Ernst Boris Chain

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Sir Ernst Boris Chain (Berlin, 19. lipnja, 1906.12. kolovoza, 1979.) britanski biokemičar, koji je 1945.g. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoj rad na penicilinu, zajedno s Howardom Walterom Floreyjem i Alexanderom Flemingom.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Chain je rođen u Berlinu. 1930.g. diplomirao je kemiju. Nakon što je nacistički režim došao na vlast u Njemačkoj, Chain je 1933.g. preselio u Englesku. Na Sveučilištu Cambridge proučavo je fosfolipide pod vodstvom profesora Sira Fredericka Gowlanda Hopkinsa. 1935.g. prihvatio je posao predavača patologije na sveučilištu Oxford i za to vrijeme istražuje različite stvari (npr. zmijski otrov, lizozime i biokemiju).

1939.g. pridružio se Howard Floreyu, na istraživanju prirodnih antibakterijskih tvari koje proizvode mikroorganizmi. To je dovelo Chain i Florey da preispitaju rad Alexander Fleminga koji je prije devet godina opisao penicilin. Zajedno su otkrili terapeutski učinak i kemijski sastav penicilina. Chain je otkrio načine kako izolirati i koncentrirati penicilin. Chain je također i teoretski pretpostavio strukturu penicilina, što je kasnije potvrdila Dorothy Hodgkin kristalografijom pomoću rendgenskih zraka.

Poslije drugog svjetskog rata seli u Rim, gdje je radio sve do svoga povratka u Veliku Britaniju 1964.g. Nakon umirovljenja, živio je na zapadu Irske do svoje smrti.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]