Melita Rundek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Melita Rundek
Melita Rundek 2.jpg
Melita Rundek (2013.)
Rođenje 8. veljače 1961.
Književni period 1990-ih do danas

Melita Rundek (Zagreb, 8. veljače 1961.), hrvatska književnica.

Životopis[uredi VE | uredi]

Melita Rundek rođena je 1961. godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole te nastavka školovanja u Centru za kulturu i umjetnost završila je studije komparativne književnosti i fonetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisala je za razne časopise (Plima, Draga, Modra lasta, Prvi izbor) te za emisiju Priče za laku noć na Hrvatskom radiju. Radila je s nadarenom djecom u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa, organizirala niz radionica kreativnog pisanja, sudjelovala u programu s prognanom djecom i u prosudbenim povjerenstvima za procjenu dječjih radova, te održala veliki broj susreta s djecom po školama i knjižnicama diljem Hrvatske. Radi kao bibliotekar-informator u Knjižnicama grada Zagreba.

Književno stvaralaštvo[uredi VE | uredi]

Melita Rundek napisala je dvadeset i jedan naslov, od kojih je čak sedamnaest za djecu i mlade. Za rukopis romana Psima ulaz zabranjen dobila je 1. nagradu "Ivana Brlić-Mažuranić" za 1999. godinu.[1] Roman je uvršten u lektiru te je po njemu napravljena predstava. Drugi roman Mirko i 7 prigovora, koji govori o psihičkom zlostavljanju, upotrijebljen je, u dijelovima, kao predložak za neke od radionica UNICEF-ove kampanje "Stop zlostavljanju među djecom" koje su izvedene u nekoliko stotina škola diljem Hrvatske te stavljen na top-listu najkvalitetnijih knjiga te godine koju sastavlja Komisija za knjižnične usluge Hrvatskog knjižničarskog društva. Treći roman Kupit će ti tata koturaljke bavi se temom seksualnog zlostavljanja i doživio je pohvale čitateljstva i institucija koje se bave prevencijom i liječenjem dječjih trauma te je bio u užem izboru za nagradu "Anto Gardaš". Roman je također uvršten na top-listu najkvalitetnijih knjiga za mladež te preporučen za čitanje roditeljima i djeci. Zbirka pripovjedaka Pet i pol minuta do zvona obrađuje temu odrastanja te dotiče sve prepreke na koje pritom nailazimo: pušenje, alkohol, drogu. Haj, ja sam online suvremeni je roman koji govori o druženju djece na internetu. Roman je bio u užem izboru za nagradu "Grigor Vitez" i nagradu "Anto Gardaš". Izgubljena u ormaru sljedeći je roman u kojem autorica ispituje svijet potrošačkog društva u kojem živimo, ljepote i odijevanja, Facebooka te potrebe mladih da budu prihvaćeni u svojoj sredini. Roman je bio u užem izboru za nagradu "Grigor Vitez" te je dobio nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade u 2014. godini. Sljedeći roman autorice naslovljen je Hrvač. Na jednom nivou, knjiga Hrvač je roman inspiriran istinitom sudbinom hrabrog i samouvjerenog Filipa. Na drugom nivou, cijeli roman je metafora i govori o životu. Kako treba znati kako pasti, a onda se dići, kako neovisno o iskušenjima i izazovima, treba biti uporan i ustrajan, ne treba odustati nego se sa životom hrvati do kraja. Kroz napetu i uzbudljivu priču, djeci i odraslima nastoji biti podsjetnik i putokaz u životu. Knjiga Hrvač bila je u užem izboru za nagradu Anto Gardaš. Roman Letači srebrnih krila na jedan duhovit, uzbudljiv i dramatičan način kazuje zašto je čitanje značajno, a glavni junaci knjiga još uvijek živi i važni. Knjiški moljci koji ne uništavaju knjige, već se hrane pričama, pjesmama i zanimljivostima koje u njima nalaze, zločesti pauci, cvrčak i druge bube glavni su junaci romana koji promiče čitanje, znanje i dobrotu. Na suptilan način dijete se upoznaje s izumom pisma i tiskarskog stroja, poviješću knjige i knjižnica. Kao dodatak romanu autorica je napisala igrokaz "Trinaesti petak u godini" koji je namijenjen poticanju čitanja. Roman Letači srebrnih krila je bio u užem izboru za nagradu "Grigor Vitez", a osvojio je nagradu Anto Gardaš kao najbolja dječja knjiga u 2017.

