Švedsko kolonijalno carstvo

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Švedsko kolonijalno carstvo. Za druga značenja pogledajte Švedsko Carstvo.
Švedsko kolonijalno carstvo

Svenska Kolonialriket (šved.)

Carstvo

1638.1878.
 

 

 

Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo
I Gud mitt hopp
(hrv. U Bogu naša nada)
Himna
Du gamla, du fria
(hrv. Ti stari, ti slobodni)

Kungssången
(hrv. Kraljeva pjesma)
Lokacija {{{genitiv}}}
Lokacija {{{genitiv}}}
Zemljovid Švedskog Carstva s prekomorskim kolonijama u 18. stoljeću
Glavni grad Stockholm
Jezik/ci švedski (službeni)
Religija Švedska Crkva
Politička struktura Carstvo
Kralj
 - 1638.1689. Kristina Švedska (prva)
 - 1873.1878. Oskar II. Švedski (posljednji)
Povijest novi vijek
 - uspostavljeno 1638.
 - ukinuto 1878.
Stanovništvo
 - 1650. 2.200.000 
Danas dio Benin
Danska
Estonija
Finska
Francuska
Gana
Indija
Latvija
Litva
Nizozemska
Njemačka
Poljska
Rusija
SAD
Sveta Lucija
Švedska
Togo
Trinidad i Tobago
Ujedinjeno Kraljevstvo

Švedsko kolonijalno carstvo postojalo je od 1638. do 1663. i od 1785. do 1878. godine. Izraz „carstvo” nije službena terminologija, jer su švedski kolonijalni posjedi bili ograničeni na nekoliko manjih područja, koja nikad nisu bila u njenom posjedu istodobno.

Švedske kolonije[uredi | uredi kôd]

Nova Švedska, Sjeverna Amerika (od 1638. do 1655.), oduzela Nizozemska

Gvadalupa, Antili (od 1813. do 1814.), vraćena Francuskoj

Sveti Bartolomej, Antili (od 1785. do 1878.), prodan Francuskoj

Švedska zlatna obala, Afrika (od 1650. do 1663.), oduzele Danska i Nizozemska, uključujući Cape Coast (od 1650. do 1663.) koji je na kraju vraćen Velikoj Britaniji

U Americi[uredi | uredi kôd]

Nova Švedska[uredi | uredi kôd]

Karta Nove Švedske, oko 1650.

Prva švedska kolonija je bila Nova Švedska, koju je 1638. godine, osnovala Nova švedska kompanija na obali Atlantika u Sjevernoj Americi, na istijeku rijeke Delaware. Ova kolonija se nalazila oko Fort Kristine (danas u gradu Wilmingtonu u državi Delaware), koja je nazvana po kraljici Kristini od Švedske. Veliki broj kolonijalista su bili Finci, jer je Finska do 1809. godine, bila istočna trećina Švedske. Švedska je dosegnula najveću veličinu svog teritorija u 17. stoljeću, te je zauzimala i neka njemačka i baltička područja. Nizozemci su također bili prisutni na ovom području s kolonijom Nova Nizozemska. Šveđani su, sjeverno od današnjeg Salema u New Jerseyu, 1843. godine, osnovali i tvrđavu Fort Nya Elfsborg. U svibnju 1654. godine, su zauzeli nizozemsku tvrđavu Casimir. Kao odgovor, nizozemski guverner Peter Stuyvesant je poslao vojsku na rijeku Delaware, koja je nakom rata izvojevala pobjedu od Šveđana, koji su napustili tvrđave koje su onda uključene u Novu Nizozemsku.

Antili[uredi | uredi kôd]

Zbog švedske potpore francuskim neprijateljima, tijekom Napoleonskih ratova, Gvadalupa je data švedskom kralju Karlu XIV. Ivanu. Otok je vraćen Francuskoj, godinu poslije, Pariškim mirovnim sporazumom. Švedska je pritiskom, dobila odštetu od 24 milijuna franaka. Zadnja isplata je plaćena 1983.

Kralj Gustav III. je 1785. godine, osnovao koloniju na Svetom Bartolomeju. Otok je postao središte trgovine robovima. Francuska je 1878. godine, kupila otok od Švedske. Taj otok je bio zadnja švedska kolonija.

U Africi[uredi | uredi kôd]

Švedska je privremeno kontrolirala nekoliko naselja na Zlatnoj obali (današnja Gana), od 22. travnja 1650. Zadnja naselja je izgubila 15 godina kasnije, 20. travnja 1663. To su bili Fort Carlsborg te glavni grad Fort Chistiansborg, koje su zauzeli Danci.

Cape Coast[uredi | uredi kôd]

1652. godine, Šveđani su zauzeli Cape Coast (u današnjoj Gani) kojeg su prije njih kontrolirali Nizozemci, te prije njih Portugalci. Cape Coast se nalazio oko dvorca Carolusburg, koji je sagrađen 1653. godine, te nazvan po kralju Karlu X. Gustavu, te je danas poznat pod imenom Dvorac Cape Coasta.

Švedska trgovina robovima[uredi | uredi kôd]

Tijekom ovog razdoblja, postojala je i mala, švedska trgovina robljem, koja je završila nakon pada Nove Švedske. Kasnije je ponovno uspostavljena za vrijeme kralja Gustava III., koji je 1785. uspostavio koloniju na Svetom Bartolomeju, koji je bio središte trgovine robova. Švedska zapadnoindijska kompanija je 1786. godine, osnovana na otoku.

Druga područja[uredi | uredi kôd]

Švedska je također trgovala s Indijom (pogledajte: Švedska istočnoindijska kompanija, švedski: Svenska Ostindiska Kompaniet)