Razgovor:Franjo Tuđman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Franjo Tuđman.
Rad na člancima
Pismohrane: 1 2 3

Rat u Bosni i Hercegovini i Tuđmanova politika[uredi]

Mislim da je članak o ratu u Bosni i Hercegovini subjektivan. Autor donosi zaključke na temelju vlastitog mišljenja. Smješno.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Stipko (razgovordoprinosi) 15:17, 10. svibnja 2010. (CET)

O Tuđmanu[uredi]

Gospodine predsjedniče, kao i svi veliki ljudi za života ne ćete dočekati pravilno tumačenje Vaših zasluga za narod, to će učiniti tek buduća pokoljenja, ali vjerujte učinit će. Vi ćete biti veliki čovjek hrvatske povijesti, ali ne za života, već kada ocjene budu donesene hladnom glavom.

Henry Kissinger, [1]

  1. Sadkovich, James J. (2010). Tuđman, prva politička biografija, str. 9, Zagreb: Večernji posebni proizvodi d.o.o. ISBN 9789537313722

Dr. Franjo Tuđman i Europska Unija[uredi]

Hrvatski pisac Giancarlo Kravar: Temeljne odrednice Hrvatske demokratske zajednice, koju je osnovao dr. Franjo Tuđman, su Starčevićanstvo (državnotvornost), Radićevština (republikanizam) i tekovine hrvatske ljevice i antifašizam, te europejstvo zasnovano najprije na nacionalnoj individualizaciji, pa europskoj integraciji, principu po kojemu danas i funkcionira Europska Unija.78.2.95.86 03:17, 26. srpnja 2011. (CEST)78.2.95.86 03:09, 26. srpnja 2011. (CEST)

Web stranice Tudjman.hr[uredi]

Objavljene su web stranice pod nazivom "dr. Franjo Tuđman - Prvi hrvatski predsjednik" na adresi www.tudjman.hr. Na stranicama se mogu naći ulomci iz njegovog osobnog dnevnika, transkripti govora, životopis, fotografije, što su o njemu rekli drugi državnici i uglednici, itd.

Rat u BiH[uredi]

Cijela tema u ratu u BiH ne odgovara objektivnom članku jer nigdje nije spomenuto da je Franjo Tuđman proglašen vođom UZP-a u BiH te je presuđeno da je postojao međunarodni sukob. Te činjenice valja staviti. --Binxcro (razgovor) 21:59, 2. studenog 2013. (CET)

Nedavni odlomci[uredi]

Odnos sa Katoličkom Crkvom[uredi]

Franjo Tuđman je kršten , pričešćen i krizman u Katoličkoj crkvi u vrijeme djetinjstva. Jedno vrijeme je bio čak i ministrant. No, kao mladić se priključio komunističkom pokretu gdje je sve to uvelike zanemario. On i supruga Ankica su se 1945. vjenčali civilno i nema izravnih dokaza dokaza da su ikad crkveno potvrdili svoj brak. Ipak, nakon smrti pokopan po katoličkom obredu poput pravog praktičnog katolika. To je potaknulo nagađanja da se on ipak pred smrt crkveno vjenčao, no to nije potvrdila ni njegova udovica ni crkveno vodstvo. Nije zabilježeno njegovo prisustvovanje crkvenim obredima za vrijeme predsjednikovanja osim u nekim svečanima prigodama kad su ga njegovi suradnici morali upućivati kako se treba držati tijekom mise. Sveudilj, Tuđman je Katoličku Crkvu smatrao vrlo bitnom za Hrvatsku i njenu kulturu te je dobrohotno gledao na crkveni utjecaj u društvu. Za njegova mandata je 1998. potpisan ugovor sa Vatikanom po kojem se između ostalog osiguralo financiranje Crkve za neke njezine aktivnosti iz državnog proračuna.

Spor oko imena Dinamo[uredi]

Franjo Tuđman je smatrao ime NK Dinamo previše komunističkim.[notes 1] Zbog toga je ono promijenjeno najprije u HAŠK Građanski, a potom u NK Croatia što je izazvalo bijes Dinamovih navijača - Bad Blue Boysa, ali i ostatka nogometne Hrvatske, koja se pobunila zbog favoriziranja ovog kluba.[1] Tuđmanovo navijanje za Croatiju su kritičari smatrali neprimjerenim i nepotrebnim politiziranjem sporta u državi. Tuđman je imao viziju NK Croatije kao velikog europskog kluba. Sukob je završio kad je krajem 1999. godine Tuđman umro, a HDZ izgubio izbore nakon čega je oko 70 dana nakon njegove smrti klub preimenovan u NK Dinamo što je izazvalo opće oduševljenje među njegovim navijačima.[1] Zlatko Canjuga, predsjednik NK Croatije iz Tuđmanova doba, izjavio je jednom prigodom da mu je sam Tuđman pred smrt rekao da bi trebalo vratiti ime Dinamo,[1] ali drugih dokaza za to osim njegove riječi nema. Tuđman se aktivno zanimao i za nacionalnu nogometnu reprezentaciju, a njegovi kritičari su mu predbacivali da se (kao i u slučaju NK Dinama) miješao čak i u odabir igrača. Za razliku od njegovih kritičara, Miroslav Ćiro Blažević smatra Tuđmana najzaslužnijom osobom za osvajanje bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.[2]

