Heraklo Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Sv. Heraklo od Aleksandrije
Yaraklas
Papa sv. Heraklo od Aleksandrije
Papa sv. Heraklo od Aleksandrije
Pravo ime grč. Θεοκλάς
Početak pontifikata 232. AD
Kraj pontifikata 17. prosinca 248. godine (7. dan Kiahk prema koptskom kalendaru[1])
Prethodnik Sv. Demetrije I.
Nasljednik Sv. Dionizije
Rođen ?
Aleksandrija, Egipat
Umro 17. prosinca 248. godine (7. dan kiahka prema koptskom kalendaru)
Aleksandrija, Egipat, sahranjen u Crkvi od Pećine, Aleksandrija
Slavi se u Koptskoj pravoslavnoj Crkvi
Spomendan 17. prosinac (7. dan Kiahk prema koptskom kalendaru)
Portal o kršćanstvu

Heraklo (? - 17. prosinac 248.), 13. papa Aleksandrijski i patrijarh sv. Stolice sv. Marka.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Roditelji pape Herakla su bili pogani iz Aleksandrije, ali su bili vjernici i kao takvi su bili kršteni odmah nakon njegovog rođenja. Pošto su bili obrazovani, podučavali su ga u grčkoj filozofiji, a zatim i u kršćanskoj mudrosti. Također je proučavao četiri evanđelja kao i poslanice. Sv. Demetrij I. 12. papa iz Aleksandrije ga je zaredio za đakona, a zatim i za svećenika u aleksandrijskoj crkvi. Bio je uspješan u službi i pouzdan u svemu što mu je bilo povjereno. Naslijedio je Origena na mjestu dekana aleksandrijske katehetske škole.
Nedugo nakon što je papa Demetrije I. preminuo (9. listopad 232. AD), Heraklo je izabran za patrijarha sv Stolice sv. Marka. Tijekom svoga službovanja budno je pazio na kršćanske vjernike, dok je istovremeno preobraćivao i krstio mnoge pogane. Ulagao je velike napore u poučavanje, propovijedanje i upućivanje prijestupnika na pravi put. Dodijelio je sv. Dioniziju posao prosuđivanja u sporovima između vjernika, kao i brigu o njihovim poslovima i odnosima.
Iako se u suvremenoj literaturi patrijarsi Aleksandrije i sv. Stolice sv. Marka većinom nazivaju papama, Heraklo je ustvari prvi patrijarh za kojega postoje pisani dokumenti u kojima ga se oslovljava s titulom "papa" (grčki, Papás, termin koji je izvorno bio oblik adresa koja znači "Otac", a koju rimska crkva nije koristila sve do šestog stoljeća).
Prvi poznati zapis ove titule koja je dodijeljena Heraklu nalazi se u pismu Filemonu koje je napisao rimski biskup Dionizije:

  • τοῦτον γγὼ τὸν κανόνα καὶ το τύπον παρὰ τοῦ μακαρίου πάπα ἡμῶν Ἡρακλᾶ παρέλαβον. [Primio sam ovo pravilo i obred od našeg

blagoslovljenog pape Herakla.]

Smrt i štovanje[uredi | uredi kôd]

Papa Heraklo je sjedio na prijestolju sv. Marka punih 16 godina i otišao u miru.[2] Tijekom svoga službovanja ostao je nepokolebljiv u obavljanju svoje svete dužnosti širenja evanđelja i preobraćanja pogana i drugih nekšćana na kršćansku vjeru, a odlazi u vrijeme vladavine rimskog cara Filipa Arapina[3] (204. – 249.) 17. prosinca (8. dan mjeseca Koiaka prema koptskom kalendaru) 248. AD.
Pokopan je u Crkvi od Pećine[4] u Aleksandrija.
Štuje se u koptskoj pravoslavnoj Crkvi 17. prosinca (8. dan mjeseca Koiaka' prema koptskom kalendaru zabilježenom u sinaksarionu).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 8. ožujka 2018.
  2. Sinaksarion, odlazak sv. Herakla [Sinaksarion, odlazak sv. Herakla]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 9. ožujka 2018.
  3. Car Filip Arapin [Car Filip Arapin]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 9. ožujka 2018.
  4. Crkva od Pećine, Aleksandrija [Crkva od Pećine, Aleksandrija]. books.google.ba (engleski). Pristupljeno 9. ožujka 2018. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Koptski pape Aleksandrije
prethodnik
Dmitar I. Aleksandrijski
Aleksandrijski pape
232. - 248.
nasljednik
Dionizije Aleksandrijski