Eric F. Wieschaus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Eric F. Wieschaus

Eric Frank Wieschaus (rođen 8. lipnja, 1947.) je američki biolog koji je 1995.g. podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu sa Edward B. Lewisom i Christiane Nüsslein-Volhard za njihov rad na otkriću genetičke kontrole embrionalnog razvoja.

Rođen je u gradu South Band, Indiana, a školovao se na sveučilištima Notre Dame i Yale.

Veliki dio vremena provedenog u istraživanju, Wieschaus se je fokusirao na embriogenezu vinske mušice (lat. Drosophila melanogaster), posebno na događaje u fazi ranog embrija. Najveći dio genskih proizvoda koje koristi embrij u toj fazi razvoja, dolazi iz neoplođenog jajašca i proizveden je transkrpicijom još u ženskoj spolnoj stanici tijekom oogeneze. Mali dio genetskih proizvoda nastaje transkripcijom u samom embriju. Njegovo istraživanje usmjerilo se na gene koji su aktivni u zigoti, zato što je vjerovao da vremenski i prostorni raspored njihove transkripicije kontrolira normalne faze embrionalnog razvoja.

Pomoću Drosophile, Christiane Nüsslein-Volhard i Eric Wieschaus su uspjeli identificirati i klasificirati mali broj gena koji su od ključne važnosti u određivanju osovine tijela i oblikovanja dijelova tijela tijekom embriogeneze.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]