Edgar Douglas Adrian

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Edgar Douglas Adrian, 1. Baron Adrian (London, 30. studenog 1889. - Cambridge, 8. kolovoza 1977.), britanski je znanstvenik, 1932.g. podijelio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu sa Sirom Charlesom Scottom Sherringtonom za svoj rad na funkciji neurona.

Rad[uredi | uredi kôd]

Nastavljajući raniji rad Keith Lucasa, 1928. Adrian je uspio snimiti električne naboje signala živčanog vlakna, koji su nastali fizikalnim podraživanjem. Bilo je to slučajno otkriće koje je dokazalo prisutnost elektriciteta u živčanim vlaknima.

Najvažniji rezultat tih istraživanja kaže da podraživanje kože stalnim podražajem je u početku snažno, ali postupno s vremenom se smanjuje. Impulsi koji prolaze živcem stalne su snage, ali se s vremenom smanjuje učestalost impulsa i osjet u mozgu se smanjuje.

Primjenom tih rezultata na istraživanje boli uzrokovanom stimuliranjem živčanog sustava, došlo je do otkrića o prijenosu signala u mozak i otkriven je prostorni raspored osjetnih područja moždane kore u različitih životinja. Ti zaključci doveli su do ideje osjetne mape (koja se naziva homunculus) u somatosenzornom sustavu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]