Općina Dobrovnik

Izvor: Wikipedija
Općina Dobrovnik
Općina Dobrovnik na administrativnoj karti Slovenije
Država Slovenija
Pokrajina Prekomurje
Statistička regija Pomurje
Sjedište općine Dobrovnik
Površina 31,1 km²
Stanovništvo 1.307 (2002.)
Gustoća stanovništva 42,03 st./km²
Prosječna starost 38,19[1]
Načelnik Marjan Kardinar
Službena stranica www.dobrovnik.si

Općina Dobrovnik (slo.:Občina Dobrovnik, mađ.: Dobrónak Község) je općina u sjeveroistočnoj Sloveniji u pokrajini Prekmurje i statističkoj regiji Pomurje. Središte općine je naselje Dobrovnik s 933 stanovnika. Općina Dobovnik je jedna od tri u Sloveniji u kojoj su Mađari većinsko stanovništvo.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine općina je imala 1.307 stanovnika, od čega prema materinjem jeziku, mađarskim govori 725 (55,5%) stanovnika, slovenskim 511 (39,1%), hrvatskim 19 (1,5%) stanovnika. 1.136 (86,9%) su katolici.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Dobrovnik nalazi se u sjeveroistočnome dijelu Slovenije na granici s Mađarskom. Općina se prostire u istočnom dijelu ravničarske i poljoprivredne pokrajine Prekomurje, dok krajnji sjeeverni dio općiine obuhvaća podnožje pobrežja Goričko. U općini vlada umjereno kontinentalna klima. Najvažniji vodotok u općini je rječica Lendava, koja je središnje postavljena u općini. Svi ostali vodotoci su mali i njeni pritoci. U općini postoji i umjetno Bukovniško jezero.

Naselja u općini[uredi | uredi kôd]

Općinska naselja
Općinska naselja

Dobrovnik, Strehovci, Žitkovci

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Općina Dobrovnik
Nedovršeni članak Općina Dobrovnik koji govori o općini u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.