Gradski stadion Bjelovar

Izvor: Wikipedija
Gradski stadion Bjelovar
Lokacija Poljana dr. Franje Tuđmana 5, Logorište,
Bjelovar
Koordinate 45.90692, 16.85423
Izgradnja 1931. god. - "Drvenjak"

2022. god. - Novi gradski stadion Bjelovar

Kapacitet 1080 sjedećih

4000 ukupno

Gradski stadion Bjelovar nogometni je stadion u Bjelovaru. Smješten je u sjevernom dijelu grada unutar četvrti Logorište na Poljani dr. Franje Tuđmana. Stadion se sastoji od dva dijela; stariji stadion "Drvenjak" i atletska staza u krugu IV. škole Bjelovar i Dvorane europskih prvaka i novi stadion izgrađen 2022. godine.

Stadion je sjedište drugoligaškog kluba NK Bjelovara.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stadion u Bjelovaru prvi put se javlja 1931.. godine kada grad na prijedlog nogometnog djelatnika Alekseja Lutenbergera, Filipa Jandrokovića i Rudolfa Fingerhuta prikupili novac za izgradnju Gradskog stadiona koji je svečano otvoren 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe. Stadion je izgrađen u isto vrijeme kao i atletska staza koja je služila i za atletiku i moto utrke.

Prva utakmica na stadionu je bila između tada najboljih bjelovarskih nogometnih klubova Begeške i Slavena.

Iako je Logorište tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata vraćeno u vojnu svrhu, stadion nije doživio devastacije osim, početkom svibnja 1945. godine, nove vlasti ušle su na prostore Gradskog stadiona i na lomači spalili i uništili svu dokumentaciju vezanu uz stadion i klubove koji su imali klupske prostore na stadionu. Nedugo nakon završetka rata se na stadionu osniva NK Bjelovar koji nastavlja tradiciju Begeške i Slavena i kroz natjecanja ponovno je započeo silnu zainteresiranost za nogomet kao sport u Bjelovaru.

Stari stadion "Drvenjak"

Sam stadion nije imao velike nadogradnje ili ulaganja sve do 1954. godine, kada je zbog posjete Josipa Broza Tita, stadion obnovljen i nadograđen u "Drvenjak".

Tijekom Bitke za vojarnu u Bjelovaru 29. rujna 1991. godine tijekom žestokih borbi oko zauzimanja bjelovarske vojarne, vojnici JNA smješteni u obližnjem skladištu tenkova projektilima su pogodili stadionske tribine i klupske prostorije. Stadion je nakon rata obnovljen.

Nakon osamostaljenja Hrvatske započeti su razgovori o prikladnosti "Drvenjaka" za sportske svrhe grada i nogometnog kluba NK Bjelovar. 2021.. godine počinje izgradnja novog stadiona na Poljani dr. Franje Tuđmana, bivšem prostoru vojnih objekata skladišta tenkova.

Godine 2022. dovršena je izgradnja novoga Gradskog stadiona Bjelovar.

Izvori[uredi | uredi kôd]