Ruska salata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ruska salata

Ruska salata ili Olivierova salata (rus. салат Оливье) - vrsta salate, koja se priprema s majonezom, kuhanim krumpirom, mrkvom, kiselim krastavcima, šunkom, kuhanim jajima, a ponekad i s različitim vrstama kobasica ili s kuhanom piletinom.

Ova salata je poznata u mnogim europskim zemljama, iako ne uvijek pod istim imenom. U nekim zemljama (npr. Italija, Francuska, Španjolska, Makedonija, Bugarska, Srbija, itd.) poznata je kao "ruska salata", dok je u nekim drugim zemljama (npr. Rusija, Ukrajina, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Hrvatska itd.) poznata pod nazivom "Olivierova salata" ili "francuska salata" (ime se može odnositi i na druge vrste salata).

Rusku salatu prvi je pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla u restoranu "Ermitaž" u Moskvi 1860. godine. "Ermitaž" je bio jedan od najboljih ruskih restorana toga vremena.

U godinama gladi, koje su uslijedile nakon Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskoga rata, većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima. Današnja ruska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom, čiji je original i do danas ostao tajna.

Postoje više različitih inačica ruske salate. Ova se salata naročito poslužuje u svečanim prigodama, kao što je Nova godina.

U Hrvatskoj se češće priprema francuska salata sa sličnim sastojcima, ali bez dodatka mesa.[1][2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]