Razgovor sa suradnikom:Teodor Jarunski

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Teodor Jarunski, dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji
  • Izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom!
  • Slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić ili na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dualno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is the welcome message sent to new users of hr.wikipedia

Još jednom, dobro došli! --MaGa 19:06, 11. travnja 2011. (CEST)[odgovori]

Uklanjanje referenca[uredi kôd]

Žuti karton


Ovo se ne smije činiti [1]. Za ovo treba snažno obrazloženje, tim više što se radilo o zakonskom tekstu.
Pretpostavit ću Vašu dobru namjeru, pa ćete proći samo sa žutim kartonom i ne ću Vas sad teže sankcionirati. Inače se ovakve stvari mnogo teže sankcioniraju. Kubura (razgovor) 05:17, 13. travnja 2011. (CEST)[odgovori]

Ne razumijem, zašto si mi unazadio članak i sankcionirao me jer sam izbrisao poveznicu koju sam ranije greškom dvaput unio? Molim te da pogledaš moju zadnju izmjenu članka GBOX i odobriš mi vraćanje članka na tu verziju u kojoj sam izbrisao duplu poveznicu na zakon i dodao poveznice za strane izraze. Srdačno, Teodor Jarunski (razgovor) 10:10, 13. travnja 2011. (CEST)[odgovori]

Malo pomoći[uredi kôd]

Bok Teodore. Dobro, tražio si pomoć, pa evo nekih sitnica. Članak GBOX mi je zapeo za oko samo zato što me na nešto podsjećao, pa kad sam vidio kako imaš tehničkih problema onda sam uskočio. Ja sam se fokusirao na tehnikalije, a minimalno na sadžaj. Pri tome sam naletio da link od reference ne radi te sam ga popravio, a pošto su oni sami imali referencu na Narodne Novine onda sam to dodao kao drugu referencu, kako bi vidio da mogu biti i dvije za redom (i više, ako treba). Nisam bio siguran zašto onaj prvi link nije radio, bio sam u dilemi: ili si ti imao "typo" ili taj vladin server ima dinamičke stranice pa im tako brzo mijenja dio adrese.

Vidim da brzo učiš, nije veliki problem što si dobio žuti karton, mora ti biti jasno da administratori i patroleri imaju puno posla oko ovakvih stvari te ovako nastoje odmah skrenuti pažnju. Gle imao sam priliku vidjeti kako neki novi korisnici nisu marili niti nakon nekoliko upozorenja, pa čak i nekoliko crvenih kartona i to uz puno uloženog strpljenja od nekoliko iskusnijih korisnika (jasno to su u 90-99% slučajeva patroleri i admini). Pazi uklanjanje referenci je malo veća stvar, a pogotovo ovako, mislim Kubura ti je jasno i kratko rekao. Primjer, da sam ja pisao ovaj članak, onda bih bio u dilemi zadržati prvu referencu, ako bi bila mala šansa da "oni tamo" promjene adresu stranice, ostavio bih. Ima negdje uputa i za takve slučajeve.

Kada sam postavio onu referencu na Narodne novine primjetio sam kako su vrlo slične, da zbog sličnog naziva. Inače izbjegavam odmah "čačkati" zbog nekih sitnih poliranja, a sad naročito, kako bi tebi bilo jednostavnije. U ovakvim slučajevima se može poboljšati, ako je razlog estetika ili što se nekom na prvi pogled čini isto (pa, ako nekoga zanimaju izvori, čim postavi "miša" na poveznicu sve će mu biti jasno). OK, malo ću ispolirati radi estetike, pa ćeš imati još jednu varijantu.

Gle, ja sam ti htio sinoć odgovoriti, ali vidiš kako sam opširan samo zbog jednog problema. Da primjetio sam to brzo, ali su mi pala napamet još dva.

Prvi sam pogađao, naime na nekim Wikipedijama (među njma i hr) je običaj da se odgovara na stranici za razgovor korisnika kojem šalješ odogovor. Sada mi je lakše, imam primjer: Kubura ti nije vidio tvoj odgovor. Kratko, postupak za odgovor: Kuburina stranica za odgovor, pa otvoriš novu temu (znak + pokraj edit), u ovom slučaju je uobičajen naziv koji je on postavio — Uklanjanje referenca, tako je najlakše, ali nije uvjet. Normalno, ako kasnije nastavljate razgovor onda već imate podnaslov teme. Na nekim Wikipedijama je ovakav način kao što si ti započeo na svojoj, čini mi se da su te u manjini, ja pogledam malo "okolo" da vidim kako rade.

