Rusko-turski rat (1787. – 1792.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rusko-turski rat (1787. – 1792.)
sukob: Rusko-turski ratovi
Taking of Izmail.jpg

Bitka kod Isakova 1790. (nepoznati autor)
Vrijeme 1787.1792.
Mjesto Moldova, Besarabija, Budžak, Srbija, Crno more
Ishod Ruska pobjeda
Sukobljene strane
Flag of Russia.svg Rusija Ottoman flag.svg Otomansko carstvo
Zapovjednici
knez Potemkin
Aleksandar Suvorov
Petar Rumjancev
Fjodor Ušakov
Jusuf Paša
Eski Hasan

Rusko-turski rat (1787. – 1792.) bio je neuspješan pokušaj Otomanskog carstva da povrati teritorije izgubljene u prijašnjem Rusko-turskom ratu (1768–1774). Ovaj sukob odvijao se istovremeno s Habsburško-turskim ratom 1788.-1791.

Trijumfalni mimohod 1786., koji je napravila ruska carica Katarina II. u netom pripojenom Krimu u društvu svog saveznika austrijskog cara, Josipa II., bili su kap koja je prelila čašu. Javnost u Istanbulu, tražila je rat smatrajući da je time prekršen mirovni Ugovor iz Kučuk - Kajnardžije. Podgrijanoj ratnoj atmosferi doprinjeli su i britanski i francuski veleposlanici, dajući bezuvjetnu podršku strankama naklonjenim ratu u Rusiji.

Rat je 1788., objavio ruski veleposlanik u Istanbulu, Jakov Bulgakov ( zbog toga je bačen u tamnicu). Turci su u rat ušli nedovoljno pripremljeni, i nesvjesni činjenice da su Austrija i Rusija postali saveznici, toga su postali svjesni tek kad se rat razbuktao. U početku rata Otomansko carstvo uspjelo je odbaciti natrag Austrijanace iz Mehadia (Rumunjska) i povratiti Banat (1789.), ali je gubilo u Moldaviji, gdje je ruski feldmaršal Rumjancev zauzeo utvrde Jaši i Hotin. Nakon duge zimske opsade pao je i grad Očakov u ruke kneza Potemkina. Ova vijest je toliko utjecala na sultana da je zbog toga umro.

Turski zapovjednici su bili nesposobni, a vojska nedisciplinirana, tako da su napadi na Moldovske utvrde i teritorije Bender i Izmail propali. Na drugoj strani Austrijanci su uspjeli zauzeti Beograd. A neosvojivu tvrđavu Izmail zauzeo je Suvorov iznenadnim napadom pješaštva i artiljerije. Ušakov potapao je turske brodove u bitkama kod; Fidonisija, Tendre, tjesnaca Kerč i Rta Kaliakra. Padom grada Anapa u ruke Ivana Gudoviča završena je serija turskih vojnih poraza. Mladi sultan Selim III. je silno htio vratiti ugled zemlje, i silno mu je trebala neka pobjeda prije donošenja mira, ali njegova vojska pokopala je ovu nadu. Zbog toga je 31. siječnja 1790., potpisao Ugovor sa o odbrani sa Prusijom, ali ni to mu nije pomoglo u ratu.

Nakon toga potpisan je Ugovor iz Jašija s Rusijom 9. siječnja 1792., po tom Ugovoru Rusija je anektirala 1783. Krim. Jedisan Hačibeg i Očakov, a rijeka Dnjestar postala je granica između Rusije i Otomanskog carstva u Europi. Status rijeke Kuban, na azijskoj granici ostao je nepromijenjen.

Unutarnje poveznice[uredi VE | uredi]