Razgovor:Socijalistička Republika Hrvatska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Socijalistička Republika Hrvatska.
Rad na člancima

nacionalne manjine[uredi]

"U Hrvatskoj je 1971. g. živjelo oko 4,4 milijuna stanovnika. Oko 72% su bili Hrvati, a ostatak stanovništva su činili uglavnom Srbi, Slovenci, Mađari, Talijani Albanci, Muslimani, Makedonci, Slovaci i ostale nacionalne manjine" Ovde je neko izgleda namerno "pogresio" kada je Srbe svrstao u nacionalne manjine. Kao sto u clanku stoji, Srbi su bili konstitutivni narod u SR Hrvatskoj, bili su visestruko brojniji od svih ostalih naroda (osim hrvatskog) koji su ziveli u Hrvatskoj, i dali su procentualno najvece zrtve za oslobodjenje Hrvatske u 2 svetska rata, pa su zahvaljujuci tim zaslugama i dobili status konstitutivnog naroda (koji im je pred raspad SFRJ oduzet promenom ustava, a sto je za cilj imalo da se i bez njihovog pristanka Hrvatska odvoji od ostatka Jugoslavije).

Hrvatska je u eS-eF-eR-Je kako se pravilno čita SFRJ imala najmanju zvijezdu na grbu. Ono što je netko napravio "samo za Wikipediju" je krivotvorina. Goran 02:47, 20. veljača 2007. (CET)

Zvizde su varirale u veličini, nije baš svugdi i u svako vrime bila ista. Kubura 11:24, 20. veljača 2007. (CET)

Govorio sam o veličini crvene zvijezde unutar grba pojedine Socijalističke Republike, a ne o zvijezdama na zastavama. Kad uzmeš grb iste veličine brzo ćeš zamijetiti da naš ima najmanju zvijezdu. Pogledaj grb SRH kakav sam ja postavio i grb kakav je postavio "neznani heroj wikipedista" koji ga je napravio "samo za wiki". Pogledaj pa ćeš vidjeti. SRSr ima najveću (razumije se) i kotač zamašnjak u neoriginalnom stilu SSSR-a, Kine, Mongolije, Vijetnama i sličnih. Zatim su po veličini negdje bratja Slovenci, zatim CG, Makedonija je tu negdje i onda BiH, te na kraju mi. Goran 02:03, 21. veljača 2007. (CET)
što smo došli do toga da se gleda tko je imao veću zvijezdu. Zastava na wikipediji je takva kakva je i bila u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, kao zasatava Socijalističke Republike Hrvatske. I bila je propisana Ustavom i zakonom. Ako nekome smeta, nemora gledat ovaj članak --Suradnik13 11:35, 20. veljača 2007. (CET)
Jel sam se ja obratio narodu s nekim negodovanjem vezanim za zvijezdu. Iako materijala za takvo što ima na pretek. Zamisli jadnika citira Ustav i zakon. Nisi li ti pravovjerniče zapazio odstupanje od standarda "tvog" grba SRH. I zastava ti nije baš neka (vrlo vjerojatno iz Wikimedijinog spremnika) zlatnožuti obrub je deblji. Goran 02:03, 21. veljača 2007. (CET)

P.S. Ali mi i dalje imamo najmanju zvijezdu, na grbu. Što ti to govori juridičaru moj?— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Goran (razgovordoprinosi)

Ovako, molim suzdržavanje od osobnog apostrofiranja. Raspravlja se o argumentima, a ne o suradnicima. Kao što sam već negdje drugdje napisao, suradnici su obvezni pretpostavljati uvijek dobru nakanu kod drugih, a ne odmah napadati. Smirite malo loptu i nastavite raspravljati o argumentu (bez ikakvih naziva za druge suradnike, pogrdnih, prezirnih ili koji bi se tako mogli protumačiti).--Donatus 07:09, 21. veljača 2007. (CET)

Grb i zastava nije moja, već od Socijalističke Republike Hrvatske, a veličina zvijezde mi ne znači ništa --Suradnik13 20:02, 21. veljača 2007. (CET)

O šahovnici i šahiranom polju[uredi]

Šahovnica nije stručni izraz i može dolaziti samo u navodnicima, ovo što sam napisao je sukladno heraldici. Nadalje "malo prije razdruženja" nije odrednica koja je za wiki, već točno - ako može, ako se zna itd. Goran 00:08, 5. ožujak 2007. (CET)

O zastavi, točnije boji plave pruge[uredi]

