Razgovor sa suradnikom:Prof saxx/Arhiv 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio Wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić Signature icon.png na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli! --Kingstone 93 13:53, 20. srpanj 2007. (CEST)

Izmjena[uredi kôd]

Napravio sam ti malu izmjenu na suradničkoj stranici jer je poveznica "ovjde" vodila na moj razgovor,a ne na tvoj. Ako nešto budeš trebao samo javi meni ili nekom od aktivnih suradnika, svi su vjerujem željni pomoći. Pozdrav -- Kingstone 93 14:27, 20. srpanj 2007. (CEST)

Predložak radovi[uredi kôd]

Evo baš mi je drago da smo dobili novog suradnika. Vidim da se krenuo raditi na članku Hrvatska umjetnost. Vidim da nije dovršen a da si napisao da ćeš ga dovršavati onda uobičajno stavimo predložak radovi u ovo obiku {{Radovi}}. To bi bilo to za sada, sretno u nastavku suradnje :-)) -- Kingstone 93 15:22, 20. srpanj 2007. (CEST)

Nema problema, ak još neš trebaš javi :D. -- Kingstone 93 20:29, 20. srpanj 2007. (CEST)

Uf...[uredi kôd]

Dragi Prof saxx, htjela sam ti dati nagradu, ali se bojim - kao glasoviti majstor wikikôda - da sam nešto poremetila na tvojoj suradničkoj stranici!! Evo ti je onda ovdje, a ti, ako je hoćeš zadržati, prebaci je na suradničku stranicu:) Ygraine 22:53, 28. srpanj 2007. (CEST)

Jako cijenimo doprinose!
Nagrada za
umjetnike
Dodijelio:
Ygraine


Mezopotamija[uredi kôd]

Pozdrav! Vidim da si si dao posla! To je lijepo. Upozorio bih te samo da pogledaš kategoriju Kategorija:Drevna Mezopotamija i članke u njoj i u njezinim potkategorijama, da ne počneš raditi članke koji se međusobno preklapaju.--Donatus 12:49, 29. srpanj 2007. (CEST)

Kategorizacija u umjetnosti[uredi kôd]

Bok,

Vidim na primjeru Jan van Eyck da ste ste upustili u kategorizaciju slikara prema pravcu u umjestnosti. Super! Za sad imamo slikare podijeljene nsamo po drzavama, ali ocajnicki trebamo i podjelu prema slikarskim pravcima.

Ako biste nam htjeli pomoci oko toga, ja bi vam rado pomogao sa uputama! Pozdrav.

--Ante Perkovic 09:51, 13. kolovoz 2007. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Zamolila bih te da pročitaš pravila koja su vezana za postavljanje slika na Wikipediji (jer nisu postavljene u skladu s pravilima), dopuniš predloškom i podacima:

{{Infoslika
|Opis=
|Izvor=
|Datum=
|Autor=
|Objašnjenje=
}}

te se svakako prijaviš na zajednički poslužitelj, jer svim suradnicima koji sami fotografiraju i postavljaju svoje fotografije preporučujemo njihovo postavljanje na zajednički poslužitelj s kojeg onda suradnici svih Wikipedija mogu jednostavno preuzimati slike, a tako se ne opterećuje sama Wikipedija koja nije skladište slika. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 17:24, 18. kolovoz 2007. (CEST)

Zadovoljstvo je surađivati s tako marljivim suradnicima. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 23:20, 22. kolovoz 2007. (CEST)

Man Ray[uredi kôd]

Vidim kolega da se baviš umjetnošću na wikici. Man Ray je meni jako drag umjetnik, pa bi li ako stigneš mogao napisati članak o njemu, i po gore pokazanom postupuku ubacit neko njegovo djelo ako ima na kojoj wikici. Jako važan umjetnik, a nema članka, šteta. Bilo bi mi jako drago ako stignete. Odgovor stavite ili na razgovoru sa mojim IP-om ili na stranici Razgovor sa suradnikom: Edgar Allan Poe --78.3.111.63 15:26, 24. kolovoz 2007. (CEST)

Uputa[uredi kôd]

