Spomenik poginulima u Prvom svjetskom ratu u Ivanovčanima

Izvor: Wikipedija
Spomenik

Spomenik poginulim Ivanovčancima u Prvom svjetskom ratu je kameni križ u bjelovarskoj četvrti Ivanovčani na adresi prilaz Andrije Hebranga 1 i lokalitetu znanom kao Novi Ivanovčani.

Spomenik su prenamijenili 3. rujna 1922. godine seljaci tadašnjeg sela Ivanovčani za svojih trinaest vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.[1]

Danas se kraj spomenika odaje počast svim Bjelovarčanima stradalim u Prvom svjetskom ratu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Spomenik je izprva podignut na ulazu na vojno vježbalište Logorište i sela Ivanovčani (na prostoru današnjeg kružnoga toka) u čast Franji Josipu I.

Kraljev spomenik u Ivanovčanima slikan pri podizanju 18. kolovoza 1916. godine

Spomenik je podignut na rođendan kralja 18. kolovoza 1916. godine pod inicijativom c. i kr. Varaždinske 16 pješačke pukovnije. Spomenik se sastojao od iste današnje kamene piramide, na kojoj je bila smještena brončana bista kralja.

Na podnožju je bio natpis: „In unwandelbarer Treue und unbegrenzter Liebe die allzeit getruen Warasdiner 18. VIII.1916.“ (prevedeno; U nepromjenjivoj odanosti i bezgraničnoj ljubavi, uvijek vjerni "Varaždinci" 18. VIII.1916.”)

Spomenik je bio poznat kao Kraljev spomenik u Ivanovčanima.[2]


Završetkom Prvoga svjetskog rata seljaci sela Ivanovčani zajednički prenamijenju Kraljev spomenik u spomenik za trinaest vojnika Ivanovčana koji su poginuli u ratu.

Tijekom SFR Jugoslavije spomenik je bio namijenjen za uklon zbog svojeg položaja usred prometnice Rade Končara (danas Andrije Hebranga) sve dok Mislav Marčec nije predložio da se spomenik premijesti na njegovo zemljište. Spomenik je premiješten gdje se nalazi i danas.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Njega su podigli stanovnici Ivanovčana za svojih trinaest žrtava, odnosno vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu
  2. U vojničkom logoru Ivanovčani kod Bjelovara otkriven je kraljev ratni spomenik na njegov rođendan (18. kolovoza) 1916. godine. Spomenik je podignut na inicijativu c. i kr. varaždinske 16 pješačke pukovnije. Spomenik se sastojao od piramide, na kojoj je smješteno bilo kraljevo brončano popršje