Dodatak:Popis najviših građevina u Hrvatskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovo je popis najviših građevina u Hrvatskoj. Obuhvaća stambene i poslovne nebodere, crkve, dimnjake od toplana i ostale građevine.

Ime Mjesto Visina (m) Katovi Godina Bilješke
1. Dimnjak termoelektrane Plomin Plomin Luka 340 Najviša građevina u Hrvatskoj.
2. Dimnjak Petrokemije d.d. Kutina 205 1983.
3. Dimnjak TE-TO Savica Zagreb 202,5 1962. Najviša građevina u Zagrebu.
4. Dimnjak toplane Trešnjevka Zagreb 200
5. Radiotelevizijski toranj Sljeme Zagreb 169 1976. TV toranj na Sljemenu.
6. Zagrebačka katedrala Zagreb 105 1899. Najviša katedrala u Hrvatskoj.
7. Poslovni centar Strojarska Zagreb 96,15 25 2015. Najviši neboder u Hrvatskoj [1]
8. F. Čandeka 23a i 23b [2] Rijeka 96 28+2 1975. Najviši stambeni neboderi u Hrvatskoj
8. Euro Tower I Zagreb 96 26 2006. Sjedište Zagreb Stock Exchange i drugi najviši neboder u Hrvatskoj.[3]
9. Zagrepčanka [3] Zagreb 95 27 1976.
10. Osječka konkatedrala Osijek 94 1900.
11. Cibonin toranj Zagreb 92 25 1987. Sjedište Agrokora.[3]
12. Radiotelevizijski odašiljač Biokovo Sv. Jure 90 1965.
13. Đakovačka katedrala [4] Đakovo 84 1882.
13. Radiotelevizijski odašiljač Mirkovica Mirkovica 84
14. Zagrebtower [3] Zagreb 82 22 2006.
15. Sky Office Tower Zagreb 81 22[5] 2012.
16. Rastočine Š1 – Š5 Rijeka 80 P+25/26 1973. Pet stambenih nebodera blizanaca
17. Panorama Hotel Zagreb Zagreb 70 20 1971.
18. Prisavlje 6-12 [3] Zagreb 73 25 1974.
18. Trešnjevačka ljepotica Zagreb 73 24 1969.
18. Braće Domany 2-8 [3] Zagreb 73 21 1975.
19. Richterovi neboderi Zagreb 70 20 1968. Često zvane Rakete
20. HOTO Tower Zagreb 68 16 2004. Sjedište Hrvatskog telekoma d.d.
21. ORA Trstenik 5 Split 67 18 2018. Stambeni neboder u sklopu poslovno-stambenog kompleksa ORA
21. Vjesnikov neboder [3] Zagreb 67 16 1972. Prvi novinarski neboder u Hrvatskoj[6]
21. Neboder - Ilica 1 Zagreb 67 18 1958.
22. Westin Hotel Zagreb Zagreb 65 17 2009.
22. Eurodom Osijek 65 14 2009.
23. Green Gold Tower Zagreb 64 17[7] 2011.[8]
24. Tower Centar Rijeka Rijeka 63 17 2007.
25. Hotel Osijek [9] Osijek 62 16 1977.
26. POS-Kila (7 zgrada) Split 60 14 2017. Stambeni kompleks društveno poticane samogradnje
26. Četverolist Osijek 60 18 1973. Stambena zgrada
26. Mamutica Zagreb 60 19 1974.
26. Radiotelevizijski odašiljač Kalnik Zagreb 60
26. Zgrada HRT-a Zagreb 60 6 1975.
26. Radiotelevizijski odašiljač Učka Učka 60
26. Splitska katedrala Split 60
27. Chromos Tower [3] Zagreb 59 15 1989.
28. Industrogradnja Zagreb 56 15
29. Westgate tower A Split 55 12 2016. OTP banka Hrvatska d.d. Split
29. Neboder - Spinut Split 55 18 1977.
29. Radiotelevizijski odašiljač Ivanščica Ivanščica 55
30. Super Andrija Zagreb 53 14 1973. Stambena zgrada u Sigetu
31. Iblerov neboder Zagreb 51 14 1958.
31. Avenue Mall Zagreb 51 14 2005.
31. Neboder u Zadarskoj ulici Zagreb 51 14
32. Koteksov neboder Split 50 13 1974. Radio Dalmacija , Ultra FM Split i TV Kanal 5
32. FER-ov neboder Zagreb 50 12 1963.[10]
32. Neboder Euroherca Zagreb 50 14 1998.
32. Eurotower II Zagreb 50 14 2008.
32. Končarov neboder Zagreb 50 12
32. Neboder FSB-a Zagreb 50 12
32. Neboder Plinare Zagreb 50 11
32. TEŽ-ov neboder Zagreb 50 10 1936. [11]
32. Aleja Pomoraca Zagreb 50 17 1968.
32. Vukovarski vodotoranj Vukovar 50 1968.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]