Građanski rat u Siriji

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Rat u Siriji
Nadnevak 15. ožujka 2011. - danas
Lokacija Sirija
Ishod još traje
Casus belli Arapsko proljeće u Siriji
Sukobljeni
Flag of Syria Sirijska vlada
potpora
Zastava Ruske Federacije.svg Rusija
Syrian National flag Sirijska oporba
potpora
Flag of the United States.svg SAD
Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2 Islamska Država
Vođe
Bašar al-Asad Abdelkarim al-Ahmed Flag of the Islamic State of Iraq and the Levant2 Islamska Država

Građanski rat u Siriji je naziv za trenutni oružani sukob koji se od proljeća 2011. vodi u Siriji između vlade predsjednika Bašara al-Asada na jednoj strani i pobunjenika koji nastoji svrgnuti njega i vladajuću stranku Baas. Izbio je 15. ožujka 2011. kao serija prosvjeda nadahnutim arapskim proljećem, odnosno prosvjedima opozicije koji su doveli do smjene režima u Tunisu, Libiji i Egiptu. Nastojanje sirijskih vlasti da prosvjede uguše uz pomoć vojske je, pak, dovelo do eskalacije nasilje, a skupina prosvjednika su se od ljeta 2011. naoružale i organizirale u Slobodnu sirijsku vojsku koja protiv režima vodi gerilski rat. Zahtjeve pobunjenika za smjenom sirijske vlasti su od samog početka podržale susjedna Turska, Saudijska Arabija i zaljevske države, a potom SAD, EU i druge države zapadnog svijeta koje su protiv Sirije uvele niz političkih, diplomatskih i ekonomskih sankcija. Inicijativama tih zemalja i vlada da se sukob okonča vojnom intervencijom na strani pobunjenika se trenutno odupiru Rusija, Iran i NR Kina.

Povijest[uredi VE | uredi]

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad

Nakon velikog broja uspjelih i neuspjelih pučeva kao i poraza u rat s Izraelom Sirija u trenutku kada Hafez al-Asad pučem preuzima vlast 1970 nitko nije očekivao da će on tamo mnogo vremena ostati, a kamo li politički stabilizirati Siriju, vladati 30 godina i potom biti nasljeđen od sina Bašara. Nakon 35 godina mirne vladavine porodice Asad 2005. godine dolazi do početka neočekivanog hladnog rata SADa s Sirijom kada George W. Bush naređuje zamrzavanje diplomatskih odnosa i početak financiranja sirijske opozicije, dok početak stvaranja i financiranja opozicijske televizije imena Barada pada u 2009. godinu. Na jesen te godine sirijska policije je otkrila operaciju američkog unošenja novca, dok je već ranije otkrila koordiniranu organizaciju London-Washington što je sve izašlo u javnost zahvaljujući Wikileaks [1], ali je zapadnim medijima ignorirano. Na kraju pod utjecajem tih operacija i revolucija u arapskim državama tijekom zime 2010-11 dolazi do prve napukline u sirijskom političkom sistemu krajem januara 2011., ali niti poziv na demonstracije 22.2.2011. Reformističke stranke Sirije s sjedištem u SAD, a podržanom od njega i Izraela, ne dovodi do pobune, ali svi novinari javljaju o društvenoj zaglušujućoj tišini pred eksploziju.

SAD 2007.[uredi VE | uredi]

Krajem 2006. godine u američkoj vladi dolazi do rasprave tko predstavlja veću opasnost za američku politiku na Bliskom Istoku. Da li su to sunitski ekstremisti koji vrše većinu napada na američku vojsku u Iraku ili Šiiti kojima "upravlja" potencijalno nuklearni Iran. Tu raspravu će na kraju dobiti Saudijska politička struja pa predsjednik George W. Bush 10.1.2007. drži govor u kojem kaže:Sirijski i Iranski režim dopuštaju teroristima da koriste njihov teritorij za ulazak u Irak. Mi ćemo prekinuti njihovu podršku i mi ćemo uništiti mrežu koja daje napredno oružje našim neprijateljima u Iraku"

Po novinskom tekstu koji je objavio za istražiteljstko novinarstvo bezbroj puta nagrađeni Seymour Hersh 5.3.2007. tokom ranije spomenutih rasprava postignut je dogovor Saudijske Arabije i SADa u 4 osnovne točke:

  • 1) Izraelu će biti garantirana sigurnost od strane sunitskih vlada
  • 2) Hamas će se odmaknuti od Irana i Sirije i postići dogovor s Fatahom (dogovor postignut 2011)
  • 3) SAD će raditi s sunitskim narodima da zaustavi napredovanje Šiita
  • 4) Saudijska Arabija će dati novac i logistiku za slabljenje Sirijske vlade

U sklopu tog sporazuma Saudijska Arabija je obećala prestanak sunitskih terorističkih napada na Amerikance riječima: "Mi smo stvorili taj pokret i mi ga kontroliramo. Nije da mi ne želimo da Safalisti bacaju bombe, nego samo da ih usmjerimo na Hezbolah, Iračke Šiite, Iran i Siriju ako nastavi raditi s Hezbolahom i Iranom. [2]

Rusija 2015.[uredi VE | uredi]

U rujnu su mediji javili da su u Siriju došli ruski tenkovi u sklopu vojnih intervencija protiv Islamske Države.[3] U rat u Siriji se krajem 2015. godine uključila Rusija dalekometnim napadima.[4]

Vidi također[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. WikiLeaks: U.S. secretly backed Syria opposition
  2. Is the Administration’s new policy benefitting our enemies in the war on terrorism?
  3. SAD: Rusija razmjestila tenkove u Siriji, objavljeno 14. rujna 2015., pristupljeno 14. listopada 2015.
  4. Rusi nisu gađali ISIL-ove položaje, tvrdi SAD, DP/HRT, Rusija je iz zraka napala položaje Islamske države u Siriji, nedugo nakon što je Gornji dom parlamenta odobrio zahtjev predsjednika Vladimira Putina o razmještanju vojnih snaga u inozemstvu., objavljeno 30. rujna 2015., pristupljeno 14. listopada 2015.