Razgovor sa suradnikom:Krešimir Galović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Donatus 15:36, 9. svibanj 2007. (CEST)

Pozdrav Krešimire,[uredi]

što se tiče tvojeg pitanja postavljenog na odgovarajućoj stranici, zamolio bih te da prije uređivanja i postavljanja slika na stranice proučiš uvodni tečaj. U njemu su objašnjene najosnovnije stvari kao i postavljanje slika na stranice, tako da ćeš tu, nadam se, naći sve odgovore na tvoja pitanja. Ako ti nešto još uvijek ne bude jasno, slobodno pitaj i rado ću pomoći. Lijep pozdrav, LukaKrstulović 16:45, 14. svibanj 2007. (CEST)

Uvodni tečaj[uredi]

Molim te pročitaj kako ti je već preporučeno uvodni tečaj i važno je da tekstovi koji se postavljaju na Wikipediju trebaju zadovoljavati između ostalog i minimum standarda, kao što je postavljanje poveznica (kako bi članci bili povezani), zatim kategoriju ili kategorije (kako bi se povezale srodne teme), i međuwikipoveznice (da se povežu članci istih značenja s Wikipedijama na ostalim jezicima). Molim te, dotjeraj jedan članak do kraja, wikipediziraj ga i tek onda prijeđi na drugi. Ukoliko imaš neko pitanje, slobodno pitaj, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 12:07, 15. svibanj 2007. (CEST)

Slike[uredi]

Molim te zaustavi se u postavljanju slika. Molila bih te da pročitaš o pravilima postavljanja slika na Wikipediju, a svakako bih ti skrenula pozornost da se prijaviš na zajednički poslužitelj, koji je središnje skladište slobodnih slika, glazbenih i video isječaka, a Wikipedija to nije. Na Wikipediju postavljamo zapravo samo slike koje se zbog autorskih prava ne mogu postaviti na Commons i zato bih ti preporučila da više ne postavljaš svoje fotografije na Wikipediju, već na zajednički poslužitelj (kako radimo i svi ostali), a ove fotografije koje si ovdje postavio da također prebaciš, a kad ih prebaciš, na one koje su ovdje stavi oznaku {{bris}}, da ih pobrišemo i da ne zauzimaju nepotreban prostor. Za svaku pomoć i dalje ti stojimo na raspolaganju. Slikama dalje nedostaje predložak:

{{Infoslika
|Opis=
|Izvor=
|Datum=
|Autor=
|Objašnjenje=
}}

Dalje, pogledaj ovaj dijagram Slike-dijagram toka.png, te odgovarajući na njegova pitanja, odluči što ćeš sa slikama. I svakako prije snimanja, napravi što više promjena u članku i tek misliš da si zadovoljan onda snimi, a izgled provjeravaj s Prikazi kako ce izgledati.gif, jer ovako zatrpavaš povijest stranice i nedavne promjene. Molim te pročitaj sve što sam ti napisala, sve što sam ti preporučila da pročitaš i tek onda nastavi s radom. Ukoliko imaš neka pitanja, pitaj, rado ćemo ti pomoći. :-) --Roberta F. 14:05, 15. svibanj 2007. (CEST)

Pitanja[uredi]

Krešimire, ispričavam se što nisam odgovorila prije, ali u slijedećih sat vremena svakako ću pokušati odgovoriti na tvoja pitanja. Za početak jedno pitanje tebi, zašto je "Razgovor sa suradnikom:Krešimir Galović" preusmjeren na ovu stranicu? Stranica za razgovor članka Julije De Luca, je stranica za razgovor o tom članku i to preusmjerenje ću morati pobrisati. Da li si to slučajno napravio ili želiš promijeniti suradničko ime (što se također može)? Isto tako s obzirom da vidim da si započeo članak o Vjekoslavu Bastlu, molila bih te da ovaj dio teksta onda ukloniš koji je na tvojoj suradničkoj stranici za razgovor, jer si ga uklopio u zasebnu stranicu. Eto, ja sam ti postavila još pitanja, a uskoro ću ti odgovoriti na tvoja :-)) --Roberta F. 10:31, 24. svibanj 2007. (CEST)


Pitanja, pitanja[uredi]

Sorry, ja sam ga greškom preusmjerio. Bastla budem uklonio jer sam ga tu probno upisao dok sam vježbao upis teksta. Krivo sam ti napisao da je problem s kategorizacijom, naime uz dva članka mi se neprestano postavlja aplikacija wikipedirati. Budući da je vrlo općenita ne znam na što se konkretno odnosi.

