Lopar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lopar
Lopar (grb).gif
Lopar na karti Hrvatska
Lopar
Lopar
Lopar na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zastava primorsko goranske zupanije.gif Primorsko-goranska
Načelnik općine Zdenko Jakuc (HDZ)
Stanovništvo (2001.) 1.524
Poštanski broj 51281
Lopar San Marino strand-Own Photo-Antal Aron Gyula-GFDL.jpg
Lopar, plaža San Marino

Lopar je općina u Primorsko-goranskoj županiji, na sjeverozapadnoj strani otoka Raba. U općini je samo jedno naselje - Lopar.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Lopar nalazi se na sjeveru otoka Raba, na izuzetno povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju u odnosu na europsko i domaće turističko tržište.

Povoljne mikroklimatske prilike karakterizira srednja godišnja temperatura od 14,9°C te godišnja količina oborina od 1108,8 mm, što je karakteristika prijelazne klime između maritimne i kontinentalne. Zbog svojih geografskih i klimatoloških obilježja Lopar obiluje pješčanim plažama, kao što je poznata plaža Rajska plaža.

Najbliže naselje je Supetarska Draga (4 km južno).

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema popisu stanovnika iz 2001. godine općina Lopar imala je 1.204 stanovnika (naselje je tada bilo u sastavu grada Raba).A danas kada je Lopar posebna samoupravna jedinica, naselje ima 1.524 stanovnika.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Lopar je građen od od eocenskih lapora i pješčenjaka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Današnji Lopar nastao je kao naselje koje se neprekidno odupiralo zubu vremena od mlađeg kamenog doba pa sve do 4. stoljeća pr. Kr.. Tada na ovoj lokaciji nastaje starogrčka vojna utvrda, čiji ostaci i danas svjedoče o povijesti Lopara. Lopar je jedno od najstarijih naselje na otoku Rabu koje je trebalo biti uređivano kao i grad Rab no razvoj je naglo prekinut (odmah nakon izgradnje crkve Sv.Ivana Krstitelja).

Sveti Marin[uredi | uredi kôd]

Od povijesnih osoba svakako je najvažniji Sveti Marin. Živio je u 3. i 4. stoljeću, a po zanimanju je bio kamenoklesar. Za vrijeme rimskog cara Dioklecijana bili su progoni kršćana pa je Marin pobjegao s prijateljem u Rimini, gdje su se sklonili u pustinjačke spilje iznad luke. Sveti Gaudencije, biskup Riminija, stupio je u kontakt s dvojicom Rabljana, krstio ih, kasnije zaredio za đakone i dao im imena Marin i Lav po dvojici mučenika (tal. Marino i Leo). Sv. Marin je mnoge obratio na kršćanstvo. Služio je kršćanima koji su bili na prisilnom radu zbog svoje vjere. Jedna mentalno poremećena žena lažno je govorila da je s njim u braku, pa je otišao živjeti u spilju podno brda Monte Titano kao pustinjak. Umro je prirodnom smrću, a relikvije mu se čuvaju u bazilici nazvanoj po njemu.

Zaštitnik je Republike San Marino, klesara, đakona i lažno optuženih ljudi. Talijani ga zovu "san Mario", a Englezi "saint Marinus". Poznat je u svijetu i pod imenima Marinao, Marinus od San Marina, Marinus Dalmatinac i Marinus od Dalmacije.

Spomendan mu je 3. rujna, što je i državni praznik u San Marinu.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Ciganka plaža — Lopar.

Prirodno bogatstvo, bogata prošlost i kulturno-povijesno naslijeđe osnove su turističke djelatnosti, koja je glavna gospodarska grana sa stoljetnom tradicijom. Razvojem turizma smanjen je udio poljoprivrednog stanovništva, a povećan udio aktivnog stanovništva u tercijarnim djelatnostima. Nove mogućnosti zapošljavanja u tercijarnim djelatnostima te dopunske zarade od kućne radinosti koje je omogućio turizam, zadržale su ljude u Loparu. Pod općinu Lopar spada i industrijska zona Sorinj (samo u Loparu od cijelog otoka postoji industrijska zona) u kojoj se nalazi kamenolom, betonara i mjesto za otpad. Malo dalje od Sorinja nalazi se i prekrasni vidikovac posvećen Hajduku koji gleda na naselje Supetarsku Dragu.

Uvala Vardaškolj na slici desno od sredine i rta, predviđena je za novu trajektnu luku koja će povezivati sa Starom Baškom na otoku Krku.

Spomenici i znamenitosti[uredi | uredi kôd]

U mjestu postoje dvije crkve: župna crkva sv. Ivana Krstitelja i zavjetna crkva Blažene Djevice Marije. Crkva BDM svoj dan slavi 8. rujna, kada vjernici slave rođenje BDM. U mjestu je taj dan poznat kao "Mala Gospa" i to je dan kada žitelji prave najveću feštu na otoku. Fešta se u večernjim satima seli u šator sa bogatim programom gdje se zabava nastavlja do ranih jutarnjih sati.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Kultura[uredi | uredi kôd]

Šport[uredi | uredi kôd]

U Loparu se gradi i nova športska dvorana nasuprot područne škole koja bi trebala biti završena pred kraj 2018 godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Lopar koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.