Harold E. Varmus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Harold Elliot Varmus

Harold Elliot Varmus (rođen 18. prosinca, 1939.) je američki znanstvenik koji je 1989.g. podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu sa J. Michael Bishopom, za njihovo otkriće staničnog porijekla retrovirusnih onkogena.

Bishop i Vermus su u svojim istraživanjima koristili onkogene viruse (do tada se je smatralo da su onkogeni dio virusnog genetičkog materijala i da njihova prisutstvo u stanici može uzrokovati malignu preobrazbu stanice) kako bi utvrdili onkogene koji kontroliraju rast normalnih stanica. Godine 1976.g. su objavili iznenađujući zaključak da onkogeni u virusu ne predstavljaju izvorne virusne gene, nego su normalni stanični geni, koje onkogeni virus stekne za vrijeme replikacije u domaćinskoj stanici i dalje ih "nosi sa sobom".

Njihovo otkriće dovelo je do razumijevanja kako nastaju maligni tumori iz stanica sa normalnim genima. Promjene na onkogenima u normalnim stanicama koje uzrokuju nastanak malignog tumora, mogu proizvesti virusi, zračenja ili izlaganje nekim kemijskim spojevima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]