Jurski park: Izgubljeni svijet

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Jurski park: Izgubljeni svijet
Naslov izvornika The Lost World: Jurassic Park
Redatelj Steven Spielberg
Producent Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
Colin Wilson
Scenarist Michael Crichton
David Koepp
Glavne uloge Jeff Goldblum
Julianne Moore
Vince Vaughn
Pete Postlethwaite
Vanessa Lee Chester
Arliss Howard
Richard Attenborough
Glazba John Williams
Snimatelj Janusz Kaminski
Montaža Michael Kahn
Distributer Universal Pictures
Godina izdanja 1997.
Trajanje 129 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Proračun $73,000,000
Prethodni 'Jurski park'
Sljedeći 'Jurski park 3'
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Jurski park: Izgubljeni svijet (eng. The Lost World: Jurassic Park), drugi nastavak Jurskog parka, znanstvenofantastični film snimljen 1997. Redatelj je Steven Spielberg. Snimljen je po noveli Izgubljeni svijet Michaela Crichtona.

Film traje 129 minuta i na njemu je zarađeno 618 638 999 $. Sniman je na engleskom jeziku.

Radnja[uredi VE | uredi]

Dinosauri s otoka Nublara bivaju premješteni na otok Sornu, na kojem se slobodno razvijaju, bez kaveza. Film počinje prikazom britanske obitelji koja neinformirano dolazi na otok, na plažu. Djevojčica iz te obitelji ugleda zajednicu kompsognatusa koji se počinju skupljati oko nje, tražeći hranu.

John Hammond, osnivač i ravnatelj Jurskog parka, nagovara četveročlanu ekspediciju na putovanje i istraživanje otoka. Obećava im sigurnost, tvrdeći da je tehnologija sofisticirana i da su mesožderi poput tiranosaura u središtu otoka. Prva je pošla djevojka paleontologa Iana Malcolnma, Sarah. Malcolm zbog nje pristaje poći na otok, zajedno sa svojom kćeri.

Ekspedicija uočava ranjeno mladunče tiranosaura i izliječi ga. Odmah do njihova kamiona dođe ljuta, odrasla majka kojoj davaju mladunče. No, ona ubrzo gura kamion niz liticu i preživljavaju Malcolm i djevojka.

U međuvremenu, neki posjetitelji nastoje uloviti dinosaure za zaradu. Odluče napraviti zbirku u San Diegu. Tiranosaur se oslobađa i stvara tragediju u San Diegu. Dinosauri se vraćaju na otok. Film završava prikazom Johna Hammonda na televiziji, kako govori da dinosauri traže odsutnost i da više ne će biti posjeta otoku.