Međunarodni dan žena

Izvor: Wikipedija
Međunarodni dan žena
Njemački plakat za Međunarodni dan žena, 8. ožujka 1914.; hrvatski prijevod: "Ovamo sa ženskim pravom glasa. Dan žena, 8. ožujka 1914. Ženama, koje kao radnice, majke i građanke ispunjavaju svoju dužnost, koje svoje namete moraju plaćati kako državi tako i općini, nijekana su puna građanska prava zbog predrasuda i reakcionarnih stavova. Borba za ovo prirodno pravo čovjeka mora biti nepokolebljiva, čvrsta volja svake žene, svake radnice. Tu ne smije biti ni odmora ni počinka. Dođite stoga sve, vi žene i djevojke, u nedjelju, 8. ožujka 1914. u 3 sata poslijepodne na 9. javni ženski skup."[1]
Održava se širom svijeta
Tip međunarodni
Značaj Dan građanske svjesnosti
Dan žena i djevojaka
Dan antiseksizma
Dan pozitivne diskriminacije
Datum 8. ožujka
Učestalost godišnja
Vezani praznici Univerzalni dječji dan
Međunarodni dan muškaraca
Međunarodni dan radnika

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Toga dana obilježavaju se gospodarska, politička i društvena dostignuća žena. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvoga svjetskog rata.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojemu su poginule 123 žene i djevojčice.

Povijesni pregled[uredi | uredi kôd]

Clara Zetkin i Rosa Luxemburg

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i gospodarskoga rasta uslijed kojega je dolazilo do prosvjeda potaknutih lošim radnim uvjetima. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Prosvjede je rastjerala policija. Te iste radnice osnovale su sindikat dva mjeseca kasnije.

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je oko 15 000 žena stupalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog njemačke socijalistkinje Clare Zetkin. Sljedeće godine, Međunarodni dan žena obilježilo je preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji poklopili su se s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku za čiji su veliki broj žrtava bile okrivljene slabe mjere sigurnosti na radu. Uoči Prvoga svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale prosvjede za mir.

Demonstracije prigodom Međunarodnoga dana žena u Rusiji bile su prvi stadij Ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskoga razdoblja koristio za obilježavanje „herojstva radnica”.

U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkoga režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskoj se, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma.

Dan žena danas[uredi | uredi kôd]

Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje cvijeće. U Italiji je mimoza simbol Dana žena.
Skup 8. ožujka 2005. u Dhâki, Bangladeš.

Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Majčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake druge nedjelje u svibnju.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministkinje.

Ujedinjeni narodi počeli su obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žena. Godine 1977. Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je države članice da 8. ožujka proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir. [2] Od tada UN i brojne zemlje obilježavaju Međunarodni dan žena, a svake godine obilježavanje je usredotočeno na određenu temu ili pitanje u okviru ženskih prava.[3]

Dan žena u Hrvatskoj - prosvjedna manifestacija Noćni marš[uredi | uredi kôd]

Od 2016. godine u Hrvatskoj se Dan žena obilježava prosvjednom manifestacijom Noćni marš. Održava se u večernjim satima 8. ožujka, prvih godina samo u Zagrebu, a od 2019. godine i u Splitu, Rijeci, Puli i Zadru. Prvi Noćni marš organizirao je organizacijski odbor "Noćnog marša - 8. mart" kojeg su činile članice inicijative “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena”.[4] Nakon održanoga prvoga Noćnoga marša osnovan feministički čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv „rodno uvjetovanog nasilja” prema ženama, te zalaganje za „reproduktivna” i „seksualna prava”.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dajte nam žensko pravo glasa (ožujak 1914.). Njemačka povijest u dokumentima i slikama. Pristupljeno 26. siječnja 2014.
  2. International Women's Day 2021. UN Women (engleski). Pristupljeno 22. siječnja 2022.
  3. IWD 2022 campaign theme: #BreakTheBias. International Women's Day (engleski). Pristupljeno 22. siječnja 2022.
  4. 'Ovakav sistem ubija svakodnevno i zato se moramo boriti svaki dan' — Razgovor. Libela. Pristupljeno 22. siječnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Međunarodni dan žena