Razlika između inačica stranice »Dinara«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 2.864 bajta ,  prije 4 godine
dodane info
(dodane info)
(dodane info)
* {{ZD|H|HRV}} Jančag 1516 m
 
==Planinarska skloništa i kuće==
Popis planinarskih kuća i skloništa na planini Dinari<ref>http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/</ref> <ref>http://www.dinaridi.net/planinarska-sklonita.html</ref>:
 
* [[planinarska kuća Brezovac]] 1050 m HPD Dinara, Knin
* [[planinarsko sklonište Martinova košara]] 1278 m HPD Sinjal, Kijevo
* [[planinarska kuća Glavaš]] 550 m HPD Sinjal, Kijevo
* [[planinarsko sklonište Rupe]] 1363 m PU Dinaridi, Split
* [[planinarska kuća Sveti Jakov]] 1001 m PD Sveti Jakov, Gornji Bitelić
* [[planinarsko sklonište Pume]] 1630 m PU Dinaridi, Split
* [[planinarsko sklonište Hrvatski vitez Josip Goreta]] 1530 m, HPD ZOLJ, Vrlika
* [[planinarsko sklonište Lišanjski vrh]] 1794 m PU Dinaridi, Split
* [[planinarsko sklonište Jankovo brdo]] 1780 m, PU Dinaridi, Split
* [[planinarsko sklonište Mali Maglaj]] 1450 m, PU Dinaridi, Split
 
Uz ova skloništa postojalo je još jedno na području Vještić gore ali je izgorjelo u požaru podmetnutom od strane nepoznatog počinitelja tijekom zime 2012. godine. Tijekom istog razdoblja izgorjelo je i sklonište u Kurtagića docu na [[Kamešnica|Kamešnici]] također pod istim okolnostima s tim da je to sklonište ponovno izgrađeno i sada nosi naziv po tragično poginulom hrvatskom alpinistu i istaknutom članu [[HGSS]]-a Eduardu Edi Retelj, dok sklonište na Vještić gori nije obnovljeno. <ref>http://www.dalmatian-nature.hr/hr/news-detail/zapaljena-sklonista-na-dinari</ref>
==Povijest==
Današnja državna granica između Hrvatske i BiH na planini Dinari se proteže duž tako zvane linije Mocenigo, po kojoj su u 18. stoljeću bili razgraničeni posjedi Otomanskog carstva i Venecije. Nakon [[Morejski rat|Morejskog rata]] od 1715. i mira u [[Požarevački mir|Požarevcu]] 1718. godine, tu su graničnu liniju u razdoblju od 1721. - 1723. na terenu utvrdili mletački providur u Dalmaciji Alvise Mocenigo i otomanski opunomoćenik Mehmed Sialy.<ref>http://www.dinarskogorje.com/b31-dinara-masiv.html </ref>
 
Tijekom samih početaka [[Domovinski rat|Domovinskog rata]] prilikom okupiranja značajnog dijela Dinare pobunjeni Srbi su zauzeli položaje na liniji [[Brana Peruća|brana Peruća]] - selo [[Vučipolje (Hrvace)|Vučipolje]] - Opsenjak - Karaula (vrh grebena Debelog brda) - Ravno Vrdovo - Bračev dolac - Vještić gora te cijela sjeverna padina Dinare do sela Rujani i Čelebići uz Livanjsko polje u BiH.
 
[[Operacija Zima '94.]] odvijala se u razdoblju od [[29. studenog]] do [[24. prosinca]] [[1994.]] godine na području [[Livanjsko polje|Livanjskog polja]] i planine Dinare. Oslobođeno je područje širine 10 km i dubine 20 km - ukupno 200 četvornih kilometara. Srbi su poraženi na Dinari i veći dio Livanjskog polja našao se pod nadzorom [[HV]]-a i [[HVO]]-a. U tom razdoblju po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima i terenu na području planine Dinare izgrađeno je velika mreža makadamskih cesta te na nekoliko izraženih visinskih točaka iskopani su rovovi i bunkerski zaštitni ukopi. U operaciji Zima '94. poginulo je 29 branitelja, 19 ih je teško, a 39 lakše ranjeno, dok su trojica nestala, broj poginulih, ranjenih i nestalih na srbskoj strani nije poznat. Na dijelu planine koji se proteže od sela [[Vučipolje (Hrvace)|Vučipolje]] preko grebena Debelog brda do napuštenog sela Bračevog doca pri Vještić gori postoji dio [[Mine|miniranog]] prostora.
 
==Biljni i životinjski svijet==

Navigacijski izbornik