Krizina Bojanc

Izvor: Wikipedija
Krizina Bojanc
blaženica
Rođena 14. svibnja 1885.
Zbure
Preminula 15. prosinca 1941.
Goražde
Beatificirana 24. rujna 2011.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 15. prosinca
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Krizina Bojanc (Zbure, Šmarješke Toplice, Slovenija, 14. svibnja 1885.Goražde, 15. prosinca 1941.) katolička redovnica, mučenica, blaženica

Životopis[uredi | uredi kôd]

Roditelji su joj bili Mihajlo i Marija, r. Bizjak. Na krštenju je dobila ime Josipa. Josipa je bila druga kći svojih roditelja, a bilo ih je pet sestara. Otac joj je otišao na rad u Ameriku te mu se ondje zameo svaki trag. Majka s. Krizine bila je neobična žena. Iako je njihova kuća bila udaljena 4 km od crkve, majka je svaki dan išla na misu. Nedjeljom bi i sva djeca prijepodne išla na misu, a poslijepodne i na večernjicu.

Josipa je otišla u samostan Kćeri Božje ljubavi u Sarajevo i kao redovnica dobila ime Krizina. Za s. Krizinu se znade da je bila neobično skromna, ponizna, jednostavna i radišna redovnica. Sve su se sestre divile njezinoj marljivosti. Radila je od jutra do mraka, i to na najtežim poslovima. U duhovnom životu neobično je štovala Majku Božju. U Palama je radila dosta teške poslove u vrtu, u staji i u kući. Radila je po suncu i kiši, pa je paljanski samostan u svemu obilovao.

Četnici su 11. prosinca 1941. provalili u samostan Marijin dom u Palama, opljačkali ga i odveli u zarobljeništvo sve redovnice s. Julu Ivanišević, s. Berchmanu Leidenix, s. Krizinu Bojanc, s. Antoniju Fabjan i s. Bernadetu Banja), i još neke druge zarobljenike. Vodili su ih po snijegu, uz preslušavanja i ispitivanja, do Carevih Voda i Sjetline. Tamo je ostala s. Berchmanna, shrvana od puta, i kasnije je umorena, 23. prosinca 1941. Ostale četiri sestre odvedene su u Goražde, kamo su stigle 15. prosinca 1941. Smještene su u vojarnicu na katu. Vojarnicom je zapovijedao bojnik Jezdimir Dangić. Četnici su, u pijanom stanju, po noći navalili u sobe. Redovnice su skočile kroz prozor da izbjegnu silovanje, nakon čega su dokraja iskasapljene, a tijela su im bačena u rijeku Drinu. Nazvane su Drinske mučenice[1] i proglašene su blaženima u Sarajevu 24. rujna 2011. na sv. misi, koju je predvodio papin izaslanik kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih.[2]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ivan Damiš: Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata, Zagreb, 2010.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kćeri Božje ljubavi - Službenice BožjeInačica izvorne stranice arhivirana 14. rujna 2011. Drinske Mučenice Službenice Božje, buduće Blaženice, pristupljeno 6. veljače 2011.
  2. http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=30539 Preuzeto 25. rujna 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]