Pemsko Polje

Izvor: Wikipedija
Četvrt Pemsko Polje

Pemsko Polje, je četvrt u sastavu grada Bjelovara, nalazi se između naselja Trojstveni Markovac i četvrti Zvijerci te se nalazi južno od nekadašnjeg rasadnika "Bjelovarski vrt".

Naziv četvrti također označava dolinu i poljanice u okolici potoka koje se nalaze južno od Ulice Lovre Matačića te između Đurđevačke ceste, Ulice Anzelma Canjuge i Ulice Borisa Papandopula.


Glavna prometnica u sastavu četvrti je ulica Lovre Matačića, koja spaja Trojstveni Markovac i Zvijerce direktno. Građevine u četvrti sastoje se većinom od nisko izgrađenih obiteljskih stambenih zgrada i zelenih prostora.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Današnji prostor četvrti Pemsko Polje je veći dio svoje povijesti provelo kao neizgrađene ili kultivirane oranice, te je prostor Pemskog Polja pokrivalo naselje Trojstveni Markovac.

Park-igralište Jakova Gotovca

Tijekom 1960-ih godina zbog širenja grada Bjelovara na sjever dolazi do značajne gradnje na području Pemskog Polja, Zvijeraca, Trojstvenih Markovaca i Ivanovčana. Odlukom grada prostor Pemskog Polja odvaja se od Trojstvenog Markovca i pripaja se naselju Bjelovar kao gradska četvrt tada službeno zvano kao "Naselje Trojstveni Markovac II"

Café bar 13 "Trinaja", popularni lokalitet na cjelokupnome sjevernome prostoru grada Bjelovara.
Pogled na Trojstveni Markovac s druge strane doline i potoka Pemskog polja.

.