Avilije Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Sv. Avilije (sv. Milis)
Rođen ?
Egipat
Preminuo 11. rujna 95. AD
Aleksandrija, sahranjen u Baukalisu[1] u crkvi sv. Marka[2]
Slavi se u Koptskoj pravoslavnoj Crkvi, Rimokatoličkoj Crkvi, Grčkoj pravoslavnoj Crkvi[3]
Spomendan 1. Thout[4] po koptskom kalendaru, 29. kolovoza i 29. ožujka u Rimokatoličkoj Crkvi i 22. veljače u Grčkoj pravoslavnoj Crkvi
Portal o kršćanstvu

Papa Avilije iz Aleksandrije, također poznat kao Sv. Sabelij (Abylius, Abitius, Milius i Melyos), (ime prije početka pontifikata lat. Milieus, grč. περιβάλο ), (? - 95. AD) bio je treći papa Aleksandrije i patrijarh Svete Stolice sv. Marka.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Nakon smrti pape sv. Anijana iz Aleksandrije 29. studenog 83. godine, sufraganski[5] biskupi i svećenici toga područja okupili su se s laicima u Aleksandriji, u Egiptu, i razgovarali o sljedećem imenovanju na položaj patrijarha. Avilije je jednoglasno izabran u mjesecu prosincu (Kiahk - prema koptskom kalendaru[6]), 83. godine, za vrijeme vladavine rimskog cara Tita Flavija Domicijana.
Papa Avilije je bio poznat po svojoj čednosti, pobožnosti i brizi za narod Isusa Krista. Svoju službu je posvetio nastavljanju osnaživanja ljudi u vjeri, i kršćanstvo se širilo u Egiptu, u Cirenaici, poznatoj kao Pentapolis[7] ili pet zapadnih pokrajina i Sudanu. Tijekom njegovog služenja, egipatski narod je počeo odricati se obožavanja idola[8] i prakticirati svoje kršćanstvo u zajedničkim grupama. Unatoč tome što je religija u Egiptu bila poganska koji su sa svojim osvajanjem donijeli Rimljani, njegovo vrijeme dok je bio papa, bilo je vrijeme mira za crkvu. Dok neki povjesničari tvrde da je car Domicijan protjerao Avilija s biskupskog trona, i postavio drugoga na njegovo mjesto, za takve tvrdnje nama povijesnih dokumenata koji bi poduprli takvu tezu.
Prema povijesnim zapisima, on je ostao na svom položaju punih dvanaest godina, a preminuo je u prvog Thouta [4] Avilije je pokopan pored posmrtnih ostataka sv. Marka evanđeliste u katedrali sv. Marka[9] u Baukalisu[1] u Aleksandriji, Egipat.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Sveti Avilije (u nekim crkvama štovan kao sv. Milius[10]), treći patrijarh aleksandrijski, štuje se kao svetac u raznim crkvama.[11] Njegov blagdan se slavi u koptskoj Crkvi[12] na dan koptske Nove godine, 1. Thouta[4] što odgovara 11. rujnu po gregorijanskom kalendaru, 29. kolovoza i 29. ožujka u rimokatoličkoj Crkvi, a 22. veljače u grčkoj pravoslavnoj Crkvi.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Baucalis [Baucalis]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  2. Sahranjeni u katedrali sv. Marka [Sahranjeni u katedrali sv. Marka]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  3. a b Grčka pravoslavna Crkva [Grčka pravoslavna Crkva]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  4. a b c Thout [Thout]. findwords.info (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  5. Sufragan [Sufragan]. episcopalchurch.org (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  6. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  7. Cirenaika [Cirenaika]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  8. Idolopoklonstvo [Idolopoklonstvo]. pentekost.hr. Pristupljeno 26. veljače 2018.
  9. Koptska katedrala sv. Marka [Koptska katedrala sv. Marka]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  10. Sv. Milius [Sv. Milius]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  11. Kalendar svetaca [Kalendar svetaca]. franciscanmedia.org (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 27. veljače 2018. Pristupljeno 25. veljače 2018.
  12. Kopti [Kopti]. katehetski-nadbiskupija-split.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. veljače 2018. Pristupljeno 25. veljače 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koptske pape Aleksandrije
prethodnik
Anijan Aleksandrijski
Aleksandrijske pape
83. - 95.
nasljednik
Kedron Aleksandrijski