Olivierova salata

Izvor: Wikipedija
Ruska salata

Olivierova salata (rus. салат Оливье), u raznim dijelovima svijeta znana i kao ruska salata ili francuska salata, vrsta je salate s osnovom od majoneze, kuhanih krumpira, mrkve, graška, kiselih krastavaca i uz dodatak nasjeckane šunke, kuhanih jaja, a ponekad i s lukom, jabukama, korijenom celera i različitim vrstama kobasica, kuhanom govedinom ili piletinom.[1] Poslužuje se u svečanim prigodama, kao što je Nova godina.

Salata je poznata u mnogim europskim zemljama i šire, iako ne uvijek pod istim imenom.[1] U Italiji, Španjolskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Srbija, Grčkoj i još nekim zemljama poznata je kao ruska salata. U Francuskoj i Alžiru nazivaju je makedonskom salatom, u Njemačkoj i Austriji, Danskoj i Norveškoj talijanskom salatom, u Rumunjskoj goveđom salatom. U Češkoj, Slovačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji nazivaju je krumpirovom salatom, a u Poljskoj povrtnom salatom. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Mađarskoj naziva se francuskom salatom. Ponegdje se salata bez dodanog mesa naziva francuskom, a s mesom ruskom salatom.

Salatu je prvi pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u restoranu Ermitaž (L'Hermitage) u Moskvi 1860-ih godina. Ermitaž je bio jedan od najboljih ruskih restorana toga vremena. Olivierova salata uključivala je crni kavijar, kapare, ptičje meso i repove rakova.[1]

U godinama gladi koje su uslijedile nakon Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskoga rata većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima.[1] Današnja ruska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom, čiji je original ostao tajna.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d A salad that no nation wants to call their own. www.tasteatlas.com. Pristupljeno 4. siječnja 2023.