Općina Medvode

Izvor: Wikipedija
Općina Medvode
Općina Medvode na administrativnoj karti Slovenije
Država Slovenija
Pokrajina Gorenjska
Statistička regija Središnja Slovenija
Sjedište općine Medvode
Površina 77.6 km²
Stanovništvo 14.161[1] (2002.)
Gustoća stanovništva 182,49 st./km²
Prosječna starost 39,12
Načelnik Nejc Smole
Službena stranica www.medvode.si

Općina Medvode (slo.: Občina Medvode) je općina u središnjoj Sloveniji u pokrajini Gorenjskoj i statističkoj regiji Središnja Slovenija. Središte općine je grad Medvode s 4.665 stanovnika.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Medvode nalazi se u središnjem dijelu Sloveniji i sjeverozapadno od Ljubljane. Općina se proteže između Polhovgrajskog Hribovja na zapadu i rijeke Save na istoku. Zapadna polovina općine je brsko-planinska, dok je istočna ravničarska.

U općini vlada umjereno kontinentalna klima. Istočna granica općine je rijeka Sava. Drugi važan vodotok u općini je rijeka Sora, koja se ulijeva u Savu kod naselja Medvode, od čega su i naselje i mijesto dobili ime.

Naselja u općini[uredi | uredi kôd]

Belo, Brezovica pri Medvodah, Dol, Dragočajna, Golo Brdo, Goričane, Hraše, Ladja, Medvode, Moše, Osolnik, Preska, Rakovnik, Seničica, Setnica, Smlednik, Sora, Spodnja Senica, Spodnje Pirniče, Studenčice, Tehovec, Topol pri Medvodah, Trnovec, Valburga, Vaše, Verje, Vikrče, Zavrh pod Šmarno Goro, Zbilje, Zgornja Senica, Zgornje Pirniče, Žlebe

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Općina Medvode koji govori o općini u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.