Nacionalna fašistička stranka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalna fašistička stranka
Oznaka Nacionalne fašističke stranke
Vođa Benito Mussolini
Glavni tajnik Vidi popis
Osnivač Benito Mussolini
Osnovana 9. studenog 1921.
Raspuštena 27. srpnja 1943.
Prethodnica Fascio Italiano di Combattimento
Nasljednica nema, zabranjena
Ideologija stranke se nastavila s neofašizmom
Sjedište Milano
Država djelovanja Flag of Italy (1861-1946) crowned.svg Italija
Glasilo Il Popolo d'Italia
Podmladak Opera Nazionale Balilla Gioventù Italiana del Littorio
Studentsko krilo Gruppi Universitari Fascisti
Broj članova (1939.) 6.000.000
Ideologija Fašizam
Talijanski iredentizam
Korporativizam
Klerofašizam
Antikomunizam
Antisemitizam (od 1938.)
Politički položaj ekstremna desnica
Službene boje  crna 

Nacionalna fašistička stranka (tal. Partito Nazionale Fascista, PNF) bila je politička stranka u Italiji. Ustrojena je iz fašističkog pokreta 1921. Tvrdnju Benita Mussolinija (vođe stranke) da se fašizam pretvorio u organizaciju već 1918. kao Fascio Italiano Rivoluzionario, nije moguće dokumentirati. Fašistički pokret, kao protustranka, nastao je u ožujku 1919. godine u gradu Milanu, kada je osnovan Fascio Italiano di Combattimento.[1]

Socijalni supstrat iz kojega su iznikle fašističke squadre su bili veterani iz postrojbi elitnog pješaštva ardita, koji su se vraćali iz službe u Prvom svjetskom ratu. U vrijeme kada se krajnja ljevica u Italiji (i drugdje u Europi) spremala za nasilno preuzimanje vlasti inspirirano ruskom Oktobarskom revolucijom, pripadnici socijalno konzervativnijih mladih ratnih veterana su se zanosili nacionalističkim idealizmom i estetikom koje je propagirao slavni talijanski pjesnik Gabriele D'Annunzio; ta je uključivala znatnu ratobornost i spremnost na korištenje nasilja u političke svrhe, te se sam Gabriele D'Annunzio stavio na čelo postrojbi ardita koji su 1919. godine vojno zauzeli hrvatski grad Rijeku (kojega velike sile nisu bile spremne predati Italiji) i uspostavili ondje proto-fašističku državicu Talijanska uprava za Kvarner (talijanski: Reggenza Italiana del Carnaro).

Fašisti su svoje uporište imali prvenstveno među radništvom, koje je uglavnom i bilo zastupljeno u njegovim redovima, te su tijekom vladavine u Italiji 1922.-1943. poduzimali mnoge mjere za poboljšavanje položaja radnika.

U Italiji su fašisti uspostavili totalitaristički režim, u kojem su oni kontrolirali sve aspekte društvenog života.
Society.svg Nedovršeni članak Nacionalna fašistička stranka koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Izvori[uredi | uredi kôd]