U svojim djelima, kao suvremena spisateljica, Melita Rundek eksperimentira sa stilom i prilagođava ga temi: svaki je roman pisan drukčije – pa tako aforistično razgovara s drugim knjigama (Psima ulaz zabranjen), piše šapatom, bez uskličnika u ispovjednoj poziciji prvog lica jednine (Kupit će ti tata koturaljke), kratku zagonetku pretvara u roman (Mirko i 7 prigovora), brzo akcijski pripovijeda poput brzog interneta (Haj, ja sam online) ili tekst prekida duhovitim reklamnim zapisima kao što se to događa s filmovima na televizijskom programu (Izgubljena u ormaru). Roman Hrvač pisan je u prvom licu i satkan živim dijalozima. Njegova posebnost je da se glavna prepreka s kojom se hrvač bori imenuje tek u drugoj četvrtini romana.

Osam slikovnica Melite Rundek ispituju svijet u kojem živimo i naš odnos prema njemu. Oči koje svijetle u mraku govori o našem odnosu prema vrijednom i prema njoj je napravilo predstavu Lutkarsko kazalište "Za bregom". Slikovnica Zora priča o svijetlu, lučonošama, samoći pritom te prijateljstvu i ljubavi. Tatina medalja problemska je slikovnica o pravima djece. Priča o Vilmi Špigl pripovijeda o percepciji i našem viđenju sebe i drugih, a Djevojka koja je zaspala u tanjuru je slikovnica ilustrirana glinenim figurama, oslikanim tanjurima i zdjelama koje je izradila sama autorica. O strahu i krotitelju lavova osvjetljava problem straha i treme, a slikovnica Silvester obrađuje temu odrastanja uz prepreke. I slikovnice se nalaze na top listi knjiga za preporuku. Nova slikovnica 150 medvjeda i jedna priča motivira djecu da se sama upuste u rješavanje svojih zadataka te im poručuje: Ono što napraviš sam, pa makar se namučiš, uvijek je bolje i ljepše od onoga što umjesto tebe naprave drugi. Slikovnica je već dobila priznanje u izboru za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji" – 2. mjesto prema ocjeni stručnog povjerenstva.

Melita Rundek objavila je i roman za odrasle čitatelje Kasni vlak za Kopenhagen, koji se koristi i u biblioterapiji. Objavljene su i dvije zbirke njenih pjesama: Hajde, pogledaj me! Ako me ne pogledaš, ja ću sasvim izblijedjeti i nestati i Utopljena u kapljici vode.

Melita Rundek članica je Društva hrvatskih književnika[2] i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.[3]

Djela[uredi VE | uredi]

Melita Rundek
 • 2000.Psima ulaz zabranjen (vesela ljubavna pripovijest o psima, knjigama i ostalome)
 • 2005.Mirko i 7 prigovora (knjiga-zagonetka s ljekovitim biljem)
 • 2006.Kupit će ti tata koturaljke (mišljeno šaptom)
 • 2006. – Oči koje svijetle u mraku
 • 2006. – Pet i pol minuta do zvona (priče iz razreda)
 • 2007.Zora
 • 2008.Tatina medalja
 • 2009.Haj, ja sam online
 • 2009. – Priča o Vilmi Špigl
 • 2011.Kasni vlak za Kopenhagen (povijesna, ljubavna pripovijest)
 • 2011. – Djevojka koja je zaspala u tanjuru
 • 2012.O strahu i krotitelju lavova
 • 2013.Hajde, pogledaj me! Ako me ne pogledaš, ja ću sasvim izblijedjeti i nestati
 • 2013. – Silvester
 • 2013. – Utopljena u kapljici vode
 • 2014.Izgubljena u ormaru
 • 2016.150 medvjeda i jedna priča
 • 2016.Hrvač
 • 2017.Letači srebrnih krila
 • 2018.Moja šutnja
 • 2018.Čistač
 • 2019.Moj tata Plavac

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]