Habanero paprika

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Paprika
Habanero paprika
Habanero paprika
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Asteridae
Red: Solanales
Porodica: Solanaceae
Rod: Capsicum
Vrsta: C. chinense
Dvojno ime
Capsicum chinense
Jacquin
Područje života

Habanero paprika (lat. Capsicum chinense) jedna je od najljućih paprika.

Nezrele habanero paprike su zelene, ali tijekom sazrijevanja promjene boju. Najčešće boje su narančasta i crvena, ali postoje i bijela, smeđa i ružičasta habanero paprika. Tipična zrela habanero paprika duga je 2-6 cm. Većina habanero paprika ima ljutinu od 200 000 - 300 000 Scovillovoj skali ljutine paprika. Za usporedbu, crvena paprika ima ljutinu od 30 000 - 50 000 po Scovillovoj skali, a Shu papar sprej oko 5,3 milijuna po Scovillovoj skali.

Porijeklo ove paprike vjerojatno je s Kube. Najviše se proizvodi u Meksiku na Yucatanu, gdje se godišnje proizvede oko 1500 tona. Ostala mjesta na kojima se uzgajaju velike količine habanero paprika su: Belize, Kostarika i neke američke savezne države (Teksas, Idaho i Kalifornija).

Ljutina i okus čini je vrlo popularnim sastojkom umaka i drugih jela.

Uzgoj[uredi VE | uredi]

Uspijeva u toploj klimi, ali previše sunca može oštetiti lišće. Napreduje u područjima s puno sunca i pH-kiselosti tla od 5-6. Prekomjerno zalijevanje nije poželjno.

Habanero paprike lako mogu rasti u stakleniku. Uz pravilnu njegu ista biljka može roditi više godina. Najviše joj odgovaraju tropski i suptropski uvjeti. Ako se uzgaja u Europi, nije tako vatrena kao u područjima s toplijom klimom.

Habanero paprike
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Habanero paprika.