Na temelju detaljnog pregleda svega što se tiće teme arhitekture, čini mi se da arhitektura zahtijeva znatne preinake. Naime već je netko školski pristojno uredio kategoriju arhitektura. Bilo bi logično da je pod njom i kategorija Hrvatski arhitekti koja je sada pod umjetnošću. Naime time bi dobili zaokruženu cjelinu koja bi pod temom arhitekture uz sve kategorije koje obuhvaća logički dobila i kategoriju arhitekata. Također predlažem da se u okviru te kategorije otvori kategorija povijesti hrvatske arhitektre. Ja već imam masu poveznica ( Klub hrvatskih arhitekta, arhitektonski časopisi, događaji itd.) koje nemam nigdje staviti budući da su usko vezane upravo za tu temu. Ne mičem se već danima s Wikipedije, a imam masu naručenih članaka za časopise i za neku knjigu. Grozno. čitavo vrijeme si govorim da neću ništa raditi bez honorara a onda zaglibim na Wikipediji.

Hvala na strpljenju!

K.G.

Bok,
Umjesto "povijest hrvatske arhitekture", ja predlažem malo širi pojam Kategorija:Arhitektura u Hrvatskoj, gdje bi, osim članaka iz povijesti arhitekture u RH, mogli svrstati kao podkategoriju i već postojeću Kategorija:Građevine u Hrvatskoj, ali i Kategorija:Hrvatski arhitekti. Što misliš? Pozdrav. --Ante Perkovic 17:28, 24. svibanj 2007. (CEST)

Za prvu ruku[uredi]

Raduje me svaki novi suradnik željan rada na Wikipeidiji, pa ti vrlo rado pomažem. Pitaj što god te muči, jer želja nam je da suradnici rade što više samostalno. Sada sam ti prebacila razgovore na tvoju stranicu za razgovor zajedno s povješću stranice. Predložak Wikipedizirati znači da članak zapravo treba oblikovati prema nekim standardima Wikipedije, kako bi bio čitljiviji i pregledniji, a kako to napraviti i kako bi trebalo izgledati pogledaj ovdje. Odlično je također što si uočio neke nedostatke u kategoriji arhitekture, pa bih te zamolila da svoje prijedloge napišeš na pripadajućim stranicama za razgovor poput Razgovor o kategoriji:Hrvatski arhitekti, ili predloži administratoru Anti Perkovicu, koji inače sređuje kategorije. To što radiš na Wikipediji potpuno razumijem, jer svi mi koji smo se na nju "navukli" znamo taj osjećaj, a odgovaram ti ovako u etapama, jer i ja imam posao od kojega živim pa ulijećem ovamo koliko mogu. :-)) --Roberta F. 13:48, 24. svibanj 2007. (CEST)

Za drugu ruku[uredi]

Pokušala sam pronaći tvoje doprinose na zajedničkom poslužitelju (commonsu), ali pod imenom Krešimir Galović te nema, a nisam pronašla ni slike. Da li mi možeš dati link svoje suradničke stranice preko koje ću provjeriti doprinose i pokušati odgonetnuti u čemu je problem (i istina, puf pant, ne razumijem baš sve kako si mi objasnio :-))). Naravno da možeš nadopuniti i ispraviti već postojeće članke na Wikipediji, to i je jedna od njezinih prednosti u odnosu na papirnate enciklopedije. Članci ti ne moraju biti ni malo kraći, mogu biti i duži, nismo ograničeni prostorom, sve u enciklopedijskom stilu je dobrodošlo. Za sada me ne gnjaviš i slobodno pitaj što te muči, jer nam je u interesu da ti što bolje objasnimo. Da ja tebe pitam, jesi li već pogledao Wikipedija:IRC, jer to je chat Wikipedije na hrvatskom jeziku i većinu odgovora mogao biš dobiti puno brže od suradnika ili administratora koji su često za vrijeme rada na Wikipediji prisutni i na IRC-u. Vidim da si na svoju suradničku stranicu napisao i svoj datum rođenja, pa ako želiš možeš se upisati i na ovu stranicu, gdje smo neki od nas. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:02, 26. svibanj 2007. (CEST)

Arhitektura[uredi]

Bog, Krešo, ti si upa' ka' naručen.
Bit će nan potriba od jedneg autoriteta za to područje.
Naime, pri izradi/privodima članaka o građevinama iz sridnjeg vika, upadamo u situacije di se moramo dobro promišljat, jesmo li našli pravi privod. Odnosno, problem je što se ne možemo povesti za nekim univerzalnim obrascem, jer izgleda, da nazivi se ne poklapaju u jezicima po šemi "1 za 1".
Radi se o slučajima: castle, fort, fortress, citadel, chateau...
Odnosno, je li naši privodi sa dvorcem, tvrđom/utvrdom/tvrđavom, citadelom svugdi se poklapadu "1 za 1" sa engleskim.
Da ne govorim o "gradu". Grad označava naselje, a za utvrđeni grad...Kubura 20:31, 27. svibanj 2007. (CEST)

