HRT – Radio Split

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s HR Split)
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatski radio Split
Razina regionalna
Frekvencija 102.0, 100.2, 88.4, 101.0, 105.3, 104.5 i 105.8 MHz
Jezik hrvatski
Početak emitiranja 22. travnja 1945.
Sjedište Split, Hrvatska
Adresa Mažuranićevo šetalište 24a, 21000 Split
Streaming Slušaj uživo
Službena stranica www.hrt.hr/split

Hrvatski radio Split je splitska regionalna radio postaja u sastavu Hrvatske radiotelevizije.

Povijest[uredi VE | uredi]

Radio Split je jedan od najstarijih elektroničkih javnih medija na teritoriju južne Hrvatske. Prvi put je započeo s emitiranjem programa 22. travnja 1945. godine. Uskoro nakon toga emitiranje je obustavljeno da bi Radio Split ponovno krenuo s radom 27. srpnja 1954. godine iz vile "Ruža" na Mejama. Program se isprva emitirao tri i pol sata na dan, tijekom jutra kada se nije emitirao matični program iz Zagreba.

Početkom 1960-ih godina Radio Split se osamostaljuje, no, kako općina Split nije mogla financirati rad postaje, 1966. godine ponovno se udružuje s Radio Zagrebom. Godine 1968. Radio Split seli u vilu "Ferić", također na Mejama.

Početkom 1980. Radio Split se useljava u novu zgradu RTV centra na Mažuranićevu šetalištu 24a opremljenu suvremenom radio tehnikom. Godine 1983. Radio Split produžuje svoj program na 5 sati na dan (od 12 do 19 sati), od 1989. godine uvode se još 4 sata jutarnjeg programa.

Početkom 1990-ih Radio Split odigrao je važnu ulogu u demokratskim promjenama uvodeći nove demokratske standarde prava na slobodu javnoga govora. Te se godine RTV Zagreb preimenuje u HTV, kada je i splitska radiopostaja dobila novo ime - Hrvatski radio - Radio postaja Split.

Radio je odigrao važnu ulogu i u razbijanju medijske blokade u Dalmaciji i Herceg Bosni tijekom Domovinskog rata, a njegovi su novinari izvještavali sa svih bojišnica, za što su dobili i više priznanja.

Godine 1992. Radio Split uvodi večernji program do ponoći, a od 1995. godine program se emitira cjelodnevno da bi od lipnja 2000. godine počeo s emitiranjem 24-satnog vlastitog programa.

Pred mikrofonom Radio Splita posao su ispekla vodeća imena hrvatskoga novinarstva, od prvoga novinara Marinka Bojića do brojnih drugih: Zvonko Letica, Davorin Rudolf, Miljenko Smoje, Joško Kulušić, Zdravko Gracin, Frane Jurić, Tonči Petrasov Marović, Jakša Fiamengo, Edo Pezzi, Jadran Marinković i drugi. Glazbenim urednicima su bili naši istaknuti skladatelji Vinko Lesić, Zdenko Runjić i Joško Koludrović. Antologijske folklorne, klapske i dokumentarne emisije pripremao je maestro Ljubo Stipišić, a osobitost je splitskog Radija da je u svojim studijima snimao i stvarao drame. Nezaboravan je serijal "Smij i suze starega Splita" Ivana Kovačića, a dramatizirani su i tekstovi Marka Uvodića Splićanina, Miljenka Smoje, Vanče Kljakovića i drugih. U tonskoj su arhivi Radio Splita i vrijedni zapisi sa Splitskoga ljeta i drugih važnih javnih i kulturnih događaja. Poznati hrvatski komičari Rade Medan Čikeš (emisija Trta mrta), Zvonko Stipičić-Miš, glazbenici kao sastav Daleka obala, pjevač Duško Mucalo i drugi svoje su prve minutaže popularnosti stjecali na ovom radiju. Antologijske su radijske reklame Radio Splita snimljene 1980-ih i 1990-ih.

Slušanost[uredi VE | uredi]

Iako polovicom 1990-ih godina počinje s radom više lokalnih radiopostaja u Splitu (Radio Brač, Radio Gradska mreža, Radio Dalmacija, Radio M, britanski BFBS te još neke manje), što dovodi do jake konkurencije u eteru, program Radio Splita ostaje najslušanijim regionalnim programom u Hrvatskoj.

Izdvojeno iz programa[uredi VE | uredi]

  • Jutarnji program (mozaična emisija)
  • Vijesti HR-a (informativna emisija)
  • Dnevne novosti HR-a (informativna emisija)
  • Dnevnik Radio Splita (informativna emisija)
  • Kronika dana HR-a (informativna emisija)
  • Top lista Radio Splita (glazbena emisija)
  • Pomorska večer (svakoga ponedjeljka)
  • Treće poluvrijeme (sportska emisija)
  • Od baluna do košarke (sportska emisija)

Frekvencije[uredi VE | uredi]

Radio Split emitira se sa sljedećih lokacija:

Signali sa Labinštice i Biokova mogu se čuti daleko po Dalmaciji te i po zapadnoj Hercegovini.

Povezani članci[uredi VE | uredi]