Maksim Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maksim od Aleksandrije
Maximus
Pravo ime grč. Μάξιμος
Početak pontifikata 9. studeni 264. AD
Kraj pontifikata 22. travanj 282. godine (14. dan Baramouda prema koptskom kalendaru[1])
Prethodnik Sv. Dionizije
Nasljednik Teonije
Rođen ?
Aleksandrija, Egipat
Umro 22. ožujak 264. godine (14. dan Baramouda prema koptskom kalendaru)[1])
Aleksandrija, Egipat, sahranjen u Crkvi od Pećine, Aleksandrija
Obnašao dužnost pape u koptskoj katedrali[2] sv. Marka u Aleksandriji
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Papa Maksim od Aleksandrije, 15. papa Aleksandrije i patrijarh svetog Trona sv. Marka. Zabilježen je u koptskom sinaksarionu 14. dana mjeseca Baramoude (22. travnja).

Pregled[uredi | uredi kôd]

Papa Maksim je rođen u Aleksandriji, u Egiptu, od kršćanskih roditelja koji su ga odgojili i obrazovali. Tijekom naobrazbe odlikovao se odličnim poznavanjem grčkog jezika, te je naučio crkvenu doktrinu, što ga je učinilo bogobojaznim i determiniralo njegov životni put. Papa Heraklo, 13. papa Aleksandrije, od 232. – 248. AD, ga je zaredio đakonom na crkvi u Aleksandriji.
Potom ga je Dionizije, 14. papa Aleksandrije, od 248. – 264. AD, zaredio u svećenika. Zbog svog napretka u vrlinama i znanju, oci biskupi su ga, nakon odlaska pape Dionizija izabrali na mjesto patrijarha Aleksandije, a zaređen je 12. dana mjeseca Hatoura prema koptskom kalendaru (9. studenog 264. AD). Ubrzo nakon njegova ustoličenja primio je pismo od antiohijskoga Vijeća, u kojem su bile navedene osnove za ekskomunikaciju[3] Pavla od Samosate[4] kao i njegovih sljedbenika. Odmah je okupio svećenike Aleksandrije i pročitao im ga, a onda napisao pismo, koje je poslao zajedno s pismom Vijeća iz Antiohije, biskupima svih gradova Egipta, Etiopije i Nubije.[5] Namjera mu je bila da ih upozori na herezu Pavla od Samosate, koja je rezultirala smrću ovoga heretika.

Odlazak[uredi | uredi kôd]

Papa Maksim je širio evanđelje, borio se i čuvao svoje vjernike, učvršćivao ih u vjeri svojim propovijedima i upozorenjima, punih sedamnaest godina i pet dana, a zatim otišao u miru 22. travnja 282. AD[6] (14. dan Baramoude prema koptskom kalendaru), u vrijeme vladavine rimskog cara Proba (276. – 282. AD). Sahranjen je u Crkvi od Pećine u Aleksandriji, a zabilježen je u koptskom sinaksarionu 14. dana mjeseca Baramoude (22. travnja).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski) Zanemaren tekst "accessdate11. ožujka 2018." (pomoć)
  2. Aleksandrijska koptska katedrala sv. Marka [Aleksandrijska koptska katedrala sv. Marka]. sacred-destinations.com (engleski). Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  3. Ekskomunikacija [Ekskomunikacija]. enciklopedija.hr. Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  4. Pavle od Samosate [Pavle od Samosate]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  5. Nubija [Nubija]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  6. Odlazak pape Maksima [Odlazak pape Maksima]. copticchurch.net (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 26. rujna 2020. Pristupljeno 12. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptski pape Aleksandrije
Prethodnik
Dionizije Aleksandrijski
Aleksandrijski pape
264. - 282.
Nasljednik
Teonije Aleksandrijski