Razgovor:Ovčara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ovčara.
Rad na člancima


Dodana imena svih ubijenih i nestalih Ovčare[uredi]

Dodao sam imena svih ubijenih i nestalih žrtava Ovčare. Budući da sam novi molio bih da poprave moju pogresku prilikom uređivanja (isprekidana siva tablica oko popisa). Hvala!

--Marin Mataga (razgovor) 18:04, 30. lipnja 2009. (CEST)

Oblikovani popis premješten je na zasebno mjesto: Dodatak:Imena ubijenih i nestalih žrtava Ovčare, a u članku je poveznica na popis. --Roberta F. 18:53, 19. srpnja 2009. (CEST)

Izvori za, u članku imenovane, ubijene Srbe[uredi]

Ubijeno i desetak Srba, branitelja ili civila vjernih Hrvatskoj, među kojima su Đuro Balvanac, Đorđe Bukvić, Dragan Granić, Mihailo Let, Duško Kologranić i Branko Jovanović.[8][9]

Prvi izvor, [8], je članak na stranicama Večernjeg lista u kojem nema gore navedenih imena ubijenih Srba već se samo navodi da su na Ovčari ubijeni i Srbi: Davor Ivanković (2010-11-18). Na Ovčari su ubijeni i Srbi, ali i francuski i njemački dobrovoljci. Večernji list. Preuzeto 2010-11-21.

Drugi izvor, [9], je lista ubijenih na Ovčari iz koje se ne vidi nacionalnost ubijenih: Miljenko Hajdarović (2007-10-10). Ovčara - popis žrtava. Povijest.net. Preuzeto 2010-11-21.

Po imenima se može samo pretpostaviti da su, u članku imenovane, ubijene osobe srpske nacionalnosti. Imena treba ukloniti iz članka ili dok se ne pronađe izvor koji imenuje i označava nacionalnost za ubijene staviti [nedostaje izvor] pošto ovi sadašnji izvori nisu dostatni?--Rovoobo oboovoR 03:59, 31. prosinca 2011. (CET)

Ovdje [1] se vidi da je suradnik Seiya dodao taj dio članka?--Rovoobo oboovoR 04:10, 31. prosinca 2011. (CET)

Postoji mogućnost da su imena bila na stranicama Večernjeg lista u vrijeme kada je suradnik Seiya postavio taj izvor (21. studenoga 2010.) ali sada ih tamo nema pa prema tome izvor nije valjan?--Rovoobo oboovoR 04:18, 31. prosinca 2011. (CET)

Nije jedini pokolj u Vukovaru[uredi]

Stratište na Ovčari samo je jedno od mjesta gdje su bili zločini: Drveni pijac, Velepromet.... Kubura (razgovor) 05:23, 6. siječnja 2015. (CET)

Možda bi valjalo napraviti razdvojbu. BlackArrow (razgovor) 01:08, 7. siječnja 2015. (CET)

Sporne konstrukcije rečenica[uredi]

Na Kuburin savjet, otvaram ovdje temu vezano za neke stvari koje smatram da se mogu u najmanju ruku preoblikovati. Pošto je tematika osjetljiva, nisam želio ulaziti u potencijalni rat izmjenama. Naime, kao što sam IvanOS-u pisao, smatram da konstrukcija rečenice "Tu su počinjeni razni ratni zločini, jer su na par kilometara u blizini sela naseljena srpskim stanovništvom i svi uniformirani agresori došli su na Ovčaru, kao i Velepromet da se namire za svoja stradanja u agresiji na RH" u neku ruku predstavlja preuveličavanje i iznošenje netočnih tvrdnji, jer niti su sva sela u okolini Ovčare bila većinski srpska, niti su svi Srbi došli na Ovčaru (jednostavno, za dva dana se nisu mogli nikako svi "izređati", a uvjeren sam da većina Srba uopće nije imala želju za mučenjem). Druga sporna rečenica je "Razulareni, pijani uniformirani pripadnici Teritorijalne obrane, JNA (pod zapovjedništvom Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i drugih), četnici, šešeljevci, arkanovci i drugi činili su strahote u logoru, premlaćujući, maltretirajući i terorizirajući zarobljenike". Iz ovakve konstrukcije rečenice može se zaključiti da su svi teritorijalci, vojnici JNA i ostali konstantno bili "pijani i razulareni". Koliko god većina stanovništva u Hrvatskoj smatrala JNA za zločinačku organizaciju, ona je ipak bila organizirana i znala se hijerarhija i poštivali su se propisi o ponašanju (ne kažem da nije bilo izuzetaka, ali navoditi da su SVI bili takvi je u najmanju ruku preuveličavanje). Također, u presudi Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću stoji: Judges added that the three were not criminally responsible, as the killings themselves were not committed by troops under their command, although Mrksic, 60, had in effect allowed the killings to happen because he left the detainees in the hands of local Serb paramilitaries, who he knew would seek revenge., pa smatram da je ovim opovrgnuta tvrdnja da su vojnici JNA sudjelovali u mučenju i likvidaciji zarobljenika, odnosno, te zločine su počinile paramilitarne skupine. Također, za ove sporne rečenice nisu navedeni nikakvi izvori. --Pera detlic (razgovor) 09:32, 24. veljače 2017. (CET)