Prijeđi na sadržaj

Maksim Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Maksim od Aleksandrije
Maximus
Pravo ime grč. Μάξιμος
Početak pontifikata 9. studeni 264. AD
Kraj pontifikata 22. travanj 282. godine (14. dan Baramouda prema koptskom kalendaru[1])
Prethodnik Sv. Dionizije
Nasljednik Teonije
Rođen ?
Aleksandrija, Egipat
Umro 22. ožujak 264. godine (14. dan Baramouda prema koptskom kalendaru)[1])
Aleksandrija, Egipat, sahranjen u Crkvi od Pećine, Aleksandrija
Obnašao dužnost pape u koptskoj katedrali[2] sv. Marka u Aleksandriji
Portal o kršćanstvu

Papa Maksim od Aleksandrije, 15. papa Aleksandrije i patrijarh svetog Trona sv. Marka. Zabilježen je u koptskom sinaksarionu 14. dana mjeseca Baramoude (22. travnja).

Pregled[uredi | uredi kôd]

Papa Maksim je rođen u Aleksandriji, u Egiptu, od kršćanskih roditelja koji su ga odgojili i obrazovali. Tijekom naobrazbe odlikovao se odličnim poznavanjem grčkog jezika, te je naučio crkvenu doktrinu, što ga je učinilo bogobojaznim i determiniralo njegov životni put. Papa Heraklo, 13. papa Aleksandrije, od 232. – 248. AD, ga je zaredio đakonom na crkvi u Aleksandriji.
Potom ga je Dionizije, 14. papa Aleksandrije, od 248. – 264. AD, zaredio u svećenika. Zbog svog napretka u vrlinama i znanju, oci biskupi su ga, nakon odlaska pape Dionizija izabrali na mjesto patrijarha Aleksandije, a zaređen je 12. dana mjeseca Hatoura prema koptskom kalendaru (9. studenog 264. AD). Ubrzo nakon njegova ustoličenja primio je pismo od antiohijskoga Vijeća, u kojem su bile navedene osnove za ekskomunikaciju[3] Pavla od Samosate[4] kao i njegovih sljedbenika. Odmah je okupio svećenike Aleksandrije i pročitao im ga, a onda napisao pismo, koje je poslao zajedno s pismom Vijeća iz Antiohije, biskupima svih gradova Egipta, Etiopije i Nubije.[5] Namjera mu je bila da ih upozori na herezu Pavla od Samosate, koja je rezultirala smrću ovoga heretika.

Odlazak[uredi | uredi kôd]

Papa Maksim je širio evanđelje, borio se i čuvao svoje vjernike, učvršćivao ih u vjeri svojim propovijedima i upozorenjima, punih sedamnaest godina i pet dana, a zatim otišao u miru 22. travnja 282. AD[6] (14. dan Baramoude prema koptskom kalendaru), u vrijeme vladavine rimskog cara Proba (276. – 282. AD). Sahranjen je u Crkvi od Pećine u Aleksandriji, a zabilježen je u koptskom sinaksarionu 14. dana mjeseca Baramoude (22. travnja).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski) Zanemaren tekst "accessdate11. ožujka 2018." (pomoć)
  2. Aleksandrijska koptska katedrala sv. Marka [Aleksandrijska koptska katedrala sv. Marka]. sacred-destinations.com (engleski). Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  3. Ekskomunikacija [Ekskomunikacija]. enciklopedija.hr. Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  4. Pavle od Samosate [Pavle od Samosate]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  5. Nubija [Nubija]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 12. ožujka 2018.
  6. Odlazak pape Maksima [Odlazak pape Maksima]. copticchurch.net (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 26. rujna 2020. Pristupljeno 12. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptski pape Aleksandrije
prethodnik
Dionizije Aleksandrijski
Aleksandrijski pape
264. - 282.
nasljednik
Teonije Aleksandrijski