Razgovor:Krvna groznica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Krvna groznica.
Rad na člancima

Kriteriji[uredi]

Ne pišemo članke o epizodama TV serija ako ne postoji dovoljno dobar razlog za to. Kako takav razlog ovdje nije naveden, ako tako ostane i kroz dva tjedna obrisat ćemo stranicu o epizodi serije. SpeedyGonsales 20:38, 8. listopada 2016. (CEST)

[1] Pozdrav, napisao sam i članke o 3 epizode Doctora Whoa, epizode Star Treka sam počeo pisati kad sam uočio cijelu kategoriju sa 51 člankom. Pregledao sam desetak nasumičnih SZR članaka u toj kategoriji, i ni jedna nema "razlog postojanja", no ipak postoje. Ni jedan od 3 članka o Star Treku koje sam danas napisao (Krvna groznica, Coda i Zvjezdane staze 8: Prvi kontakt) nije ni originalna ideja, ni blog, ni direktorij, ni zbirka informacija. U prvom linku piše:"Na engleskoj wikipediji ovi kriteriji su opisani opširno i detaljno, ovdje se navode samo najvažniji:... Engleska wiki ima ista uputstva, a također imaju članak o svakoj epizodi Star Treka, Doctor Whoa i ne znam čega sve. Nažalost, ne razumijem zašto članak ne smije biti na wiki ukoliko su njemu slični članci dopušteni. Lijep pozdrav. --Ivi104 (razgovor) 21:03, 8. listopada 2016. (CEST)
Napisali ste: Pregledao sam desetak nasumičnih SZR članaka u toj kategoriji, i ni jedna nema "razlog postojanja", no ipak postoje.
  • To što na hr.wikipediji postoji neki članak koji ne zadovoljava kriterije ne znači da postoji razlog da se stvaraju novi takvi. To bi trebalo biti razumljivo samo po sebi.
  • To što neenciklopedijsko smeće postoji na drugim projektima, to nema nikakve veze s nama.
  • Glede en.wikipedije, oni su svojedobno stvarali članke o svim epizodama SVIH TV serija, pa su to počeli polako reducirati, kad su shvatili da to nema smisla. Trebalo bi biti razumljivo samo po sebi da je pametnije ne gubiti vrijeme na ono što ćemo jednom brisati. SpeedyGonsales 22:05, 8. listopada 2016. (CEST)
SpeedyGonsales, detaljno sam, više puta, pročitao Wikipedija:Kriteriji i WP:NIJE, i jednom se riječju ne spominju TV serije. Ovo prvo je relevantno samo za ljude, političare, tvrtke i glazbenike, dok u drugom nema jedne riječi o epizodama TV serija ni tome sličnom. Uostalom, što je sa WP:ZANEMARI? Da se osvrnem na vaš prijašnji odgovor: sama činjenica što je kategorija izrađena 2009. godine, sadrži 51 članak, međuwiki-poveznice na još osam jezika, i što od 2009. do sad nije dirana govori nam (ili bar meni) kako njezin sadržaj nije neenciklopedijsko smeće. En. wikipedija je stvorila članke "o svim epizodama svih TV serija", ali ti članci su i dalje tamo, nisu obrisani, i svaki suradnik može slobodno započeti novi članak o TV epizodi i poboljšati postojeći, imalo to smisla ili ne, bez nepotrebnog zbunjivanja nepostojećim smjernicama. Meni je žao što vi moje (konstruktivne) doprinose doživljavate kao smeće, jer nisam vandal, žrtvujem svoje vrijeme i trud, ulažem napor kako bi pomogao u izgradnji ovog hvalevrijednog projekta, da bi mi došao administrator, i proglasio moje doprinose smećem. Mislim kako nepristran članak o TV epizodi može biti dio online enciklopedije, s čime se vi ne slažete, pa nazivate moj članak neenciklopedijskim smećem, čime (ponovno) vrijeđate moje mišljenje i moje doprinose. Volim dobivati konstruktivne kritike, makar u njima bilo tisuću stvari koje nisam dobro napravio, ali trošenje živaca i vremena (i svojih i tuđih) na nepostojeće smjernice i dokazivanja tko je u pravu, po meni je suvišno i besmisleno. Iz čiste znatiželje, što točno smatrate "dovoljno dobrim razlogom" za pisanje članka o epizodi TV serije? --Ivi104 (razgovor) 01:13, 9. listopada 2016. (CEST)
NE - Za brisanje, odnosno uklapanje u zbirni popis, obrazloženje je dolje -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  03:34, 22. listopada 2016. (CEST)
Onda ne treba brisati već premjestiti.--MAN_USK recider 14:27, 22. listopada 2016. (CEST)

Općenito o kriterijima[uredi]

Ne vidin razloga zašto ne bi pisali členke o epizodama TV serije, pogotovo kad se radi o toliko poznatom i svjetski raširenom fenomenu ka što su Zvjezdane staze. Kad se radi o seriji koja se prikazuje u više od 700 epizoda, 13 filmova i nekoliko igara i to u 50 godina, radi se o nečem zamjetnom. Također, ne vidin da smo ograničeni ikakvim prostorom za pohranu ili nekakvim drugim ograničenjima, pa san za sve suvislo što širi ljudsko znanje i vidike. BlackArrow (razgovor) 15:25, 21. listopada 2016. (CEST)