I kako bismo priveli "Romanesque architecture"?
Nije to romanika, koliko sam vidia po definiciji na en.wiki.
Pa nije valjda to klasicizam??? Kubura 20:39, 27. svibanj 2007. (CEST)

Krešo, hvala ti.
Pitat ću te za još stvari, jer san se zaplea u te članke kako muha u paučinu. :)
Nego, pogledaj kako sam wikipedijski doradia tvoj odgovor meni.
Virujen da će ti bit od pomoći u uređivanju tekstova.
Kada budeš kliknia na usporedbu dviju starih povijesnih izmjena, vidit ćeš što san ja unia.
Još jednom ti hvala. Kubura 10:25, 28. svibanj 2007. (CEST)

Krešo, nakon što napišeš svoju poruku na stranicama za razgovor (ili Kaviću), ne zaboravi se potpisati sa četiri tilde, sa ~~~~. Dobiješ ih tako što otipkaš, odnosno, držiš tipku desni alt (Alt Gr) i udreš tipku 1. Tako se vidi tko je poslao poruku i vrijeme kad je poslana poruka, tako da primatelj zna koliko je prošlo od primitka poruke. Kubura 10:32, 28. svibanj 2007. (CEST)

Evo odgovora!

Za chateau koristimo termin dvorac i on se kod nas odnosi uglavnom na barokne dvorce i na dvorce građene tijekom 19. i početka 20. st. npr. barokni dvorci Hrvatskog zagorja, dvorac Pejačević u Osijeku itd. Termin "Romanesque architecture odista se odnosi na romaničku arhitekturu i jedino se tako prevodi. Jasna mi je tvoja dilema. Jednako tako dolazi i do zabuna kod gotike koju neki krivo (osobito u Srbiji) nazivaju gotskom. Naime Goti su narod koji je živio početkom ranog srednjeg vijeka i imali su svoju umjetnost koju nazivamo gotskom dok je gotika stilsko razdoblje u umjetnosti koje se javlja nakon romanike oko 13. stoljeća i nema nikakve veze s Gotima. Riječju, termin "Romanesque" nema nikakve veze s primjerice s romanescom ili romaneskom (romaneskni) što je melodijski obrazac u kompozicijama iz 16. i 17. st. već s romanikom, odnosno stilskim razdobljem kome je prethodila umjetnost ranog srednjeg vijeka. Dakle kronološki. umjetnost ranog srednjeg vijeka ( npr. karolinška, merovinska, otonska, u nas starohrvatska), zatim romanika pa gotika, renesansa, barok, rokoko ... . Etimologija riječi lat. Romanicus, romanus-rimski. No zato postoji stilsko razdoblje romantizma (romantike) i ono se javlja početkom 19. stoljeća nakon klasicizma i traje do bidermajera.

Krešimir Galović 12:05, 28. svibanj 2007.

Slike i autorska prava[uredi]

Krešimire, slike koje postavljaš su zanimljive i vrijedne, međutim, kao što sam ti rekla, ako postoji mogućnost da se postave na commonse onda ih treba tamo premjestiti, jer na Wikipediji zauzimaju nepotrebno mjesto, moraju se ponovno postavljati za svaku Wikipediju posebno, ali ono što je najbitnije - koliko mogu primijetiti dozvole i licence se ne poklapaju. Naime, mora biti jasno naznačeno tko je autor, tko ima autorska prava, ako je autor mrtav, koliko je mrtav, ako netko daje dozvolu, tko daje dozvolu i da li nam dozvoljava korištenje slike pod GNU-FDL licencom ili nekom drugom (a opet ta se dozvola mora posebno upisati među dozvole za korištenje sadržaja). Eh, znam, čini kako smo pomalo paranoični sa slikama, ali imamo problema sa slikama i sve slike koje ne budu potkrijepljene odgovarajućim podacima morat će se brisati. Zato te ponovno molim, da sve slike koje si postavio nadopuniš svim potrebnim podacima. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:14, 28. svibanj 2007. (CEST)

podnaslovi i proredi[uredi]

Bok,

Tekstovi su ti dobri, ali ih je ponekad teško čitati jer nedostaju podnaslovi i proredi. Pa, ako može, obrati pažnju na to. Pozdrav. --Ante Perkovic 16:57, 1. lipanj 2007. (CEST)

