Marquis de Sade

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Markiz de Sade)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Donatien Alphonse François, markiz de Sade

Donatien Alphonse François, markiz de Sade (Pariz, 2. lipnja 1740.Charenton pokraj Pariza, 2. prosinca 1814.), francuski književnik.

U svojim djelima je opisivao mračne porive za psihičkim i fizičkim mučenjem: od čovjekova prava na "apsolutni egoizam" i naslađivanje u tuđim mukama pa do umorstava iz spolnog užitka. U svojim pornografskim romanima zagovarao je ateizam, što Katolička Crkva nije odobravala.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Parizu kao sin grofa, a ne markiza. Taj mu naslov nije pripadao, kao ni njegovim precima.[nedostaje izvor] Najranije obrazovanje primio je od ujaka, svećenika,(koji je kasnije uhićen u bordelu). Nakon toga ide u jezuitski licej, školu isključivo za dječake. Kasnije se prijavljuje u vojsku, sudjelovavši u Sedmogodišnjem ratu, u kojem je služio kao konjanički časnik.

Iz rata se vraća 1763. godine, te se ženi s Renée-Pélagie de Montreuil, koja mu je rodila dva sina i kćer. Nakon braka, počinje se ponašati raspušteno i razvratno. Zlostavlja mlade prostitutke, pa je pod prismotrom policije. Nešto kasnije u životu, kao sudionica njegovih zlodjela bit će i Renée. Imao je aferu sa šurjakinjom, te je jednom s njom i pobjegao u Italiju. Većinu svojih opscenih romana napisao je u zatočeništvu. Jedno vrijeme bio je i u Bastilji, gdje je susreo drugog aristokrata imenom Honoré Mirabeau, koji je također pisao erotska djela. Živio je u dvorcu Lacoste, koji će na kraju morati i prodati. Nekoliko puta izbjegao je smrt na giljotini. Uhićen je po naredbama najviših organa vlasti, kao što su kralj Luj XVI. i Napoleon Bonaparte. Bio je zgrožen Vladavinom terora i Francuskom revolucijom. Napisao je eulogiju kad je ubijen Jean-Paul Marat. Godine 1801. uhićen je i poslan u umobolnicu Charenton, gdje je proveo ostatak života. Renée se od njega razvela 1790. godine. Proveo je 27 godina u zatvorima, a na kraju u ludnici zbog raznih delikata. U umobolnici je počeo vezu s jednom djevojčicom od 13 godina. Umro je u 75. godini.

Nepotpun popis djela[uredi | uredi kôd]

Popularna kultura[uredi | uredi kôd]

  • De Sadeov život opisao je pisac Ivo Brešan u romanu Prokletnici iz 2010. U njemu se izmjenjuju sadašnjost i prošlost, a protagonist Miran pati od iluzije da je on zapravo markiz de Sade.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]