7. SS dragovoljačka gorska divizija "Prinz Eugen"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
7. SS dragovoljačka gorska divizija
„Prinz Eugen”
7th SS Division Logo.svg
Aktivna 1941. – 1945.
Država Flag of Germany 1933.svg Treći Reich
Odanost SS
Grana Waffen SS
Vrsta gorska divizija
Veličina divizija
Raspuštena 1945.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Artur Phleps

7. SS dragovoljačka gorska divizija „Princ Eugen” ili 7. SS-Freiwilligen-Gebirgs-Division „Prinz Eugen“ (skraćeno Princ Eugen) je bila vojna jedinica u sastavu Waffen SS-a tijekom Drugog svjetskog rata. Osnovana je u ožujku 1942. od volksdeutschera (etničkih Nijemaca), dragovoljaca iz Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Mađarske. Sudjelovala je u protupartizanskim operacijama na Balkanu tijekom rata.

Formiranje[uredi | uredi kôd]

Prinz Eugen je formiran prvotno kao brdska divizija. Nisu bili opremljeni standardnim njemačkim naoružanjem, nego su koristili zarobljeno, npr. češke strojnice i francuske lake tenkove.

Prva akcija divizije izvedena je na srpsko-crnogorskoj granici u planinama istočno od rijeke Ibar i kasnije u Operaciji Weiß u okolici Karlovca i Zagreba, gdje su s talijanskim jedinicama bezuspješno pokušali uništiti Titove partizane.

U svibnju 1943. sudjeluju u Operaciji Schwarz - aktivnostima protiv četnika Draže Mihailovića u Hercegovini i Crnoj Gori.

1943.[uredi | uredi kôd]

Divizija napada Mostar i neprijateljske jedinice sjeverozapadno od Sarajeva. Operacija je uspješno izvedena, te je Mihailović prisiljen povući se u Srbiju. U kolovozu 1943. Prinz Eugen je pridružena 15. brdskom oružanom korpusu (njem. XV Gebirgs Armee korps) i poslana u rujnu 1943. na dalmatinsku obalu s ciljem razoružavanja talijanskih snaga koje su kapitulirale. Tada i okupira otoke Hvar, Brač i Korčulu te poluotok Pelješac i sudjeluje u Operaciji Landsturm, još jednoj protupartizanskoj akciji u Omišu, Pločama i na Biokovu.

U rujnu pripadnici divizije u suradnji s četnicima su izvršili pokolj hrvatskog pučanstva u nizu sela triljskog i sinjskog kraja.[1]

Divizija je reorganizirana 22. listopada i preimenovana iz prvobitnog 7. dobrovoljačka divizija „Princ Eugen” u 7. dobrovoljačka brdska divizija „Princ Eugen”, kako je u studenom pridružena 5. SS brdskom korpusu.

1944.[uredi | uredi kôd]

U ožujku 2. bojna 14. pukovnije provodi pokolj nad Hrvatima u Cetinskoj krajini. Kasnije divizija sudjeluje u još nekoliko protupartizanskih akcija u suradnji s još nekim njemačkim postrojbama, uključujući i desant na Drvar gdje je cilj bio ubojstvo Josipa Broza Tita.

U svibnju divizija poduzima akcije koje sprečavaju partizane da prebjegnu u Crnu Goru. Do tog vremena Crvena Armija napreduje kroz Balkan, tako da se divizija sukobljava s Sovjetima i Bugarima, te trpi velike gubitke.

21. rujna pogiba prvi zapovjednik Obergruppenführer (ekvivalent činu generala) Artur Phleps.

Sljedeća akcija je poduzeta u suradnji s SS Handžar i Kama divizijama sastavljenima većinom od ljudstva iz NDH.

20. listopada Beograd pada u ruke NOVJ (Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije) i Trećeg ukrajinskog fronta sovjetske Crvene armije, a Princ Eugen biva postavljena u pozadinu obrane njemačkog povlačenja, zajedno s Handžar i Skanderbeg (koja je kasnije raspuštena i pripojena Princu Eugenu) divizijama osigurava koridor za povlačenje 350.000 njemačkih vojnika iz Grčke.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]