Misionarke Ljubavi

Izvor: Wikipedija
Misionarke ljubavi

Misionarke Ljubavi su rimokatolički vjerski red koji je osnovala Majka Terezija u Kalkuti 1950. godine. Red ima više od 4500 časnih sestara i djeluje u 133 države.

Članovi reda imaju inicijale MC, prema engleskom nazivu „Missionaries of Charity”. Redovnice se pridržaju zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti te četvrtoga zavjeta „svesrdne i besplatne pomoći za najsiromašnije od siromašnih”.

Muški ogranak redovničke zajednice osnovan je 1963., a kontemplativni ogranak redovnica 1976. godine. Pridružili su se i brojni vjernici laici. Na zahtjev brojnih svećenika, Majka Terezija osnovala je 1981. Pokret za svećenike „Corpus Christi” (hrv. Tijelo Kristovo),[1] a 1984. godine osnovala je s franjevcem Josipom Langfordom redovničku zajednicu za svećenike (eng. „Missionaries of Charity Fathers”).

Misionari skrbe za izbjeglice, bivše prostitutke, psihički oboljele, za bolesnu i napuštenu djecu, gubavce, oboljele od side i dr. Volonteri su u školama za djecu s ulice. Samo u Kalkuti ima 19 domova, koji uključuju domove samo za žene, za napuštenu djecu i za umiruće; oboljele od side, školu za djecu ulice i dom za gubavce. Ove se usluge pružaju bez obzira na vjeru ili društveni stalež.

Majka Terezija bila je na čelu zajednice do 13. ožujka 1997. Naslijedila ju je sestra Mary Nirmala Joshi iz Indije. Mary Prema, porijeklom iz Njemačke, izabrana je za nasljednicu sestre Nirmale tijekom Generalnoga kapitula održana u Kalkuti u ožujku 2009.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. God's People Yearn For Holy Priests, Founded by Blessed Mother Teresa of Calcutta. Corpus Christi Movement for Priests.
  2. "German Elected to Lead Missionaries of Charity". Zenit News Agency. 25. ožujka 2009. http://www.zenit.org/article-25481?l=englishArhivirana inačica izvorne stranice od 16. svibnja 2015. (Wayback Machine).