Razlika između inačica stranice »Računalo«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisana 954 bajta ,  prije 2 godine
m
uklonjena promjena suradnika 95.168.124.128 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Tulkas Astaldo
m (uklonjena promjena suradnika 95.168.124.128 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Tulkas Astaldo)
Oznaka: brzo uklanjanje
Datoteka:Computer n screen.svg
</gallery>
==Nova definicija==
Računalo je sastavljeni uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija. Računanje. Matematičke operacije, koje kompjutor može izvršavati, djele se na [[Numerička_matematika|numeričke]] (engl. number crunching), i [[logika|logičke]] (logika sudova).
== Osnovna načela ==
 
 
===[[Procesor|Obradnik]]===
Odradnik odrađuje zadatke. Ima dva djela. Jedan radi, a drugi kontrolira. Onaj koji radi zove se ALU odradnik. a onaj koji kontrolira zove se direktor odradnik. Obadva odrađuju njima pridružene zadatke.
 
[[Aritmetičko-logička jedinica]] (ALU - arithmetic and logic unit) je sklop koji vrši osnovne [[aritmetika|aritmetičke]] operacije (zbrajanje, oduzimanje i dr.), logičke operacije (I, ILI, NE) i uspoređivanje, npr. podudara li se sadržaj dva [[bajt]]a. .
 
Zajednička osobina svih ulaznih jedinica je da pretvaraju informacije određene vrste u podatke koji dalje mogu biti obrađeni u digitalnom sistemu računala. Nasuprot tome, izlazne jedinice pretvaraju podatke u informacije koje korisnik računala može razumjeti. U ovom slučaju, digitalni sustav računala predstavlja sustav za obradu podataka.
 
A uobičajeno čuvaju vrlo često potrebne podatke.
 
=== Arhitektura ===
 
Sadašnja su računala u stanju izvršavati nekoliko programa istovremeno. U stvarnosti, određeno kratko vrijeme obradnik izvršava naredbe jednog programa, a zatim se prebacuje na drugi program i izvršava dio njegovih naredbi. To određeno kratko vrijeme često nazivamo vremenski isječak. Ovaj način rada stvara iluziju izvršavanja nekoliko programa istovremeno, a u stvarnosti se radi o tome da programi dijele obradničko "radno vrijeme".
 
A postoje i pravi višejezgreni odradnici, koji odrađuju svaki svoj niz vrlo jednostavnih instrukcija, grupiranih u glomazne nizove ili globalne zadatke, tako da se čini da odradnik u jednom hipu odrađuje JEDAN zadatak. Što je naravno iluzija. Odradnik uvjek odrađuje određene, zadatku pridružene, jednostavne instrukcije.
 
==== Operacijski sustav ====
 
== Vidi još ==
* [https://microbit.org/hr/ microbit], koristi se u nastavi u Hrvatskoj
* [[Picotux]], jedno od najmanjih računala
=== Modeli kroz povijest ===

Navigacijski izbornik