Ramzes I.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ramses I.)
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Portretna kamena glava Paramessua (Ramzesa I.), dio skulpture. Danas u Muzeju umjetnosti u Bostonu.

Ramzes I. (egipatski: Pa-ra-mes-su) bio je egipatski faraon, nasljednik Horemheba; vladao od 1292. pr. Kr. do 1290. pr. Kr. Utemeljitelj XIX. egipatske dinastije, tzv. dinastije ramesida; najmoćnije egipatske dinastije u kojoj se ističe vladavina njegova sina Setija I. i unuka Ramzesa II.

Haremheb, posljednji vladar 18. dinastije, i sam izvan direktne faraonske loze, nije imao potomaka. Zbog toga je za svog nasljednika odabrao upravo Ramzesa. Pored toga što se dokazao kao dobar upravitelj (vezir), vrhovni svećenik i obnovitelj stare vjere (nakon heretičkog monoteizma Ehnatona), Ramzes je već imao sina (Setija I.) i unuka (Ramzesa II.) koji su ga mogli naslijediti i time izbjeći razmirice oko prijestolja.

Fragment kamenog reljefa u kojemu se spominju darivanja Ramzesa I. i Setija I. Louvre, Pariz.

Ramzes je kratko vladao što se vidi po veličini njegove grobnice; naime nije bilo vremena da se za njega izgradi kompletnije počivalište. Poznat je samo iz zahtjeva za sredstva potrebna za uređenje obnovljenog Nubijskog hrama u Abidosu. Kapelu i hram završio je njegov sin Seti I. Ostarjeli faraon sahranjen je u Dolini Kraljeva, a njegovu malenu grobnicu (završenu na brzinu) otkrio je Giovanni Belzoni 1817. god. (danas nalazište KV16).

Njegovu mumiju je najvjerojatnije ukrala obitelj Abu-Rassula koja ga je 1860. g. prodala Dr. Jamesu Douglasu koji je nadalje odnio u Sjevernu Ameriku. Nalazila se u Niagara muzeju i Daredevil Hall of Fame u Ontariju u Kanadi. Nakon više od 130 godina prodana je Michael C. Carlos muzeju u Emory Sveučilištu u Atlanti (Georgia, SAD). Iz CT skeniranja, rendgenskim zračenjem i datiranjem putem ugljica C12, kao i obiteljskom sličnošću crta lica s drugim faraonima, potvrđen je njegov identitet. Njegova mumija vraćena je u Egipat 24. listopada 2003. g. s osobitom medijskom pozornošću i svim počastima egipatskog vladara.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]