Katedrala sv. Vasilija Blaženog u Moskvi

Izvor: Wikipedija
Crkva Svetog Vasilija Blaženika
Legenda kaže da je nakon završetka crkve Ivan Grozni dao oslijepiti graditelja kako ne bi napravio ništa ljepše.

Katedrala svetog Vasilija Blaženika ili jednostavno Sveti Vasilije je crkva u Moskvi koju je između 1550. i 1560. godine dao izgraditi Ivan IV. (bolje znan kao Ivan Grozni) da obilježi svoja osvajanja, nakon velike ruske pobjede nad Tatarima. Izgradili su je arhitekti Barma i Postnik.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ime crkve se mijenjalo kroz stoljeća. Najprije je bila posvećena Uznesenju Djevice Marije u skladu s istočnjačkom tradicijom.

Katedrala se zapravo sastoji od osam manjih crkava okupljenih oko jedne glavne. Tlocrt crkve Sv. Vasilija u osnovi je križni. Središnja, glavna crkva, omeđena je četirima osmerokutnim crkvama na glavnoj osi i još četirima – dvjema četverokutnim i dvjema nepravilnog oblika – na dijagonalama. Toranj glavne građevine, koji ima oblik šatora, okružen je maštovitim šarolikim kupolama koje su imale izrazito visoke (poput tornjeva) tambure i vrhove u obliku lukovice (Rusi su počeli koristiti ovaj oblik kupole u 12. stoljeću, umjesto bizantskih plitkih kupola jer su ove bolje podnosile težinu snijega koji je veoma čest problem na sjeveru). Sadrži 10 kapelnih tornjeva, a najveći od njih visok je 46 m.

Prvotno je crkva bila zavjetna, no otkad se 1588. u čast svetog Vasilija dodala deseta kapela, cijela se crkva nazvala Saborna crkva Vasilija Blaženog.

Eksterijer, prvobitno bijele boje, obojen je u 17. stoljeću kad je željezni (pozlaćeni) krov zamijenjen crijepom.

Godine 1955. restauratori su pronašli tajnu crkvene konstrukcije, zakopanu u zidovima od opeke; korišteni su drveni kalupi koji su pomagali graditeljima u gradnji crkve.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Crkva sv. Vasilija Blaženog u Moskvi
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Crkva sv. Vasilija Blaženog u Moskvi