Oj Hrvatska mati

Izvor: Wikipedija
Ferdo Quiqerez: Antemurale Christianitatis, 1892. (Mati Hrvatska prikazana kao »predziđe kršćanstva« u borbi protiv Osmanlija).

Oj Hrvatska mati (poznata i kao Zovi, samo zovi po stihovima pripjeva), hrvatska domoljubna pjesma nepoznatog autora iz 19. stoljeća.

Nastala je u okvirima hrvatskog sveslavenstva i južnoslavenskih strujanja hrvatske politike u poilirskom i poslijepreporodnom dobu. Iz tih razloga prvo su je svojatali Jugoslaveni u Prvoj Jugoslaviji s ciljem zbližavanja južnoslavenskih naroda, a kasnije i u Srbiji, gdje nije promijenjen dio hrvatskoga zapisa pjesme koji spominje Liku i Herceg-Bosnu, koje je vlast prozivala »srpskim zemljama«, ali je dodan spomen Crne Gore.[1][2]

Prema zapisima književnika Slavka Ježića, pjesma se često pjevala na zagrebačkim ulicama 1920-ih, o čemu je pisao i u svojoj knjižici o zagrebačkoj uličnoj i zabavnoj glazbi iz 1923. godine:[3]

»I doista, vani s ulice dopiralo je u sobu bučno pjevanje: Zovi, samo zovi! / Svi će sokolovi / Za te život dati!«

I Alfons Hribar piše 1929. u svojoj knjizi:[4]

»U vezu razmišljan o našoj narodnoj tragediji i đačkim nasim manifestacijama srpsko-hrvatske omladine "zovi samo zovi!" i narodni nas genij zove, jer je kucnuo odlučan čas, a mi Hrvati.«

Pjesmu su otpjevali i Zlatni dukati te je pjesma postigla veliku popularnost tijekom Domovinskog rata. Nakon rata prerasla je u jednu od najpoznatijih hrvatskih domoljubnih pjesama te se redovito pjeva na športskim susretima, svečanostima, blagdanima i obljetnicama. Primjerice, nakon plasmana hrvatske nogometne momčadi u završnicu Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018., predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zapjevala je s Vatrenima pjesmu Oj Hrvatska mati tijekom proslave pobjede u svlačionici.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Republika: mjesecnik za knjizevnost umjetnost i javna pitanja. Društvo hrvatskih književnika i Školska knjiga. Vol. 11: 480. 1945.
  2. [Projekat Rastko] Zbirka srpskih himni, patriotskih pesama i patriotske lirike. www.rastko.rs. Pristupljeno 6. siječnja 2024.
  3. Slavko Ježić (1923.). Brak male Ra: roman iz običnog života u veliko doba. Vijenac: vol. 1–2, str. 332.
  4. Alfons Hribar (1929.). Jugoslavenska politika Srba, Hrvata, Slovenaca i Bugara. Grafički zavod »Gütenberg«, str. 194.
  5. mn. Predsjednica u zagrljaju s Vatrenima, iz svlačionice se ori: Oj hrvatska mati, nemoj tugovatiArhivirana inačica izvorne stranice od 11. kolovoza 2018. (Wayback Machine) direktno.hr, 7. srpnja 2018. (pristupljeno 11. kolovoza 2018.)