Na IRC-u sam pozvan da komentiram ovaj kriterij. Tamo sam već odgovorio, a taj stav prenijet ću i ovamo:
Posebne članke na Wikipediji mogu imati serije, epizode ne.
Obrazloženje
  • Serija, koliko kome bila važna ili nevažna, može imati svoj članak. Jedini kriterij po meni bio bi da je makar jednom negdje (dakako, na javnoj televiziji) prikazana, i da nije ukinuta nakon 1-2 epizode. Parafraziram ilustraciju važnosti koju sam naveo na IRC-u (nije citiranje): možda su tebi važne Zvjezdane staze, mojoj susjedi važna je turska serija - jedina je razlika je što ona ne zna korisiti računalo i ne umije napisati članak. Odnosno, druga je ciljana publika i naravno da će (svemirske) pucačine (koje gleda mlađa populacija vična računalima) biti "popularnije" od sapunica (koje gledaju domaćice vične perilici). Također, jaka američka propaganda i bezvrijednu seriju može učiniti značajnom i popularnom, dok će ista takva turska biti izviždana (turske serija naveo sam kao primjer, ali tu spadaju i druge serije malih produkcija). Stoga mislim da popularnost ne treba biti kriterij. Svaka serija je nečije umjetničko djelo (ili "umjetničko", ali nije na Wikipediji da sudi o kvaliteti) i može imati članak..
  • Pojedinačne epizode po meni ne trebaju imati posebne članke. U spomenutom razgovoru na IRC-u naveo sam dva primjera (s Wikipedije na engleskom, koji su mi bili pri ruci, ovdje sam ih zamijenio primjerima s naše Wikipedije), s dva načina navođenja epizoda (s opisom), a ovdje ću spomenuti i treći:
  1. Zbirni popis epizoda u posebnom članku (sve u jednom ili po sezonama) i njihovim opisima (sažetcima), kao što su popisi iz ove kategorije.
  2. Poseban dio u članku s popisom epizoda, također sa sažetcima, npr. Hrvatski kraljevi (serija) ili Mejaši (serija)
  3. Jednostavno nabrajanje epizoda, bez opisa, npr. Mr. Bean, ili opis sezona i popis epizoda, npr. Dosjei X.
Koji način od nabrojenih će se izabrati ostavio bih autoru članka.
Na kraju, ovaj razgovor mislim treba premjestiti na SZR o kriterijima, kako mu se ne bi izgubio trag.  • Bonč (razgovor) • Čitajte pažljivo, ovo pišem samo jednom! •  03:34, 22. listopada 2016. (CEST)
Iako sam se već (gore) složio s tobom, sad već nisam siguran. Face-grin.svg Jedan od izabranih članaka nam je članak o epizodi TV serije - Pilot (Izgubljeni). Čudna situacija, izabrani članak - za brisanje?! Osim ovoga imamo možda oko stotinu članaka o epizodama.--MAN_USK recider 18:59, 22. listopada 2016. (CEST)
Za brisanje zasigurno nisan. Uklapanje u zbirni popis epizoda eventualno da. Ali što kad opis pojedine epizode postane prevelik da bi bija u samom popisu (kojeg ne možemo skratiti dovoljno, a da se ne izgube krucijalni dijelovi) i traži zaseban članak? Oćemo ga onda izdvajati? I di je granica? Ne kužin ograničavanje nečim što je od veće koristi nego štete (uvjetno rečeno štete jer, kako rekoh, bilo kakva suvisla informacija nije na štetu). Naravno da nećemo pisati epizode serije Krv nije voda ili Sudnica, al mislin da ne možemo biti isključivi... BlackArrow (razgovor) 19:16, 22. listopada 2016. (CEST)
Korigiram stav glede brisanja: svakako da se ta epizoda može uklopiti u zbirni popis epizoda.
"Za brisanje" se odnosilo samo na ovaj članak (Krvna groznica), ne i na epizode koje već imaju svoje članke. To nisam istaknuo u obrazloženju, stav/prijedlog vrijedio bi "od trenutka stupanja zakona na snagu". Nisam htio širiti raspravu oko postupka s postojećim člancima, jer je tema ovisna o ovoj odluci, odnosno kakav će biti kriterij za nove serije/epizode.  • Bonč (razgovor) • Griješiti je ljudski, ali je osjećaj božanski. •  13:54, 23. listopada 2016. (CEST)

Članak nije suhoparno nabrajanje podataka, nego je sadržajan.
Ovo nije neka od televizijskih sapunica čiju epizodu zaboraviš čim okreneš glavu.
Ovo se ipak radi o Zvjezdanim stazama, najdugotrajnijoj franšizi u Hollywoodu.
Zbog svega toga smatram da ovo zaslužuje mjesto na Wikipediji kao poseban članak. Kubura (razgovor) 04:37, 28. srpnja 2017. (CEST)