Logorište (Bjelovar)

Izvor: Wikipedija
IV. osnovna škola Bjelovar i skulptura Zrcala, rad Vojina Bakića

Logorište također znano kao samo Logor je četvrt u sjevernome dijelu grada Bjelovara, te se nalazi omeđeno sa četvrtima Ivanovčani sa sjeverozapada, Naselja Sjever sa sjevera, Švajcarije sa istoka i Centra grada sa juga.

Unutar naselja se nalazi; Srednjoškolski centar, Dom učenika, gradski stadion NK Bjelovara, policijska postaja, Poljana dr. Franje Tuđmana, dom starijih, zgrada Elektre te IV. osnovna škola Bjelovar.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Logorište je formirano kao vojno vježbalište od samih početaka grada Bjelovara. Gdje je na starijim kartografskim prikazima i katastrima ucrtano pod nazivima "Lágerplatz", "Lager" i "Exerzier Platz"

Logor je prvo vidio građevinski razvoj kada je staro Sajmište grada Bjelovara (današnji Radićev trg i trg branitelja) viđeno kao neprikladno za potrebe grada. Na prostoru današnje ulice Vlahe Paljetka izgrađuje se Novo Sajmište. Sajmište se na novoj lokaciji održalo tek nekoliko godina nakon čega je i ukinuto, sve do 1993. godine dok nije ponovo otvoreno na novoj lokaciji u Gudovcu.

Srednjoškolski centar

U isto vrijeme sa izgradnjom novoga sajmišta, na Logorištu je uređeno nogometno igralište Bjelovarskog akademskog športskog kluba.

Početcima Prvog i Drugog svjetskoga rata prostor bivšeg sajmišta se ponovo prenamijenjava u vojnu svrhu.

Dana 19. veljače 1945. godine, saveznički zrakoplov, teški bombarder B-24 Liberator, kojim je upravljao pilot Ernest F. Benkoski, zabunom slijeće na Logorište.

Tijekom 1970-ih zbog širenja grada prema sjeveru, unutar Logorišta je izgrađena nova osnovna škola, tada zvana Osnovna škola maršal Tito, a danas IV. osnovna škola Bjelovar.

Godine 1991. godine tijekom bitke za vojarne u Bjelovaru, vojni kompleks na Logoru je bio pod kontrolom JNA, nakon cijelodnevne borbe i eksplozije u šumi Bedenik vojarna se predaje.

Ulica Alojzija Stepinca (Mali Logor)

Godine 2006. srušen je vojni kompleks unutar četvrti Logorište.

Godine 2022. dovršena je izgradnja novoga gradskog stadiona Bjelovar na prostoru bivše vojarne.