Razgovor sa suradnikom:Marekich

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Marekich, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili Vector toolbar signature button.png na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 03:19, 20. kolovoza 2012. (CEST)

Agnosticizam i terminologija[uredi]

Hrvatski jezik riječi nevjernik ili bezvjerac pridaje kontekst nesretnik, nevoljnik, dok ateisti iz doba SFRJ sebe nisu smatrali nesretnicima nego naprotiv povlaštenima. Riječ teist je pravilno tvorena, no njezina je učestalost praktično nikakva. Bolji je smislen i lako shvatljiv prijevod od možda "korektnog" ali teže shvatljivog i ponešto besmislenog prijevoda u hrvatskome jeziku. Pije li to vodu? SpeedyGonsales 04:36, 20. kolovoza 2012. (CEST)

Prva dva odlomka zadnje poruke su savršeno točna. Ali onda dolazi ovo:
Učestalost riječi se ni neće povećati ako ćemo je izbjegavati. Na Wikipediji na engleskom se inzistira na dosljednosti i stvari se nazivaju pravim imenima, bez podilaženja političkim, vjerskim ili kakvih drugim trendovima ili pritiscima. Zašto ne može biti tako i na hrvatskoj? Ili bolje da pitam, zašto tako ne mora biti i na hrvatskoj? Ako je ateist, onda je teist. Na Wikipediji na engleskom jedva da možeš pronaći termin "believer" ili "faith" - najčešće nazivaju stvari pravim imenima: "theist" i "theism".
  • Otkud je izronila ideja da se nešto izbjegava?
Ja sam zamijenio "teist" s "vjernik" zato jer imamo članak vjernik, a članak teist nemamo. Ako se želi imati jasnu jezičnu oprjeku, može se ateist zamijeniti rječju nevjernik, iako je taj oblik uvrježeno smatrati pogrdnim neću se buniti ako se tuđice zamjenjuju hrvatskim riječima, ali ne vidim ikakve potrebe za takvom zamjenom.
Ako baš siliš s riječi "vjernik", onda barem napiši obje riječi, a jednu od stavi u zagradu (hint: vjernik).
Oprosti, ti siliš neku "nužnu" ujednačenost oprjeka nevjernik/vjernik odnosno ateist/teist, kao da su kombinacije nevjernik/teist ili vjernik/ateist normalnome čovjeku nerazumljive. Ako baš tako mora biti, slobodno stavi u zagradu uz nevjernik (ateist) a uz vjernik (teist), to je suvišno svakome tko govori i razumije hrvatski jezik ali kako ne vidim neke veće štete ako taj pristup bude ograničen samo na članak agnosticizam, može. Važno je primijetiti da takvo podcjenjivanje čitatelja Wikipedije ne želimo u drugim člancima na Wikipediji. SpeedyGonsales 12:27, 20. kolovoza 2012. (CEST)

Odg:[uredi]

[1] Kamo sreće da je ovo tvoj jedini račun i da nisi ničija ginjola.
Malo je neobično da suradnik sa samo 12 uređivanja u glavnom imenskom prostoru i koji se unutar godine dana praktično pojavio samo nekoliko puta (20.-21. kolovoza 2012., pa nestao na godinu dana i izronio najednom u vrijeme medijske hajke na hr.wiki, 14.-15., 17. rujna, 21. rujna, pa opet nestao na mjesec dana i izronio na glasovanju (koje je pokrenuo račun-spavač!) o smjeni višegodišnjih, najaktivnijih administratora (!) 28. listopada, a onda nestao na dva tjedna pa se opet pojavio 12. studenoga da bi obrisao [2] 2396 bajtova teksta i onda nakon toga tražio provjeru suradnika.[3]
Vrlo neobičan obrazac ponašanja za jednog suradnika s tako malo uređivanja. Pa imaš više uređivanja u drugim imenskim prostorima nego u glavnom imenskom prostoru: 12 u GIP-u, 19 u ostalim (razgovor, razgovor sa suradnikom i Wikipedija). I k tome još se svađaš s administratorima.
Iskusnim suradnicima (adminima i neadminima) ovakav je obrazac ponašanja sumnjiv. Obično ga imaju ginjole, zatim zafrkanti ili svadljivci što povremeno navrate (pa tad ne mora biti ginjola). Postoje i pozitivne iznimke, ali rijetke su.
Nisi optužen za spamiranje. Pročitaj cijeli opis: Radi sprječavanja zloporabe stranice za anonimne napade, tko želi podnijeti zahtjev, neka to napravi pod pravim wikisuradničkim imenom. Stranica je zaštićena od spamiranja zahtjevima koje čine neprijavljeni i "novi" suradnici. Tko želi tražiti provjeru drugih suradnika, neka to čini pod svojim pravim suradničkim imenom, neka izlaže svoj dugo vremena građeni ugled. A ne da se skriva iza anonimnosti IP-a ili sporednog računa kojim se služi za tužakanje i ocrnjivanje neistomišljenika (jer ga je optužio za ginjolarenje), dok glavni račun stoji "čist". Provjera nije sredstvo za obračune s neistomišljenicima niti ribički pribor. Niti se smije dopustiti da se ovaj alat rabi radi stvaranja svađa i pomutnje u projektu.
Da si bio redovitiji suradnik tijekom duljeg vremena, da si pridonio znatno više (barem 320 u GIP-u, a ne 12, ali ne sad nabit 120 uređivanja u tri dana ili gomilu malih uređivanja), ne bi bio sumnjiv, ostavilo bi se tvoj zahtjev.
Ne tražim da se tebe provjerava. Samo imaš sumnjiv uređivački profil, što ne znači automatski da si loš.
Zamisli da tako sad izroni niotkuda neki čudni račun koji je napravio samo 12 uređivanja i optuži tebe da si ginjola od ovog i onog? Ili da izroni još 50 takvih računa i tebe optuže? Ne smijemo to dopustiti. Kao što vidiš, ovaj filtar štiti i tebe. Kubura (razgovor) 08:58, 13. studenog 2013. (CET)

Filmska traka[uredi]

Članak sam preusmjerio na već postojeći članak Filmska vrpca pa možeš dopunjavati njega. Hvala na razumijevanju.--MaCroatian squares Ljubicic.pngGa 12:08, 30. ožujka 2014. (CEST)