Godfrey N. Hounsfield

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Sir Godfrey Newbold Hounsfield (28. kolovoza, 1919. - 12. kolovoza 2004.) bio je engleski inženjer koji je 1979.g. podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu sa Allan M. Cormack za svoj doprinos razvoju dijagnostičke tehnike rentgenske kompjuterizirane tomografije (CT).

Izum[uredi | uredi kôd]

Prototip CT uređaja

Hounsfield je došao na ideju, kako bi netko mogao odrediti što je unutar kutije, pomoću očitavanja x-zraka iz svih kuteva oko predmeta. Vođen tom idejom krenuo je u izradu kompjutera koji će moći na temelju podataka dobivenih snimanjem x-zrakama iz različitih kuteva stvoriti sliku predmeta u "slojevima". Primjenom, te ideje na medicinu navelo ga je da predloži nešto što se danas zove kompjuterizirana tomografija. U to vrijeme, Hounsfiled nije bio svjestan teoretskog matematičkog rada Cormacka. Hounsfiled je izradio prototip uređaja samo za glavu i uspješno ga testirao, prvo na očuvanom ljudskom mozgu, zatim na svježem kravljem mozgu, pa konačno i na sebi.

U rujnu 1971.g. CT je uveden u medicinsku upotrebu uspješnim skeniranjem moždane ciste na pacijentu u bolnici Atkinson Morley's Hospital u Londonu. Godine 1975., Hounsfield je izradio i prvi uređaj za čitavo tijelo.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]