Ne mora se kod slaganja galerije pisati Image:ime_slike, može se jednostavno napisati: Slika:ime_slike. (Skoro) zaboravih, lijep pozdrav pajtonovcu ;-) SpeedyGonsales 18:29, 25. kolovoz 2007. (CEST)

Nije samo praćen, ima se što pročitati, i to uz gušt i kaicu. Svakako da svojim doprinosom podižete razinu kvalitete hrv-wiki-ćlanaka. --Zeljko 19:59, 31. kolovoz 2007. (CEST)

Kategorije[uredi kôd]

Bok

Kod kategorizacije nove kategorije, treba obratiti paznju da ovakve detalje. Pozdrav! --Pancho W. Villa (razgovor) 10:30, 1. listopad 2007. (CEST)

Kategorije[uredi kôd]

Prof saxx, Hrvatskog tornjaka treba staviti u kategoriju Kategorija:Domaći psi i nije potrebno otvarati kategoriju za hrvatske pasmine, jer ih ima zapravo samo šest. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 20:02, 12. listopad 2007. (CEST)

Slike[uredi kôd]

Prof saxx, članci su ti odlični, samo treba malo smanjiti količinu slika u njima, odnosno obratiti pozornost na njihov smještaj, jer u članku npr. Barokno slikarstvo na većini zaslona prosječne veličine slike prekriju tekst u članku. Bolje je sve slike smjestiti s jedne strane (desne) i ne toliko velike, jer svatko može sliku posebno pogledati, ali problem je ako ne može pročitati tekst jer je preklopljen slikom. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 14:07, 20. listopad 2007. (CEST)

Vanjske poveznice[uredi kôd]

Molim te da u članku klasična glazba smanjiš količinu vanjskih poveznica. Nije potrebno imati 25 poveznica na tako malom članku, a da je uz to svih 25 web stranica na engleskom jeziku. Također, pri kopiranju interwikija s en wiki, treba dodati i iw na članak na engleskom jeziku. Hvala --MayaSimFan 17:58, 28. listopad 2007. (CET)

Kategorije[uredi kôd]

Bok,

U Kategorija:Građevine po državama imamo:

A imamo i Kategorija:Egipatske građevine koje nisu, za razliku od Kategorija:Grčke građevine u ovoj kategoriji.

Možemalo više pažnje kod otvaranja novih kategorija :)?

--Pancho W. Villa (razgovor) 14:18, 8. studeni 2007. (CET)

Hm, ima toga još :). --Pancho W. Villa (razgovor) 14:21, 8. studeni 2007. (CET)

Pojašnjenje[uredi kôd]

U Kategorija:Arheološki lokaliteti u Egiptu spadaju svi arheološki lokaliteti koji se fizički nalaze u državi Egipat. Kako u Egiptu (valjda) imamo i arheoloških lokaliteta i nakon Kleopatre, ne možemo cijelu kategoriju staviti pod Kategorija:Drevni Egipat. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 14:30, 8. studeni 2007. (CET)

Slažem se. A možemo mi i staviti pokoju rečenicu objašnjenja u ove kategorije, sa npr. poveznicom na "onu drugu" kategoriju, da ne bi zbinjivali čitatelje. Pozdrav :). --Pancho W. Villa (razgovor) 14:35, 8. studeni 2007. (CET)

Commonscat[uredi kôd]

Prof saxx, imamo i predložak za kategoriju na Zajedničkom poslužitelju {{commonscat}}, nešto je kraće za postavljanje. Nadam se da sam ovim savjetom skratila barem sekundu tipkanja. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:58, 30. studeni 2007. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Nuvola apps important.svg
Stop hand.svg
Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.


Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.


Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Pozdrav[uredi kôd]

Prof saxx, lijepo je vidjeti nove zanimljive članke koje postavljaš, uvijek me obraduje povratak marljivih suradnika. Želiš li da ti arhiviram stranicu za razgovor? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:33, 26. svibanj 2008. (CEST)

=Prikaži[uredi kôd]

Opominjem sve pa moram i tebe. Molim te malo više koristi:

Prikazi kako ce izgledati2.gif

Information.svgPozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--D tomAero-stub img.svg 20:38, 18. lipanj 2008. (CEST)