Drugi problem mi je bio veći, ali izgleda kako mi je Kubura to olakšao. On je sve revertao i dao ti link na razliku i posebno me zanimao onaj dio, one dvije poveznice: digital signage i telopa. Obično se ne stavljaju takve poveznice, direktno na druge Wiki, recimo da je odgovor u 99% slučajeva - ne. Bolje je postaviti običnu unutarnju poveznicu, pa neka se crveni, koga to jako zanima kopirat će na en wiki, a tko zna možda netko odluči "da se ne crveni" pa napiše i taj članak . Pozdrav --Vhorvat (razgovor) 15:06, 13. travnja 2011. (CEST)[odgovori]

Pozdrav Vhorvat! Hvala ti na iscrpnom odgovoru.
OK,jasno mi je da sam tu nov i da nisam pohvatao neke stvari, pa sam napravio onako kako se meni činilo najlogičnije.
Šro se vanjskih poveznica na zakon tiče, bitno je da su tu, ako su i dvije nije strašna stvar, ali ne vidim zašto bi stajala takva redundancija. Cilj mi je bio napisati članak i dotjerati ga do kraja, tako da mogu reći da više nemam što dodati ili oduzeti i da mogu krenuti dalje s izradom članaka za pojmove koje sam si zacrvenio. Ja bi najradije ostavio samo jednu poveznicu, ali eto, nek zasad stoji ovako.
Ovaj način razgovora, na stranici članka, mi se činio koristan radi evidencije za treće uređivače koji bi htjeli nešto dodati, pa da imaju kompletnu raspravu na jednom mjestu. Meni je automatski uključena kvačica za "Prati ovu stranicu" pa sam bio u uvjerenju da će onda i Kubura vidjeti moj odgovor. Da li to znači da, ako ja želim vidjeti kompletnu raspravu nekog članka, moram skakati po stranicama za razgovor možda i desetak sudionika?
Kod poveznica na strane izraze sam bio u dilemi da li ići u korist čitatelja i staviti direktan link na strani wiki, ili u korist hr wikipedije pa ostaviti crveno. Prihvaćam politiku "zacrvenjenja" jer time i sebi ostavljam podsjetnik da bi i za te pojmove mogao napisati članak.
Hvala na pomoći, još jednom! Teodor Jarunski (razgovor) 17:35, 13. travnja 2011. (CEST)[odgovori]
Gle, ovo što sam ja napisao, bilo bi preopširno i nepotrebno na stranici za razgovor od članka, više je vezano uz tvoj rad i učenje. Ono što ti je napisao Kubura isključivo ide na stranicu za razgovor od korisnika. Moj prijedlog ti je: 1.) počni razgovarati s Kuburom o detaljima koji te muče, definiraj ih, ako imaš osjećaj da odmah dolazi do pretjerane rasprave oko nekih stvari, onda nastoj promijeniti svoju točku gledišta, pa ćeš uvidjeti što iskusniji korisnik (korisnici) predlaže, ako to ne pomaže, onda im odmah naglasi da si početnik (iako oni to vide) i kako to i to ne razumiješ, definiraj im detalje i svoje viđenje problema, onda dalje, neka vide kako usvajaš rješenja koja su ti ponudili, neki put zna biti komplicirano, ali suradnici s kojima komuniciraš trebaju osjetiti tvoj napredak. 2.) drugi prijedlog, imaš gore link u onoj prvoj poruci koju stave svakom novom korisniku kada počne raditi (editirati) ⇒Wikiusvajanje − pronađite mentora koji će vam pomoći u snalaženju na Wikipediji⇐ ima par korisnika koji imaju vremena, volje i što je najvažmije smisla (mogao bih reći i znanja) u radu s novacima. --Vhorvat (razgovor) 05:37, 15. travnja 2011. (CEST)[odgovori]