Claude Lorrain

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Claude Lorrain
Barok
Claude Lorrain
Rođenje oko 1600.
Champagne, pokrajina Lorraine, Francuska
Smrt 23. studenog 1682.
Rim, Italija
Vrsta umjetnosti slikarstvo - grafika - crtež
Praksa Rim
Utjecao Camille Corot, Romantizam, Salvador Dali, itd.
Utjecali Nicolas Poussin, Augustin Tassi i dr.
Poznata djela Odlazak svete Uršule
Odlazak kraljice od Sabe
Krajolik s pastirima
Portal o životopisima

Claude Lorrain pravog imena Claude Gallé ili Claude Lotarinžanin (Champagne, 1600. - Rim, 23. studenog 1682.) bio je francuski slikar i grafičar baroka, koji je djelovao pretežito u Rimu.

Bio je učenik i suradnik rimskog slikara Augustina Tassija, s kojim je izveo dekoracije u Villi Medici u Firenci. Na njegovo slikarstvo snažno su, osobito u početnoj fazi,utjecali flamanski i nizozemski slikari koji su živjeli u Rimu.

Djela[uredi VE | uredi]

Claude Lorrain stvara barokni tip krajolika, a motivima i detaljima iz prirode daje epsko obilježje. Slika velikekompozicije prigušenim tonovima smeđe, srebrne i zlaćane boje s jakim efektima. U krajolike uklapa mitološke pastoralne prizore i biblijske likove, te elemente rimske arhitekture. Lorrainov idealizirani način slikanja krajolika bio je i ostao glasovit, zbog formalnoga savršenstva i neprolazne kakvoće.

Brojni imitatori preuzeli su njegovu shemu herojskog krajolika, ali bez primjene nosivih elemenata njegova slikarstva. On je prethodnik francuskog slikarstva krajolika 19. stoljeća, od barbizonaca do impresionista. U tretmanu krajolika blizak mu je slikar Camille Corot.

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Claude Lorrain