Slike[uredi]

Krešimire, vidim da si krenuo sređivati slike, ali još uvijek nedostaje predložak,

{{Infoslika
|Opis=
|Izvor=
|Datum=
|Autor=
|Objašnjenje=
}}

ja ću ti sada postaviti na neke, pa ga ti dopuni podacima. Može? :-))--Roberta F. 11:48, 5. lipanj 2007. (CEST)

Hmda, ali čemu kategorija Commons-hr? :-)) --Roberta F. 12:07, 5. lipanj 2007. (CEST)

Nije potrebno, jer ih dozvola svrstava u kategoriju (jesi li pogledao o ircu :-))) --Roberta F. 12:15, 5. lipanj 2007. (CEST)

Još ti nešto htjedoh reći... samo polako, lijepo napreduješ, a svatko od nas ima svoje privatne ili profesionalne obveze i odvaja za Wikipediju koliko želi ili može. :-)) --Roberta F. 12:36, 5. lipanj 2007. (CEST)

He, he, jel poznaješ onaj osjećaj da postaješ dio njega, neki od nas zaborave i na hranu :-)) --Roberta F. 14:16, 5. lipanj 2007. (CEST)

Popis poznatih hrvatskih arhitekata[uredi]

Bok,

Molim te, pogledaj kuda vode poveznice sa zagradama na Popis poznatih hrvatskih arhitekata. To bi trebalo popraviti. Pozdrav. --Ante Perkovic 13:19, 12. lipanj 2007. (CEST)

Zamolio sam te da pogledas kuda poveznice vode, a kako jos uvijek postoje one koje vode na npr. Ivan (Giovanni) Allio (Aglio, lailo, Delailo) (sto ocito nije bas najljepsi moguci naslov clanka!), ocito me nisi shvatio. Dakle, vracam. --Ante Perkovic 15:59, 12. lipanj 2007. (CEST)
Ok, vidim da si shvatio sto sdam htio reci u vezi poveznica :). Bitno je da onaj dio prije "|" bude u nekom normalnom obliku. Najbolje da zagrade idu iza poveznice. Sto se tice tvoje arhive - da! Super, samo daj! --Ante Perkovic 09:37, 13. lipanj 2007. (CEST)

Commons-hr?[uredi]

Bok,

MOzes li pojasnit koja ideja stoji iza punjenja kategorije Commons-hr? --Ante Perkovic 13:36, 12. lipanj 2007. (CEST)

Arhitekti[uredi]

Čuj, vidim da se baviš arhitektonskim temama, pa bih zamolio za pomoć. Le Corbusier je stvarno slavan arhiteket, a nema dobar članak na wikici. Bi li, ako imaš vremena i volje, mogao napisati jedan duži članak ili prevesti s en wiki članak o slavnom arhitektu.

Arhitekti 2[uredi]

Pozdrav! Mislim da na domaćoj WK nije potrebno obrađivati strane arhitekte budući da su odlično obrađeni na drugim wikicama. U prilozima o hrvatskim arhitektima (vidi kategoriju Hrvatski arhitekti) ako mi se pojavljuje Le Corbusier, Mies van der Rohe, Poelzig... jednostavno stavljam vanjske poveznice na druke WK te mi se čini suvišnim dodatno pisati na istu temu. Kudikamo je važnije da se obrade domaći arhitekti.

[1] [2] [3] [4] [5]


Krešimir Galović

Sto se tice poveznica prema en wiki, pravilo je da je bolja crvena poveznica na hr-wiki nego (svijetlo)plava na en wiki. Kad bi svi razmisljali @stavit cu link na en wiki, uopce ne bi ni imali crvenih poveznica :). Dakle, daj ti radije crvene poveznice, da se vidi da clanak fali, a koga zanimaju informacije koje mi nemamo, imo google. Drugi razlog protiv wp na en wiki je: a sto kad netko napise clanak o Mies van der Rohe-u na hr wiki, a u tvom clasnku i daljes toji link na en wiki? Stvorio bi se kaos. Zato i imamo crvene i plave wp. --Ante Perkovic 13:06, 13. lipanj 2007. (CEST)
Bok.
Cini mi se da ti je promakao ovaj pasus gore :). --Ante Perkovic 15:19, 19. lipanj 2007. (CEST)

Kategorije[uredi]

Bok,

Uspori malo :)

Upravo popravljam neke kategorije za tobom :)

Kategorija:Biografije, Zagreb je dovoljno za dodati. Pozdrav. --Ante Perkovic 09:44, 21. lipanj 2007. (CEST)

oznaku za materijal?[uredi]

