Wikipedija:Provjerljivost

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s WP:PRO)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Green check.svg Ova stranica navodi pravilo Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi ga suradnici trebali poštovati.
Wikify.svg
Pravila Wikipedije
(WP:PW)
Marljiv rad i suradnja
Dogovor
Izbjegavanje sukoba
↱

Provjerljivost je jedno od najvažnijih Wikipedijnih pravila o sadržaju. Provjerljivost znači, da suradnici i čitatelji Wikipedije moraju imati mogućnost provjeriti odakle dolaze informacije, i jesu li iz pouzdanog, vjerodostojnog izvora. Wikipedija nije mjesto objavljivanja originalnih ideja.

Provjerljivost ne znači obavezno istinitost!

Uvod

Prvih par godina postojanja hrvatske Wikipedije (od 2003. do otprilike sredine 2007.) model uređivanja Wikipedije bio je vrlo jednostavan:

  • napiši novi članak o čemu god želiš, ili ispravi i dopuni neki postojeći

I to je bilo sve, taj model je jamčio brz rast broja članaka. No kako je kvaliteta izvora informacija ipak ispred kvantitete, model je promijenjen, pa danas glasi otprilike ovako:

  • piši članak kao da pišeš znanstveni rad: činjenice u njemu potkrijepljuj papirnatom ili online literaturom.

Na taj način, iako Wikipediju uređuju anonimni suradnici koji ne jamče kvalitetu svog rada, nakon što se provjere izvori koje suradnici rabe pri pisanju članaka, kvaliteta članka zapravo ovisi o kvaliteti izvora. Jednostavan proces iteracija sad vodi nužno kvalitetnijem članku, jer dok su se ranije uređivanja mogla zapetljati u uređivačke ratove i stilove raznih suradnika, sad je jedini realni sukob moguć kod procjenjivanja vjerodostojnosti izvora koji se rabe pri izradi članka (oko stila uvijek može biti dvojbi, ali takve dvojbe su ipak minorne).

Dužnost i nužnost navođenja izvora

Dužnost navođenja izvora leži na suradniku koji dopunjuje članak. Općepoznate činjenice nije potrebno potkrjepljivati izvorima, ali svaki citat ili podatak koji ne spada u opću kulturu mora biti potkrijepljen vjerodostojnim izvorom. Navedeni izvor mora jasno podupirati podatak u članku (ako se ne radi o doslovnom citatu). Izvor treba biti naveden jasno i precizno tako da ga čitatelji i suradnici Wikipedije mogu lako naći, kad se radi o knjigama uz sve osnovne podatke koje postoje (npr. autora, naslov, izdavača, mjesto i vrijeme izdavanja, ISBN broj), nužno je navesti i stranicu knjige koja potkrjepljuje ono o čemu pišemo.

Ako članak ne govori o nečem općepoznatom, a nikakvih vjerodostojnih izvora nema, bolje je nemati članak.

Wikicitati „Je li to istina? Ili možda nije? Ako je istina, trebalo bi biti lako i jednostavno navesti izvor. Ako nije istina, treba biti uklonjeno.”

Izvori

Vjerodostojni izvori

Članci bi trebali biti potkrijepljeni vjerodostojnim, javno dostupnim izvorima objavljenim od treće strane, dakle djela izdavača čija reputacija nije upitna. Navođenje vjerodostojnih izvora je nužno iz dva razloga: za potkrjepljivanje podataka u članku i isto tako za jasno navođenje autorstva (u cilju izbjegavanja mogućih plagijata/kršenja autorskih prava). Navedeni izvor mora jasno podupirati podatak u članku, također izvor mora biti sukladan tvrdnjama u članku: na prvi pogled nelogične ili neobične tvrdnje traže visokokvalitetne izvore da bi im se moglo vjerovati.

Samizdati i autorske web stranice

U načelu, takav vid izvora nije prihvatljiv. Iznimke su moguće kad su raniji radovi autora objavljeni od provjerenih izdavača, no ako se radi o nečemu bitnom (što zaslužuje članak u enciklopediji), logično je pretpostaviti da će takvo što privući pažnju izdavača i uskoro biti objavljeno i redovnim putem.

Izvori na stranim jezicima

Izvori na hrvatskom jeziku u prednosti su pred izvorima na drugim jezicima jer ih suradnici hr Wikipedije lako mogu provjeriti. Naravno, izvori na drugim jezicima su prihvatljivi kad njihov prijevod na hrvatski jezik nije dostupan. Kad suradnici prevode citat, poželjno je navesti izvornik citata kao bilješku (ako se ne radi o citatu dostupnom putem Interneta). Objavljeni prijevodi imaju prednost pred prijevodima suradnika Wikipedije.

Izvori i bilješke

Vidi