Napomene[uredi]

  1. Ime Dinamo su odabrali zagrebački komunisti nakon drugog svjetskog rata po uzoru na Dinamo Kijev, Dinamo Moskva, Dinamo Bukurešt što navijači suparničkih klubova rado ističu

Izvori[uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Valentinovo je veliki dan za sve navijače Dinama, članak na dalje.com
  2. Miroslav Ćiro Blažević, trener stoljeća, str. 39, Večernji list, 2012, ISBN 978-953-280-125-5

Rasprava o činjenicama[uredi]

MOlio bih suradnika Mostarca da ne vandalizira. Hudelistova knjiga ima dosta mana ali sadrži podatke koje mnogi nisu nikad objavili. Npr. malo poznate o djetinjstvu i podrijetlu Tuđmana, kao i gotovo čitavoj predratnoj prošlosti.--Àntó Añtó 10:14, 13. studenog 2013. (CET)

Ono sve o navodnom podrijetlu i nekakvim nagađanjima o daljnjem pretku, to je i trebalo izbaciti. Kao što treba izbaciti i o crkvenom vjenčanju. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 13:45, 13. XI. 2013. (CET)

O svakon političaru se spominje njegova vira (jer je to bitno i govori o njegoven svitonazoru) a crkveno (ne)vjernčanje spada pod to. A za svaki životopi se spominje (moguće) podritlo i prezime/ime.--Àntó Añtó 17:24, 15. studenog 2013. (CET)

ne bih rekao - uklonjeno je suvišno. Ukoliko postoje točni podatci o vjenčanju onda se navode točni podatci o vjenčanju upisani u državne matice. Ukoliko postoje točni podatci o vjenčanju upisani u crkvene matice, onda se navode i ti podatci. Ne prije. Nikome se ne navodi moguće podrijetlo, već ono koje je potkrijepljeno vjerodostojnim izvorima, niti se navode mogući predci, a temeljem nekakvih sličnosti u prezimenima. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 17:45, 15. XI. 2013. (CET)
O dinamu je objašnjeno u članku GNK Dinamo Zagreb, a o odnosu s repkom u Hrvatska nogometna reprezentacija. Vjera uopće nije toliko bitna, a nema ni izvora. Evo recenzije Hudelista: http://www.matica.hr/vijenac/296/Hudelist%20kao%20nei%C5%BEivljeni%20romanopisac/ --Mostarac (razgovor) 21:31, 16. studenog 2013. (CET)

To nije samo nešto što se tiče Dinama i reprezentacije nego i njega samog. Ne shvaćam tu logiku uklanjanja priče o nečemu di je on izravno upleten. Njegovo uplitanje u nogomet je jedna od stvari koje mu je oporba predbacivala kao "autokratske" poteze.--Àntó Añtó 17:46, 27. ožujka 2014. (CET)

Zagrebačka zračna luka[uredi]

U članku sam stavio najnoviju vijest kako će zagrebačka zračna luka nositi ime prvoga hrv. predsjednika. Pošto je ovo "živa" enciklopedija, smatram da joj je mjesto tamo, a i zbog činjenica da se radi o jednoj od najvećih javnih počasti koja se redovito navodi i na wiki stranicama ostalih osoba (npr. Charles de Gaulle) po kojima su imenovane zračne luke. Zračna luka je mjesto susreta milijuna ljudi, a njezino imenovanje po nekoj osobi zasigurno ima međunarodni odjek što tome daje još više na značaju. To su ukratko argumenti zbog kojih sam izvršio promjenu u članku, dok u nastavku možete vidjeti izvore koji potvrđuju novi naziv zračne luke.

http://vijesti.hrt.hr/290267/hajdas-doncic-nova-zracna-luka-zvat-ce-se-po-f-tumanu Ministar u ime Vlade RH potvrdio novi naziv zračne luke
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1665128/tudjman-ujedinio-i-ljevicu-i-desnicu-svi-podrzavaju-ideju-da-se-preimenuje-pleso/ Konsenzus najznačajnijih političkih snaga oko ovog pitanja
http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1675769/ekskluzivna-rtl-anketa-istrazili-smo-sto-hrvati-misle-o-aerodromu-franje-tudjmana/ 2/3 trećine hrvatskih stanovnika podržava novi naziv zračne luke -- ZPσβ (razgovor) 00:36, 8. srpnja 2015. (CEST)

Wikipedija se ne bavi proricanjem budućnosti niti je informativni servis koji mora servirati ultra turbo super extra najnovije vijesti. Kada (i ako) zračna luka dobije novo ime, mogu se unijeti izmjene u članku. Sve do tada ta vijest nema nikakvu enciklopedijsku vrijednost, osobito kad su u pitanju predizborne igre bez granica.--MaGaporuči mi 18:57, 8. srpnja 2015. (CEST)