Iako ne bi trebali govoriti o prugama na zastavi već također poljima ostalo mi to od starijega nazivlja, to nije bilo neko ideološko nazivlje u veksilologiji nego jedna raznolikost koju sadašnji Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te lenti predsjednika Republike Hrvatske ("NN", br. 55/90. od 21.12.1990.) ne poznaje. Nazad na pitanje o zastavi, naše je plavo polje svijetlije od zastave SFRJ i još više svijetlo od zastave SRSr. Već i iz tog razloga .svg ne valja. Goran 00:08, 5. ožujak 2007. (CET)

treba ispraviti ovu početnu riječ[uredi]

ne znam kako maknuti ovo: <noinclude>

Popravio sam predložak. Ali nisam siguran da nam treba poseban predložak za pojedine republike, ili bar ne u ovom opsegu. Neki su dijelovi upitni, kao što je slučaj s datumom „osnivanja“, potom, jezik je upisan krivi (srpskohrvatski nije nikad bio službeni jezik u Hrvatskoj), valuta je nepotrebna jer je u cijeloj Juogoslaviji bila ista.--Donatus 14:09, 30. srpanj 2007. (CEST)
Mislim da tu postoji pitanje izvora (tj. da vratimo predložak, na datum i jezik bi stavili {{izvor}}). Stoga ću suradnika Marin.vip zamoliti da nađe točne podatke, a kad ih nađe neka ih napiše zajedno s izvorima. SpeedyGonsales 18:55, 30. srpanj 2007. (CEST)

Kao što sam napisao u razgovoru uz predložak, prvo je sve njegove parametre potrebno prevesti na hrvatski (sve je u njemu na engleskom), a onda je potrebno ukloniti ono što u njega ne spada.--Donatus 20:38, 30. srpanj 2007. (CEST)

Zašto je kolega Ex13 obrisao zastavu koja ima izvore, a ostavio onu koja ih nema?[uredi]

Naime moj doprinos je bio potpuno "na liniji" kompromisnog, a ukoliko se kolegi Ex13 nije sviđao raspored mogao je jednostavno staviti jednu zastavu ispod, a drugu iznad. -- Bugoslav (razgovor) 17:47, 11. travnja 2010. (CEST)

Ovo nije članak o zastavi da postoje 50 inačica u članku. --Ex13 (razgovor) 17:53, 11. travnja 2010. (CEST)
Mogu biti dvije inačice, zašto ne? Pogotovo ako se time stječe neki kompromis. Meni npr. nije uopće jasno čemu brisanje jednakovrijedne inačice.
Inačica koju sam ja postavio ima svoje izvore, a priče o istosti svih plavih boja u svim slučajevima, svih zastava bivše SFRJ (koje su imale plavu/modru), to je nepotvrdiva "činjenica". -- Bugoslav (razgovor) 18:10, 11. travnja 2010. (CEST)

Pitanje osnivanja i prestanka (?!)[uredi]

Pitanje osnivanja: Federalna država Hrvatska osnovana je 9. svibnja 1944. ZAVNOH je osnovan 1943., no to nije datum osnivanja države već organizacije ZAVNOH, koji se kasnije proglasio predstavničkim tijelom novoosnovane države.
Pitanje prestanka: U članku se pogrešno navodi da je SRH prestala postojati ("ukinuta") 1991. To jednostavno nije istina. (Inače, trebao bi postojati neki čin/datum osnivanja nove države Republike Hrvatske 1991., što je besmislica. Slično, to bi značilo da je važeći Ustav RH donijela 1990. neka druga država koja je ukinuta 1991., što je još veća besmislica.) SRH je 1990. promijenila ime, izbacivši iz naziva "Socijalistička", no nikada nije prestala postojati. Štoviše, 1991. je proglasila neovisnost. Štoviše štoviše, međunarodno priznanje Republika Hrvatska postigla je temeljem mišljenja Badinterove komisije, baš zato što je hrvatska državnost ocijenjena neprekinutom činjenicom od ranije (o tome postoji članak na ovoj istoj Wikipediji). Bez obzira što je Republika Hrvatska osnovana od strane komunista 1944., koji su držali vlast bez demokratskih izbora sve do 1990., bez obzira što je ona bila jedna od šest država članica Jugoslavije, ona je jedna te ista hrvatska država koja postoji i danas. Hrvatska povijest ne počinje od jučer ili od 1991.; SRH je jedna te ista naša domovina kao i RH.
Ljubazno molim autore članka da uvaže ove dobro poznate (državno)pravne i povijesne činjenice. Hvala unaprijed i srdačan pozdrav, Zoran 78.0.193.211 01:24, 20. prosinca 2014. (CET)