Kraljevina Srbija (1718. – 1739.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Srbija od 1718. – 1739.)
Područje Kraljevine Srbije pod habsburškom vlašću, 1718. do 1739. godine

Kraljevina Srbija (1718. – 1739.) je naziv zemlje sastavnice Habsburške Monarhije koja je uspostavljena Požarevačkim mirom 1718. god. Austrija je tu svoju pokrajinu izgubila nakon dva desetljeća, kao rezultat poraza u Bitki kod Grocke 22. srpnja 1739. god. tijekom Rusko-austrijsko-turskog rata 1735. – 1739.

Austrijsku vlast u Srbiji predstavljao je guverner, koji je djelovao putem Vojne Komandature Kraljevine Srbije (njem. Militärkommandatur des Königreichs Servien).

Tijekom kratkotrajne austrijske vladavine Srbija je prosperirala, te je stanovništvo u kratkom vremenu poraslo s oko 270 na oko 400 tisuća ljudi. Beograd je imao oko 20.000 stanovnika; Habsburgovci su tu planski naseljavali stanovništvo njemačkog jezika.

Nakon što je turska vlast ponovno uspostavljena 1739. god., uslijedila je znatna migracija Srba na područje pod vlašću Austrije – pridružujući novo naseljavanje odranije postojećem srpskom naseljavanju u Srijemu, Slavoniji, Banatu i Bačkoj. To će naseljavanje ostati zapamćeno kao Velika seoba Srba pod patrijarhom Arsenijem IV. Jovanovićem; kako su došljaci iz donedavne Kraljevine Srbije bili praćeni pravoslavnim klerom, koji je uživao zaštitu središnje austrijske vlasti, došlo je ubrzo i do agresivnog preuzimanja mnogih župa i samostana grkokatolika u Hrvatskoj – grkokatolički manastir u Marči, koji je u Uniji s Katoličkom crkvom bio od 1607. godine, pravoslavci su spalili već 28. lipnja 1739. godine[1] - te je dio grkokatoličkog stanovništva potom prešao u pravoslavlje i s vremenom urastao u srpsku etničku zajednicu.

Gradsko stanovništvo Beograda se u cijelosti iselilo na područje pod vlašću habsburške krune; pri tome je veliki dio grada porušen.

Srbija će ostati pod vlašću Turske do Drugog srpskog ustanka 1815. – 1817. godine.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Ovaj članak dio je serije o
povijesti Srbije

Rana povijest
Srbija prije dolaska Srba
Srbija prije Rimljana
Srbija pod Rimljanima
Dolazak Srba na Balkan
Srednji vijek
Srednjovjekovna Srbija
Raška
Povijest Srbije prije Nemanjića
Srbija za prvih Nemanjića
Srpsko Carstvo
Bitka na Kosovu polju
Srpska Despotovina
Osmansko Carstvo
Srbija u Osmanskom Carstvu
Smederevski sandžak
Velika seoba Srba
Srbija od 1718. – 1739.
Prvi srpski ustanak
Drugi srpski ustanak
Srpska monarhija
Kneževina Srbija
Kraljevina Srbija
Versajska Jugoslavija
Srbija u prvoj Jugoslaviji
Drugi svjetski rat
Travanjski rat
Nedićeva Srbija
Četnici
Druga Jugoslavija
Socijalistička Republika Srbija
Savezna Republika Jugoslavija
Velikosrpska agresija na Hrvatsku i BiH
Rat na Kosovu
NATO-ovo bombardiranje SRJ
Moderna Srbija
Srbija i Crna Gora
Republika Srbija


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. kardinal Josip Bozanić. 28. svibnja 2012. KARDINALOVA HOMILIJA U MISNOM SLAVLJU PRIGODOM SLAVLJA 400. OBLJETNICE MARČANSKE UNIJE (PDF). Zagrebačka nadbiskupija. Pristupljeno 14. listopada 2019.