Sorry, nisam siguran na sto mislis. Pitaj, mozda bolje, nekog drugog. --09:54, 21. lipanj 2007. (CEST)

Kategorije[uredi]

Bok,

Molim te, pripazi malo s kategorijama. Goran Rako je svrstan u Biografije po gradovima, Hrvatska, a samo ime kategorije jasno govori da se tamo ne bi trebao nalaziti. Pozdrav. --Ante Perkovic 17:41, 21. lipanj 2007. (CEST)

Autorska prava[uredi]

Krešimire, molim te nemoj postavljati slike za koje nemaš pismeno odobrenje autora ili nositelja autorskih prava za njihovo postavljanje na Wikipediju. Prouči još jednom Slike-dijagram toka.png, pročitaj još jednom o o pravilima oko postavljanja slika, jer morat ćemo nažalost veliki dio slika koje postaviš obrisati, ili još gore, ostavljanjem tih slika na Wikipediji kršimo autorska prava, a to ne želimo.

Antun iz Padove[uredi]

Molim te da pogledaš malo godine na članku o Antunu iz Padove. Umro je 1562., a 1563. je radio nacrte Face-smile.svg. Vjerojatno se radi o 1553.? Hvala --MayaSimFan 14:54, 29. lipanj 2007. (CEST)

Pravila[uredi]

Krešimire, zaista mi je žao brisati tvoje slike, ali molim te pokušaj dobaviti dozvole autora ili autorskih prava, a vjerujem da ti to možeš, jer sam i sama uspjela dobiti popriličan broj dozvola za prenošenje sadržaja. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:33, 29. lipanj 2007. (CEST)

Krešimire, drago mi je što si na kraju objasnio svoju funkciju u MKUZKB-u, nama to jako puno znači. Razgovarala sam s drugim administratorima i to ćemo još nekako jasno naglasiti negdje, a možda i posebno za tebe napraviti predložak. Svi izuzetno cijenimo tvoj rad i trud, a svakako rado potičemo sve suradnike koji obogaćuju Wikipediju na hrvatskom jeziku hrvatskim temama, našom kulturom i poviješću. Lijep pozdrav s mora :-)) --Roberta F. 13:26, 3. srpanj 2007. (CEST)

Krešimire, prednost ovog medija je ne samo što nismo ograničeni prostorom, već se može ispraviti uočena pogreška, a isto tako može se i aktualizirati. Slobodno nastavi s radom, za sve ostalo rado ćemo ti pomoći. Lijep morski Glagoljica spomenik baska.jpgFrankopanski kastel Krk 07.jpgSudnica Krk 07.jpg pozdrav :-)) --Roberta F. 23:56, 3. srpanj 2007. (CEST)

Popis arhitekata[uredi]

Bok,

Vidim da je popis hrvatskih arhitekata dosta iscrpan, pa me zanima je li i potpun tj. moze li se sa sigurnoscu reci da su ovo svi arhitekti koji zasluzuju upis. tj. postoji li koji arhitekt koji je dosta znacajniji od nekog od ovdje navedenih, a da nije spomenut. Pitam zato jer sam naletio na clanak Marko Ambroš. Covjek je, po onome sto pise, projektirao jedan atrij. Nije valjda da je to sve? --Ante Perkovic 08:48, 5. srpanj 2007. (CEST)

bris?[uredi]

zašto? --Ante Perkovic 19:07, 6. srpanj 2007. (CEST)

Četiri tilde[uredi]

Krešo, :) , nasmijao si me.
Ovako. Ti si očito iskopirao cijeli kôd moje poruke, zajedno sa "nowiki".
Ja san onaj tag nowiki i /nowiki morao ubaciti u onom primjeru (ispred i iza one četiri tilde) što sam ja unio, jer da nisam, dobio bis moj potpis na stranici, a ja sam ti samo želio pripremiti na gotovo, tako da bis ti moga vidit kako ćeš se potpisati.
Četiri tilde zajedno napisane, kada ih snimiš, daju softveru od wikice takvu "poruku", koju softver pretvori u tvoj potpis, koji se sastoji od tvog suradničko imena i vremena poruke.
Daklem, desni alt i tipka broj jedan na lijevoj strani tipkovnice i dobiješ tildu. Kubura 09:26, 9. srpanj 2007. (CEST)

Sretan rođendan[uredi]

s malim zakašnjenjem ;-) Gusarska torta3.jpg i puno lijepih pozdrava s mora :-))--Roberta F. 21:17, 27. kolovoz 2007. (CEST).

Obavijest za slike[uredi]

Nuvola apps important.svg
Stop hand.svg
Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.


Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.


Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.