Niels Ryberg Finsen

Izvor: Wikipedija
Niels Ryberg Finsen

Niels Ryberg Finsen
Rođenje 15. prosinca 1860.
Torshavn, Ferojski otoci
Smrt 24. rujna 1904.
Kopenhagen, Danska
Polje medicina
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu (1903.)
Portal o životopisima

Niels Ryberg Finsen (Torshavn, Ferojski otoci, 15. prosinca 1860.Kopenhagen, 24. rujna 1904.), islandsko/dansko/ferojski liječnik i znanstvenik, prvi (1903.) danski dobitnik Nobelove nagrade.

Dobio je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu kao priznanje za doprinos u liječenju bolesti, posebno tuberkuloze kože posebnog oblika (lupus vulgaris), pomoću svjetlosnih zraka, čime je otvorio novi put u medicini.

Rane godine[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Torshavnu na Ferojskim otocima, kao drugo najstarije dijete (od četvero) Hannes Steingrim Finsena i Johanne Froman koji su obje rođeni na Islandu. Obitelj se je preselila u Torshavn 1858.g. kada je otac dobio posao na Ferojskim otocima. 1864.g. kada je Nils ima četiri godine, majka mu je preminula i njegov otac oženio je majčinu rođakinju Birgitte Kirsten Formann s kojom je ima šestero djece. Niels Finsen počeo je svoje školovanje u Torshavnu. 1874.g. poslan je u dansku školu Herlufsholm, gdje je studirao i njegov brat Olaf. Za razliku od Olafa, Niels je imao dosta poteškoća za vrijeme boravka u toj školi o čemu svjedoči i izjava ravnatelja koji za Nielsa kaže da je mladić dobrog srca, ali slabih vještina i energije. Izjava stoji u potpunoj suprotnosti s njegovim kasnijim radom i istraživanjima. Kao posljedica njegovih loših ocjena upisan je u školu svoga oca u Reykjaviku 1876.g. gdje su mu se ocjene znatno poravile.

Studij medicine[uredi | uredi kôd]

1882.g. Niels Finsen preselio se je u Kopenhagen na studij medicine na Sveučilištu u Kopenhagenu gdje je diplomirao 1890.g. Nakon diplome ostao je raditi na sveučilištu kao na anatomiji kao priprematelj sekcija (prosektor). Poslije tri godine napustio je svoje mjesto i potpuno se posvetio svojim znastvenim istraživanjima.

1898.g. postao je profesor i 1899.g. posato je Vitez reda Dannenbrog.

Finsen Institut osnovan je 1896.g., a Nils Finsen bio je upravitelj. Kasnije je institut postao dio Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu i trenutno (2007.g.) služi kao laboratorij za proučavanje tumora koji se specijalizirao za proteolizu.

1889.g. Niels Finsen zaručio se s Ingeborg Balslev (1868-1963) i oženio je 29. prosinca 1892.g.

Bolest i smrt[uredi | uredi kôd]

Od sredine 1880ih pa na dalje zdravlje Niels Finsena pogoršavalo se. Imao je simptome srčanih tegoba i bolova je od ascitesa i opće slabosti. Bolest je oslabila njegovo tijelo, ali ne i um i unatoč tome što je posljednje godine života proveo u invalidskim kolicima i dalje je nastavio doprinositi razvoju medicine.

Značaj[uredi | uredi kôd]

Niels Finsenovo otkriće Sunčeve svjetlosti kao sredstva za terapiju određenih tipova boginja i tuberkuloze nadiđeno je otkrićem antibiotika i njegov znastveni rad djelomično je danas zaboravljen. Ipak njegova ideja da Sunčeva svjetlost određenih valnih duljina ima mogućnosti liječenja danas živi u terapiji tumora zračenjem.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]