Mošćenička Draga

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mošćenička Draga
Mošćenička Draga (grb).gif
Mošćenička Draga na karti Hrvatska
Mošćenička Draga
Mošćenička Draga
Mošćenička Draga na karti Hrvatske
Koordinate: 45°14′13″N 14°15′00″E / 45.237°N 14.25°E / 45.237; 14.25
Županija Primorsko-goranska
Načelnik općine Ratko Salamon
Naselja u sastavu općine Brseč, Donje Selo, Donji Kraj, Golovik, Grabrova, Kalac, Martina, Mošćenice, Mošćenička Draga, Obrš, Sučići, Sveta Jelena, Sveti Anton, Sveti Petar, Zagore
Površina 45 km²
Stanovništvo (2001.) 1.641
Poštanski broj 51417 Mošćenička Draga
Mošćenička Draga

Mošćenička Draga je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji. Ono je malo ribarsko mjesto koje se nalazi ispod brda na kojemu se nalazi srednjovjekovni gradić Mošćenice po kojemu i samo mjesto dobilo ime na dodiru drage sa morem.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Općina Mošćenička Draga proteže se od Medveje (uvala Cesara), pa sve do Zagora (Stepča, na području od 16 km. Ima 7 šljunčanih plaža, i bezbroj šumskih, odnosno planinskih puteva. Kraj je izrazito brdovit, a prostire se na 63 četvorna kilometra. Svojim teritorijem debelo zarezuje u Park Prirode Učka. Sam položaj je veoma interesantan iz razloga što ima, osim klasičnog (primorskog) tipa turizma, i mogućnost seoskog (agro) koji bi se razvijao upravo na padinama Učke – masiv Učka sa vrhovima Učka, Sisol, Kremenjak.

Broj pučanstva vrti se oko broja 1700 (prema popisu iz 2011. ovdje živi 1535 stanovnika u 14 naselja – Brseč, Kraj, Golovik, Grabrova,Kalac, Mala Učka, Martina, Mošćenice, Mošćenička Draga, Obrš, Sučići, Sv. Anton, Sv. Jelena, Zagore). Upravno i administrativno sjedište je Mošćenička Draga. Smještajni kapacitet Općine je oko 2.500 ležajeva, osnosno približno 1100 u hotelima i autokampu, te 1400 u privatnom smještaju. Općina M. Draga zauzima 4.396 hektara površine.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Uprava[uredi VE | uredi]

Načelnik općine je dr. Ratko Salamon

Naselja u sastavu Mošćeničke Drage su: Martina, Golovik, Sv. Jelena, Selce, Grabrova, Kalac, Rovini, Mošćenice, Mošćenička Draga, Sv. Petar, Obrš, Sučići, Potoki, Trebišća, Donji Kraj, Gornji Kraj, Donje Selo[kod Grabrova i kod Male Učke], Sv. Anton, Prem, Gradac, Cesare, Brseč. [1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Stari grad nastao je krajem 19. stoljeća kada su se stanovnici grada Mošćenica i okolnih mjesta doselili na obalu uglavnom zbog ulova ribe. Ovo mjesto razvilo se kao ribarska lučica grada Mošćenica, što dokazuju i sačuvani zapisi iz 1436. godine u kojima se navodi mjesto na portu poli Sv. Marine. Gosti koji su boravili u Opatiji su kočijama odlazili na izlete u romantičnu Mošćeničku Dragu. Vile izgrađene u 19. stoljeću prve su nudile smještaje za noćenje, a obitelj Armanda je obilježila početak turizma otvaranjem hotela u centru Drage. Na temeljima tog povijesnog hotela sagrađen je hotel Draga, koji je prvo promijenio ime u Miramar potom u današnji Mediteran. [2]

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Gospodarstvo Mošćeničke drage se bazira uglavnom na turizmu, ugostiteljstvu te nešto manje na ribarstvu.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

U Mošćeničkoj Dragi se nalazi PŠ Eugena Kumičića.

Kultura[uredi VE | uredi]

U Mošćeničkoj Drazi djeluje katedra Čakavskog sabora. Također održavaju se razne manifestacije kao što su Smotra i regata tradicijski barki na jedra, Ribarske večeri, Tradicionalno spaljivanje pusta itd.

Šport[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Mošćenička Draga koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.