Općina Cerkno

Izvor: Wikipedija
Općina Cerkno
Općina Cerkno na administrativnoj karti Slovenije
Država Slovenija
Pokrajina Primorska
Statistička regija Goriška
Sjedište općine Cerkno
Površina 131,6 km²
Stanovništvo 5.040 (2002.)
Gustoća stanovništva 38,30 st./km²
Prosječna starost 39,95[1]
Načelnik Gašper Uršič
Službena stranica www.cerkno.si

Općina Cerkno (slo.:Občina Cerkno) je općina na zapadu Slovenije u pokrajini Primorskoj i statističkoj regiji Goriškoj. Središte općine je naselje Cerkno s 1.680 stanovnika.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Cerkno nalazi se na zapadu Slovenije. U središnjem dijelu općine nalazi dolina rijeke Idrijce. Sjeverni i južni dio općine su planinski, Julijske Alpe pružaju se na sjeveru, a planina Javornik na jugu općine.

U općini vlada oštrija, planinska varijanta umjereno kontinentalne klime. Najvažniji vodotok u općini je rijeka Idrijca, koja ovdje teče srednjim dijelom toka, svi ostali vodotoci su mali i njeni su pritoci.

Naselja u općini[uredi | uredi kôd]

Bukovo, Cerkljanski Vrh, Cerkno, Čeplez, Dolenji Novaki, Gorenji Novaki, Gorje, Jagršče, Jazne, Jesenica, Labinje, Lazec, Laznica, Orehek, Otalež, Planina pri Cerknem, Plužnje, Podlanišče, Podpleče, Poče, Police, Poljane, Ravne pri Cerknem, Reka, Straža, Šebrelje, Travnik, Trebenče, Zakojca, Zakriž

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Općina Cerkno koji govori o općini u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.